Vodafone: «πιάνουν τόπο» οι επενδύσεις

Vodafone: «πιάνουν τόπο» οι επενδύσεις

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρεκόρ επιδόσεων που σημείωσε η Vodafone κατά τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς δείχνει ότι «πιάνουν τόπο» οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για την ενίσχυση της χωρητικότητας και τη διατήρηση του δικτύου «σε φόρμα». Τα στοιχεία για την κίνηση την πρώτη ώρα του 2004 (από τις 00.00 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου μέχρι τη 01.00) εμφανίζονται άκρως θετικά για την εταιρεία: σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνολογίας της Vodafone κ. Ν. Μαστοράκη, η προσφερόμενη στο δίκτυο τηλεφωνική κίνηση την 1/1/2004 (00.00-01.00) ήταν οκτώ εκατομμύρια κλήσεις, αυξημένη σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο της Πρωτοχρονιάς 2003 περίπου κατά 80%. Αντίστοιχα αυξήθηκε και η κίνηση που επιτυχώς διεκπεραιώθηκε σε σχέση με την Πρωτοχρονιά του 2003, πάντα κατά την πρώτη ώρα του έτους.

Επιπλέον, αποστάλθηκαν 13,6 εκατομμύρια μηνύματα κατά τη διάρκεια της 1/1/2004, περίπου 10% περισσότερα από την Πρωτοχρονιά 2003. Τα 3,1 εκατ. μηνύματα στάλθηκαν τις δύο πρώτες ώρες του νέου χρόνου (00.00-02.00) και αντιστοιχούν στο 50% περίπου μιας τυπικής ημερήσιας κίνησης SMS. Αντίστοιχα τα 13,6 εκατ. μηνύματα που στάλθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς του 2004 είναι περίπου 2,3 φορές περισσότερα από την τυπική ημερήσια κίνηση SMS, γεγονός που καταδεικνύει τη χωρητικότητα του δικτύου γραπτών μηνυμάτων της Vodafone. Τέλος, την τελευταία εβδομάδα του 2003 διεκπεραιώθηκαν 190.000 ΜΜS (μηνύματα πολυμέσων) από το δίκτυο της εταιρείας.

Η σημαντική αύξηση των κλήσεων και των συνδρομητών που εξυπηρετήθηκαν κατά το διάστημα όπου συνήθως παρατηρείται «μπλακ άουτ» στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αποδίδεται από τον κ. Μαστοράκη στον τρόπο σχεδιασμού του δικτύου μετάδοσης και μεταγωγής της Vodafone, αλλά και στις επενδύσεις μέσω των οποίων έχει εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χωρητικότητα στα κέντρα και στο ραδιοδίκτυο της εταιρείας. «Εχουμε εξασφαλίσει σημαντικό περίσσευμα χωρητικότητας τόσο για τις φωνητικές κλήσεις, όσο και για τα γραπτά μηνύματα», λέει ο διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone. Σ’ αυτό συμβάλλει τόσο το ραδιοδίκτυο, όσο και το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που περιλαμβάνει ένα δακτύλιο 140 χιλιομέτρων στην Αττική, αλλά και δίκτυο 600 χιλιομέτρων που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο οπτικών ινών Αθήνας – Θεσσαλονίκης, μια δύσκολη επένδυση (καθώς απαιτείται πλήθος αδειών διέλευσης, πολλές εργολαβίες κ.λπ.), έχει υλοποιηθεί κατά 80%.

Μπορεί, όμως, η εταιρεία να πραγματοποίησε βήματα για να επιλύσει το πρόβλημα των πρωτοχρονιάτικων ευχών μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά ο κ. Μαστοράκης εμφανίζεται ανήσυχος για το τι θα συμβεί στα στάδια και στις άλλες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων τον προσεχή Αύγουστο. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των εταιρειών ουδείς γνωρίζει αν τελικώς θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις κάλυψης των απαιτήσεων από τους χιλιάδες επισκέπτες που θα φτάσουν στην Αθήνα με το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη.

Στην ουσία, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών κεραιοσυστημάτων σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής όπου θα παρατηρηθεί και η μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών (π.χ. η περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου και οι κύριες ολυμπιακές εγκαταστάσεις). Ο διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί φόρμουλα για την έγκαιρη εγκατάσταση των κεραιών και επισημαίνει την παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με στόχο να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που πρέπει να προσφέρουν κάλυψη στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Το ζητούμενο είναι να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα εξυπηρέτησης οι επισκέπτες, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την εικόνα της χώρας», λέει ο κ. Μαστοράκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι η κίνηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατά τους Αγώνες της Αθήνας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στο Σίδνεϊ (διοργάνωσε την Ολυμπιάδα του 2000) καθώς η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, η δε προσέλευση θεατών και επισκεπτών αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Ανεξάρτητα από τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει ανακοινώσει επενδύσεις περί τα 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, μεγάλο τμήμα των οποίων θα διοχετευθεί στην ανάπτυξη του δικτύου τρίτης γενιάς (3G). Οπως λέει ο κ. Μαστοράκης, «ανάλογα με τη χρήση του 3G θα προωθούνται και οι αντίστοιχες επενδύσεις. Προσθέτει, επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εκδήλωση εντυπωσιασμού για την έναρξη του δικτύου τρίτης γενιάς -το οποίο, να σημειωθεί, είναι ήδη έτοιμο- καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στην αγορά οι κατάλληλες συμβατές συσκευές που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία.

Οι υπηρεσίες τρίτης γενιάς θα αρχίσουν σταδιακά να διατίθενται στους συνδρομητές της Vodafone, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των συσκευών. Σε πρώτη φάση η εταιρεία προβλέπεται να διαθέσει εμπορικά το Vodafone Mobile Office. Πρόκειται για την υπηρεσία που προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και άλλες δυνατότητες (π.χ. λήψη και αποστολή e-mail) μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Η υπηρεσία διατίθεται ήδη με επιτυχία (με ειδική κάρτα που τοποθετείται π.χ. σε ένα φορητό υπολογιστή) στο υπάρχον δίκτυο, αλλά θα προσφέρει πολλαπλάσιες ταχύτητες πρόσβασης στο δίκτυο τρίτης γενιάς. Μια άλλη υπηρεσία, η οποία έχει υλοποιηθεί ήδη και θα διατεθεί εμπορικά μόλις εμφανιστούν οι κατάλληλες συσκευές κινητών τηλεφώνων (αναμένονται το προσεχές τρίμηνο), είναι η βιντεοτηλεφωνία, δηλαδή η ταυτόχρονη επικοινωνία φωνής και κινούμενης εικόνας μεταξύ συνδρομητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή