Χωρίς νέο κανονισμό το X.A. από τον Μάιο

Χωρίς νέο κανονισμό το X.A. από τον Μάιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκεται ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς θεωρείται μάλλον απίθανο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την εφαρμογή του μέχρι τον Μάιο.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες και τη συστηματική δουλειά που έχουν κάνει οι υπηρεσίες και τα στελέχη του X.A., παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα στα οποία έχουν υπάρξει διαφορετικές προσεγγίσεις, κατά τη μακρά διαδικασία των διαβουλεύσεων με τους φορείς της αγοράς.

Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί και από το Δ.Σ. της EXAE, που έχει τον τελευταίο λόγο για το σχέδιο του Κανονισμού πριν πάει για τελική έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. H οποία, πάντως, λόγω της εκκρεμότητας που υφίσταται μετά τη λήξη της θητείας της (το παρόν Δ.Σ. θα παραμείνει προσωρινά μέχρι τον Απρίλιο) δεν αναμένεται να δεσμεύσει την ελληνική αγορά, με μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως είναι η έγκριση του νέου Κανονισμού. Εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να επιλυθούν οι υφιστάμενες εκκρεμότητες, μέχρι το τέλος Μαΐου (και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκλογές).

Αναβολή επ’ αόριστον

Αυτό, όμως, ισοδυναμεί στην ουσία, με αναβολή επ’ αόριτον, δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος 2153/03 περί οργάνωσης, διοίκησης και εποπτείας Χρηματιστηρίων, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο, είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαΐου. Αν δεν εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός του X.A. μέχρι τότε (όπως είναι βέβαιο σχεδόν) αναγκαστικά θα απαιτηθεί τροποποίηση του νόμου 2153. Από την πλευρά του πάντως, το X.A., κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται ταχύτερα οι εκκρεμότητες που υφίστανται τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου Κανονισμού. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση με τους φορείς της αγοράς, ενώ προς το τέλος Φεβρουαρίου το σχέδιο, στο οποίο έχουν ήδη ενσωματωθεί πολλές από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των φορέων, θα συζητηθεί εκ νέου στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ.

Τα σημεία «τριβής»

Να σημειωθεί ότι δύο είναι ουσιαστικά τα σημεία «τριβής» στα οποία παρατείνεται η συζήτηση με στόχο να εξευρεθεί μια μέση λύση. Πρόκειται αφ’ ενός για τους κανόνες εισαγωγής εταιρειών και τις νέες αγορές του X.A. και αφ’ ετέρου για τις ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η προώθηση του νέου κανονισμού του X.A. προσκρούει σε δύο ακόμη σημαντικά εμπόδια, καθώς εκκρεμεί η σύνταξη δύο ακόμη κανονισμών που αφορούν τη λειτουργία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών και της ΕΤΕΣΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το KAA, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η ιδιομορφία που υπάρχει εκ του γεγονότος ότι θα πρέπει να διασπασθούν στα δύο οι αρμοδιότητες και η ευθύνη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κεντρικού Αποθετηρίου. H εκκαθάριση παραμένει στο KAA και θα περιληφθεί στον κανονισμό λειτουργίας του, τον οποίο θα εγκρίνει η E.K., ενώ η καταχώριση και η λειτουργία του Συστήματος Αϋλων Τίτλων περνάει πλήρως στην αρμοδιότητα της Ε.Κ.

Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό της ΕΤΕΣΕΠ, παρ’ ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σχεδίου, δεν μπορεί να προχωρήσει πριν ολοκληρωθεί ο κανονισμός του X.A. και αποσαφηνιστούν οι όροι λειτουργίς της αγοράς παραγώγων, που θα πρέπει να περιληφθούν και στον κανονισμό λειτουργίας της Εταιρείας Εκκαθάριστης Συναλλαγών Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή