Μύθοι και πραγματικότητα στη Σοφοκλέους

Μύθοι και πραγματικότητα στη Σοφοκλέους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έκπληξη δεν ήρθε από τη Σοφοκλέους. H χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνει παλαιότερες εκτιμήσεις και πορεύεται μάλλον επιφυλακτικά με κινητήριο μοχλό τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι υπόλοιπες κινούνται με αδιαφορία και χαμηλό όγκο συναλλαγών εκτός από τη μικρή ομάδα των… υπερκινητικών μετοχών που βρίσκονται στην περιοχή υψηλού ρίσκου.

Αυτό που έχει σημασία να αντιληφθούμε είναι που βρίσκονται τα κεφάλαια. Μόνον η κίνηση μεγάλου κεφαλαίου μπορεί να δώσει κατεύθυνση στην αγορά. Τα πολλά εγχώρια χρήματα σταθμεύουν στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης κεφαλαίων, στα ρέπος και σε ορισμένα ξένα χρηματιστήρια μεταξύ των οποίων και αναδυόμενων αγορών.

Αυτή είναι η πρώτη ύλη για κάποια ενδεχόμενη άνοδο της αγοράς που μπορεί εκδηλωθεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και να συνεχιστεί λίγες εβδομάδες μετά από αυτές. Αυτό θα είναι το… πολιτικό ράλλυ που θα έχει ενδεχομένως και μιά αίσθηση απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. O κινητήριος μοχλός όμως δεν μπορεί να είναι παρά τα ξένα hedge funds. Μόνο αυτά έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν μεγάλους πόρους, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ταχύτητα με την οποία αναλαμβάνουν τις ζημιές ή ρευστοποιούν τα κέρδη τους.

Ολα τα άλλα που λέγονται ή υπονοούνται, είναι παραμύθια. Τα μπλέ και πράσινα χαρτιά που θα ευνοηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, οι πολιτικές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν κέρδη ή ζημιές, η φιλολογία που εμπλέκει το Χρηματιστήρια με τις πολιτικές εξελίξεις, ανήκουν στη συνήθη μυθολογία της Σοφοκλέους. Συνεπώς, η χρηματιστηριακή αγορά, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει άνοδο, αυτή όμως δεν μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας ούτε θα αφορά ολόκληρο το εύρος της αγοράς. Μέσα όμως από την άνοδο αυτή θα υπάρξουν υψηλές αποδόσεις. Σε ποιες μετοχές; Οπως συνήθως σ’ αυτές που σήμερα θεωρούνται απίθανο να ανέβουν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή