Το «στοίχημα» της λιανικής για τη Marfin

Το «στοίχημα» της λιανικής για τη Marfin

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για επέκταση στην τραπεζική λιανική εξετάζει ο Ομιλος Marfin. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση στη λιανική θα γίνει μέσω εξαγοράς άλλης τράπεζας καθώς η αυτόνομη ανάπτυξη δικτύου κρίνεται χρονοβόρο και υπερβολικού κόστους εγχείρημα.

Ωστόσο ο πρόεδρος της MarfiBank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, σε εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της τράπεζας, τόνισε ότι η επέκταση στην τραπεζική λιανική μέσω εξαγοράς τράπεζας δεν αποτελεί αυτοσκοπό. «Αν οι συνθήκες δεν ευνοήσουν το εγχείρημα, θα εξετάσουμε ακόμα και την επιστροφή μέρους των κεφαλαίων στους μετόχους μας» ανέφερε ο πρόεδρος της MarfiBank. Ως χρονικό όριο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την εξαγορά τράπεζας στελέχη της Μarfiέθεσαν την επόμενη διετία, ενώ αναφέρθηκαν και στο ενδεχόμενο ο όμιλος να κινηθεί απο κοινού με ομάδα Ελλήνων ή ξένων επενδυτών. Αμεσα, πάντως, αναμένονται κάποιες κινήσεις μικρότερης εμβέλειας που αφορούν την εξαγορά χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες θα απορροφηθούν από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά την πορεία της MarfiBank, το 2003 έκλεισε για την τράπεζα με κέρδη ύψους 5,13 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σε σχέση με το 2002 αύξηση κατά 21%. H βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας αποδίδεται στην κατά 54% αύξηση των λειτουργικών εσόδων και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων (+39%).

H MarfiBank, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του private banking στη διετία 2002 – 2003 αύξησε: το ενεργητικό της κατά 7,4 φορές, τις καταθέσεις της κατά 24 φορές και τις χορηγήσεις κατά 7,4 φορές. Στα τέλη Δεκεμβρίου η αξία του ενεργητικού της έφτανε τα 561 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 482 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των εσόδων το 2003, το 36% ήταν έσοδα από εργασίες treasury και επενδύσεων, το 33% έσοδα από τόκους, το 21% προμήθειες δανείων και εγγυητικών επιστολών και το υπόλοιπο 10% αφορούσε προμήθειες από συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες. H κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώνεται στο 15,10%.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «τριπλή» συγχώνευση (Maritime, MarfiClassic και Comm Group) για τη δημιουργία της MarfiFinancial Group. O φάκελος έχει υποβληθεί στις χρηματιστηριακές αρχές και η σχετική έγκριση αναμένεται εντός των επομένων 2 εβδομάδων. Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος προέβλεψε νέες κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες θα προκαλέσουν τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσουν κυρίως οι μεσσαίου και μικρού μεγέθους τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή