Interamerican: ανάκαμψη με κέρδη 57 εκ. ευρώ

Interamerican: ανάκαμψη με κέρδη 57 εκ. ευρώ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και για την πορεία της Interamerican, εμφανίστηκε χθες η διοίκηση του ομίλου, επισημαίνοντας ως θετικό βήμα τη θεσμοθέτηση της νέας εποπτικής αρχής για την εξυγίανση του κλάδου και σε εταιρικό επίπεδο την επάνοδο στην κερδοφορία. Συμπληρώνοντας 35 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και τρία περίπου χρόνια από τη μεταβίβαση του ομίλου στην ολλανδική Eureko, η Ιnteramericaεισέρχεται εκ νέου σε φάση κερδοφορίας, καταγράφοντας κατά το 2003 συνολικά κέρδη 57 εκατ. ευρώ.

Αν και κατά το ήμισυ τα κέρδη προέρχονται από τη μεταβίβαση της Intertrust στην F&C, η υψηλή ρευστότητα και κυρίως η κάλυψη κατά δύο φορές του περιθωρίου φερεγγυότητας έδωσαν την αφορμή στον πρόεδρο του ομίλου κ. Δ. Κοντομηνά να υποστηρίξει ότι πρόκειται για την «πιο εύρωστη οικονομικά ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα».

«Ομπρέλα» η Εureko

Αντίστοιχα υπεραμύνθηκε της στήριξης που παρέχει η Eureko, αποκρούοντας εμμέσως πλην σαφώς σενάρια απόσχισης και σημειώνοντας ότι η Ιnteramericaαποτελεί για τον ολλανδικό όμιλο τον πόλο επέκτασης στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του 2003, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. M. Μωυσής επισήμανε τη θετική πορεία του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων, με τον κλάδο ζωής να καταγράφει κέρδη 54,1 εκατ. ευρώ, τον κλάδο γενικών 17,2 εκατ. ευρώ και τον κλάδο βοήθειας 1,4 εκατ. ευρώ (έναντι συνολικών ζημιών από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες 99,3 εκατ. ευρώ το 2002), ενώ η εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών σημείωσε κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των υπηρεσιών υγείας η Ευρωκλινική Αθηνών παρουσίασε κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο νέες κλινικές (Αθηναϊκή και Ευρωκλινική Παίδων) σημείωσαν ζημίες ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, λόγω των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποίησαν και αναμένεται να περάσουν στην κερδοφορία το 2005.

Οι κλάδοι

Το ύψος των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες, που αντιπροσωπεύουν το 87% των εσόδων του ομίλου, ανήλθε κατά το 2003 στα 377 εκατ. ευρώ, έναντι 391,2 εκατ. ευρώ το 2002. H μείωση οφείλεται στην υποχώρηση που παρουσίασαν οι ασφαλίσεις ζωής λόγω της κάμψης των επενδυτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα το σύνολο των εργασιών του κλάδου ζωής να διαμορφωθεί στα 241,9 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των γενικών ασφαλειών, η παραγωγή του οποίου ανήλθε στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των εργασιών υγείας που αντιπροσωπεύει το 10% των εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 44,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή