O ΔΗΚΤΗΣ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβιβασμός ή μάχη γύρω από το «Βενιζέλος»;

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές μάθαμε ότι ανέθεσαν στην Delloite and Touche την εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης με την οποία θα αποτιμάται η αποθετική ζημία της εταιρείας, από την καθήλωση των αεροσκαφών της επί τριήμερο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». H μελέτη λέγεται ότι θα αποτελέσει το βασικό επιχείρημα της αγωγής που οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προτίθενται να καταθέσουν κατά του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, καταλογίζοντας του ευθύνες για το τριήμερο αλαλούμ και απαιτώντας αποζημίωση. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τελικά, καθώς η O.A. είναι ανοιχτή στον Διεθνή Αερολιμένα, στον οποίο χρωστάει πολλά εκατ. ευρώ παρά τους διακανονισμούς. Φαντασθείτε ο ΔΑΑ με τη σειρά του να κάνει αγωγή στην O.A. για τα χρέη ή να απαγορεύσει στην εταιρεία να πετάει λόγω χρεών ή να της κατασχέσει αεροσκάφη. Τι θα γίνει; Μήπως συμψηφισμός;

Η τύχη της Cosmorom

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, από την αιμοδότηση της Romtelecom με κεφάλαια του OTE (ο οποίος απέκτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας), αποφάσισαν χθες τον ορισμό συμβούλου που θα προτείνει λύση στο πρόβλημα της υπό πτώχευση Cosmorom. H Citigroup επελέγη τελικά ως σύμβουλος, όμως η εισήγησή της με τα σενάρια για την τύχη της Cosmorom θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο. Διάστημα μακρό για μιά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία έχει περιθωριοποιηθεί εμπορικά και φυτοζωεί. Ισως όμως και αναγκαία, καθώς η σύμβουλος τράπεζα θα πρέπει να μπει και σε διαπραγματεύσεις με τους όποιους δυνάμει Βαλκάνιους και άλλους ενδιαφερομένους. Πάντως, χθες, το Δ.Σ. της Romtelecom, εκτός της Citigroup, ενέκρινε και την ανάθεση προμηθειών αξίας 68 εκατ. ευρώ, με παραγγελίες ψηφιακών κέντρων σε Alcatel, Siemens, Εricssoαλλά και του διαβόητου νέου billing system, για το οποίο έδωσαν μάχη και οι εθνικοί προμηθευτές…

Εισαγγελικός ΣΔΟΕ

Πληροφορούμαι ότι οι τακτικές επισκέψεις του ΣΔΟΕ στην κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία οφείλονται σε εισαγγελική παραγγελία. H «κόντρα», που έχει πάρει και τη μορφή αλληλομηνύσεων, είναι μεγάλη -μου επισημαίνουν- μεταξύ των Κυπρίων και του Ελληνα, από τον οποίο εξαγόρασαν άλλη τεχνική εταιρεία για το πτυχίο της ΣΤ΄ τάξης. Αυτή η «μετωπική» ήταν που προκάλεσε την εντολή του εισαγγελέα. Και να δούμε τώρα τι θα βγάλει ο έλεγχος… Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με επίκεντρο την είσπραξη των απαιτήσεων (ποιος τις δικαιούται;) που είχε από το Δημόσιο η εταιρεία που απορροφήθηκε από τους Κύπριους. O έλεγχος θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις εκλογές και ο φάκελος από το ΣΔΟΕ θα διαβιβασθεί στην Εισαγγελία.

Προβλέψεις στα Παράγωγα

Η αύξηση των συναλλαγών και η μείωση των διακυμάνσεων των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κυριάρχησαν χθες. Το ΣΜΕ στον FTSE-20 λήξης Φεβρουαρίου έκλεισε στις 1.291 μονάδες, σε απόσταση «αναπνοής» από την θεωρητική του τιμή, καταγράφοντας κέρδη 0,37%. H ενδοσυνεδριακή διακύμανση μειώθηκε στις 10 μονάδες, ενώ η συνολική δραστηριότητα υπερδιπλασιάστηκε, καθώς πραγματοποιήθηκαν 17.482 συμβόλαια. Το συμβόλαιο στο FTSE-40 λήξης Φεβρουαρίου έκλεισε στις 246,25 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες κατά 0,91%, ενώ το premium συρρικνώθηκε στο 0,34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή