O κορυφαίος κλάδος σην Ευρώπη

O κορυφαίος κλάδος σην Ευρώπη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νομοθετικού και οικονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στον κορυφαίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλάδο των τροφίμων & ποτών να έρθει πιο κοντά στην επιδίωξη των στόχων του, επεσήμαναν ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (CIAA) κ. JeaMartin. Οι βασικοί στόχοι της βιομηχανίας τροφίμων, έτσι όπως περιγράφηκαν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ, είναι η διεθνής ανταγωνιστικότητα του κλάδου, η ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, η αυξημένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι τα τρόφιμα και ποτά αποτελούν τον μεγαλύτερο κλάδο στην Ελλάδα τόσο σε κύκλο εργασιών όσο επίσης σε απασχόληση και προστιθέμενη αξία.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική οικονομία ο κλάδος κατέχει την πρώτη θέση καθώς καλύπτει το 25% του κύκλου εργασιών της συνολικής βιομηχανίας και απασχολεί το 1/4 του συνόλου των εργαζομένων στον δευτερογενή τομέα. Παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 5% κατά μέσον όρο ετησίως, ενώ το μερίδιό του στις επενδύσεις στο σύνολο της βιομηχανίας φθάνει στο 15%. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP για το 2002, ο κλάδος, ο οποίος περικλείει στους κόλπους του 1.180 επιχειρήσεις, επέτυχε κύκλο εργασιών 9,5 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη του ανήλθαν σε 487,09 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι πανίσχυρη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως είπε ο πρόεδρος της CIAA κ. J. Martin, είναι ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος της Ευρώπης με τζίρο 626 δισ. ευρώ και περισσότερους από 3.000.000 εργαζομένους.

Είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και χημικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CIAA, οι μεγαλύτερες χώρες-παραγωγοί είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Αυτές οι πέντε χώρες καλύπτουν ούτε λίγο ούτε πολύ το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τέσσερις είναι οι βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών: τα ποτά, τα λεγόμενα «ποικίλα προϊόντα» (σοκολάτα, αρτοποιήματα κ.ά.), το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι το 99,3% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους. Οι εξαγωγές του κλάδου προς τρίτες χώρες ανήλθαν το 2002 σε 46,015 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 38,7 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές διατηρεί ο κλάδος των ποτών (αλκοολούχων και μη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή