Κρυφός όρος γρίφος σε Εμπορική-Credit

Κρυφός όρος γρίφος σε Εμπορική-Credit

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική συμμαχία ή άλλο ένα πυροτέχνημα; Μεγάλα ερωτήματα και αμφιβολίες έχουν προκύψει για τη στρατηγική συμμαχία Εμπορικής-Credit Agricole, καθώς αναφέρεται η ύπαρξη κρυφού όρου που φέρει την Εμπορική να μπορεί να επαναγοράσει τις μετοχές των Γάλλων στην τιμή με την οποία αυτοί αγόρασαν το 2000 (43 ευρώ) εφόσον αποφασίσουν να τερματίσουν τη συνεργασία.

Αιτιάσεις διατυπώνονται για τη μη δημοσιοποίηση της σύμβασης, ώστε ο κάθε μέτοχος της Εμπορικής να έχει ακριβή εικόνα για τη συμφωνία και τη βαρύτητά της. Αν πρόκειται δηλαδή για μια απλή συμμετοχή με εξασφαλισμένη έξοδο ή για πραγματική στρατηγική συμμαχία.

Αμφισβητείται η συμμαχία

Παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν τη «στρατηγική» πρόθεση των Γάλλων να συμμετάσχουν στην Εμπορική και επικαλούνται όρο στη σχετική σύμβαση -ο οποίος δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ στις ανακοινώσεις της Εμπορικής προς το επενδυτικό κοινό- ότι σε ενδεχόμενη αποχώρηση των Γάλλων, η Εμπορική είναι υποχρεωμένη να επαναγοράσει τις μετοχές τους. Μάλιστα, πολλοί χαρακτηρίζουν την όλη «συμμαχία» ως πυροτέχνημα με εμπνευστή των τέως υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου, ο οποίος προκειμένου να στηρίξει με. .. έργα την πολιτική της «ισχυρής οικονομίας» κατέφυγε σε ανορθόδοξες πρακτικές.

Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων υποστηρίζουν ότι αν πράγματι υπάρχει όρος που υποχρεώνει την Εμπορική να επαναγοράσει τις μετοχές της Credit, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας κάνοντας λόγο ακόμα και για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, καθώς αποσιωπήθηκε μια κρίσιμη πτυχή της σύμβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία συνεργασίας με την Credit Agricole υπογράφηκε το 2000 και όπως τονιζόταν σε σχετικές ανακοινώσεις της Εμπορικής δεν αποτελεί μια απλή συμμετοχή της Credit, αλλά μια μακροχρόνια συνεργασία.

Στελέχη της Εμπορικής Τράπεζας πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε όρου που υποχρεώνει την τράπεζα να επαναγοράσει τις μετοχές της γαλλικής τράπεζας. Τονίζουν ότι η σύμβαση δεσμεύει την Credit να διακρατήσει το πακέτο μετοχών της Εμπορικής (το 5,5% από το 11,099% που κατέχει) για τουλάχιστον 8 χρόνια (μέχρι τα τέλη του 2007). Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η στρατηγική συμμαχία των δύο τραπεζών δεν προχωρήσει και η γαλλική πλευρά αποφασίσει να αποχωρήσει τότε -και πάντα μετά την 8ετία- η σύμβαση δίνει το δικαίωμα στην Εμπορική εφόσον το επιθυμεί να αποκτήσει το ποσοστό των Γάλλων. Οι επιτελείς της Εμπορικής εμφανίζονται απόλυτοι ότι δεν υφίσταται υποχρέωση αλλά μόνο δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Ωστόσο, αν η Εμπορική αποφασίσει να επαναγοράσει το ποσοστό τότε θα γίνει στην τιμή που οι Γάλλοι αγόρασαν, κάτι που μπορεί να μη μεταφράζεται σε εγγυημένη απόδοση για την Credit, αλλά σίγουρα ως μια επενδυτική κίνηση των Γάλλων μηδενικού κινδύνου.

Στελέχη της Εμπορικής τονίζουν ότι η συνεργασία με την Credit βρίσκεται σε καλό δρόμο και προδικάζουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στην Εμπορική. Ισχυρίζονται ότι ο βασικός σκόπελος που εμποδίζει την ταχύτερη υλοποίηση της στρατηγικής συμμαχίας είναι το ασφαλιστικό, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Για το θέμα παρενέβη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. H. Καλλιώρας, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Παπαντωνίου και οι συνεργάτες του έχουν εμπνευστεί και υπογράψει όρους υποτέλειας που ποτέ δεν ανακοινώθηκαν και αποτελούν τους καταλύτες της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας μεταξύ Εμπορικής και Credit Agricole».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή