Ο ΔΗΚΤΗΣ

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη προσκεκλημένη

Η κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ είναι η επίσημη προσκεκλημένη στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την προσεχή Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2004, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο Ηilto(αίθουσα Εσπερίδες). Θέμα της ομιλίας της κυρίας Αρβελέρ θα είναι «Η Σημασία του Management στη Σύγχρονη Κοινωνία». Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η Ωρα του Management», που υλοποιεί με συνέπεια κάθε χρόνο η ΕΑΣΕ για τα μέλη της και τους συνεργάτες τους. Οι ετήσιες αυτές εκδηλώσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό του προβληματισμού των ανωτάτων στελεχών πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο manager, τον επιχειρηματικό κόσμο, τον κόσμο της πολιτικής και της οικονομίας γενικότερα. Κύριος χορηγός της φετινής «Ωρας του Management» είναι η Cosmote, η οποία στηρίζει το έργο της ΕΑΣΕ για τέταρτη χρονιά.

LogicDΙS: αναδιατάξεις

Θα έχουν συνέχεια οι μετοχικές αναδιατάξεις στον Ομιλο LogicDIS που προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές από τις θυγατρικές. Ηδη ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση της LogicDis αποφάσισε την εκχώρηση του συνόλου της συμμετοχής της που κατέχει στην εταιρεία Log Ο(ποσοστού 51%), ενώ παράλληλα αποφάσισε να αποκτήσει επιπλέον 57.085 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 49%, στη θυγατρική Εμπειρογνώμων, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο 100%.

Αποστάσεις ασφαλείας

Εξαιρετικά μονότονες είναι οι τελευταίες εβδομάδες για πολλούς διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων. Οπως μαθαίνω, αρκετοί διαχειριστές επενδυτικών εταιρειών και αμοιβαίων κεφαλαίων που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε κρατικές τράπεζες, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις αγοραπωλησίες μετοχών. Βλέπετε η προεκλογική περίοδος θεωρείται -και είναι- εξαιρετικά ευαίσθητη και όλοι προσέχουν καθώς είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθούν είτε ότι αγοράζουν για να στηρίξουν την αγορά είτε ότι πουλάνε για να αποδυναμώσουν την αγορά. Την αποχή από τις αγοραπωλησίες οι περισσότεροι θα τη συνεχίσουν και τις πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται κρίσιμες. Βέβαια, αυτή η στάση δεν χαρακτηρίζει τους πάντες. Βλέπετε, πολύ έχουν συνδέσει τόσο πολύ το παρόν και το μέλλον τους με τη σημερινή κυβέρνηση και κάνουν το παν για να… βοηθήσουν. Και στο ταμπλό όλα φαίνονται.

Αιχμές για τις νέες συμβάσεις

Ψιθύρους δυσαρέσκειας εκφράζει μέρος της εγχώριας αγοράς leasing για το κατά πόσον είναι ακριβές το νούμερο που δηλώνουν οι εταιρείες του κλάδου για την αξία των νέων συμβάσεων που υπέγραψαν στη διάρκεια του κάθε έτους. Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο νούμερο δεν αναγράφεται στον ισολογισμό ή τις λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών, αν και μπορεί να εκτιμηθεί κατά προσσέγγιση από άλλα στοιχεία του ισολογισμού τους. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο προσδιορίζει το μερίδιο αγοράς τους ανά έτος και τη θέση που καταλαμβάνουν στη σχετική κατάταξη. Για ορισμένους δε, αποτελεί και το κρυφό χαρτί τους έναντι του ανταγωνισμού. Ισως στο πλαίσιο αυτό να εντάσσεται και η απόφαση που έλαβε πέρυσι η Πειραιώς Leasing να μη δημοσιεύει, δηλαδή, στις επίσημες ανακοινώσεις της προς το Χρηματιστήριο και τον Τύπο την αξία των νέων συμβάσεων που συνήψε.

Η «O.E.» μίλησε για το θέμα αυτό με υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών leasing και από τις απόψεις που συγκέντρωσε, προκύπτει ότι οι εταιρείες προσπαθούν να εκφράζουν το ακριβές νούμερο στην Ενωση Εταιρειών Leasing. Εκφράζεται επίσης και μία άλλη άποψη, βάσει της οποίας οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύουν και το σύνολο της αναπόσβεστης αξίας των μισθωμένων παγίων τους. Από την πλευρά της η Ενωση Εταιρειών Leasing αναφέρει ότι οι εταιρείες οφείλουν και το πράττουν να είναι συνεπείς και ακριβείς στη δημοσίευση τέτοιων στοιχείων.

Περισσότερες προσδοκίες

Θετικότερο από τις άλλες χρονιές εκτιμά ο πρόεδρος του «Νηρέα» κ. Αρ. Μπελλές, ότι θα είναι το 2004, εξηγώντας ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών και μεσούσης της κρίσης που πλήττει έτσι κι αλλιώς τον κλάδο, πολλές εταιρείες έκλεισαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να διαμορφωθεί ένα κλίμα ανταγωνισμού περισσότερο ελεγχόμενου από τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, το 2004, μόλις ξεκίνησε και έχει στην «αντζέντα» με τις εκκρεμότητες, περιλαμβάνεται το μεγάλο θέμα της Sea Farm Ionian, τακτοποιήσεις σε επίπεδο ομίλων, όπως συγχωνεύσεις θυγατρικών, μακρόβιοι αρραβώνες κ.ά. Περιλαμβάνεται επίσης και το θέμα των τιμών πώλησης των προϊόντων, οι οποίες άν και -όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου- έχουν διορθωθεί, ωστόσο ακόμη δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που έχει ανάγκη η αγορά. Επίσης, τα δάνεια των εταιρειών είναι μεγάλα και οι ανάγκες τους για λήψη περισσότερων δανείων υπαρκτή, ανάγκη όμως που προσκρούει στην απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω τις εταιρείες του κλάδου. Ειδικώς για το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Μπελλές αναφέρει ότι οι τράπεζες δανειοδοτούν τους αξιόπιστους και συνεπείς επιχειρηματίες του κλάδου…

Προς buy back και η Δίας Ιχθ.

Από την ημέρα εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, η μετοχή της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» έχει απολέσει άνω του 50% της τιμής της, γεγονός που προβλημάτισε τη διοίκηση, καθώς η εταιρεία είναι κερδοφόρα και κινείται σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. H αγορά ιδίων μετοχών αποτελεί μία λύση για το συγκεκριμένο θέμα και για το λόγο αυτόν θα συγκληθεί έκτακτη συνέλευση των μετόχων εντός του Μαρτίου.

Ουδέν νεότερον από την «Ξιφίας»…

Σε ένα μήνα λήγει η προθεσμία για να μεταβεί ο «Ξιφίας» στο άρθρο 44 του αναπτυξιακού νόμου 1892/1990 με τη συνοδεία στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει εξευρεθεί. H εταιρεία καθησυχάζει τις πράγματι ανήσυχες χρηματιστηριακές αρχές, αναφέροντας ότι αν και ακόμη δεν έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις στην «έρευνα», ωστόσο ευελπιστεί ότι αυτό το σχέδιο τελικώς θα πραγματοποιηθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, αναφέρει, ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος.

Μόνο δύο διατάξεις…

Ο «πολέμιος» της ακρίβειας ξαναχτύπησε. Ηταν προσκεκλημένος στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και αφού δις ευχαρίστησε τον κλάδο για τη συμβολή του στη συγκράτηση των τιμών, είπε και το εξής εκπληκτικό αφήνοντας αρκετούς άφωνους: «Εχω άποψη για το πού και πότε πρέπει η Πολιτεία να παρεμβαίνει… Ποια αστυνομικά μέτρα;. ..δύο αγορανομικές διατάξεις εξέδωσα για την πατάτα και το εμφιαλωμένο νερό…». Προφανώς οι απειλές που εκτόξευε τόσο προς τη βιομηχανία όσο και το λιανεμπόριο ότι θα ενεργοποιήσει διατάξεις «θηλιά» στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν σε αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού, ο ντόρος που δημιουργήθηκε, αλλά και η κόντρα επ’ αυτού με τον υπουργό Ανάπτυξης ήταν προϊόντα συμμετοχικής φαντασίας…

Κίνηση στη Βουλγαρία

Κινητικότητα από τις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία… H ΔΕΛΤΑ Παγωτού πώλησε τη θυγατρική της Vitalakt Milk AD στην εταιρεία United Milk Company AD (OMK), μετοχικού ενδιαφέροντος της Global Finance, η Chipita σύντομα ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας τροφίμων, ενώ άλλη μεγάλη του κλάδου ετοιμάζει αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκεί…

Εκρηξη κερδών η ΕΛΒΕ Ενδ.

Αυξημένα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζει η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων A.E. στη χρήση του 2003. Ειδικότερα τα ενοποιημένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,81 εκατ. ευρώ έναντι 463 χιλ. ευρώ το 2002, καταγράφοντας αύξηση 291%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 29,1 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. το 2002. Στα εν λόγω αποτελέσματα περιλαμβάνονται οι θυγατρικές εταιρείες CALIA.E. (CALZEDONIA, INTIMISSIMI), OAKS A.E., ΙΣΧΥΣ A.E. καθώς και η ΛΗΤΩ A.E. Η μητρική εταιρεία παρουσιάζει αυξημένα κέρδη αλλά μειωμένο κύκλο εργασιών, ο οποίος οφείλεται στο ότι κατά την περσινή περίοδο η εταιρεία είχε πωλήσεις ολυμπιακών προϊόντων, έχοντας εξασφαλίσει την εκμετάλλευση του ολυμπιακού σήματος για ένα έτος. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της μητρικής ανήλθαν σε 1,22 εκατ. ευρώ το 2003 από 288 χιλ. ευρώ το 2002, αυξημένα κατά 324%, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 8%. Ωστόσο, μειωμένες είναι επίσης οι υποχρεώσεις της μητρικής εταιρείας, κατά 4,9 εκατ. ευρώ ή 36%, ενώ ο στόχος της για το 2004 είναι η ενίσχυση των εξαγωγών της. Οσον αφορά τις επιμέρους θυγατρικές της, η CALIA.E. παρουσιάζει ενισχυμένο κύκλο εργασιών, κατά 39%, έχει θέσει σε λειτουργία δύο νέα καταστήματα από την αρχή του έτους, σε Καλαμάτα και Αλεξανδρούπολη, ενώ στους προσεχείς μήνες προβλέπεται η λειτουργία ακόμη 5 καταστημάτων. Επίσης, η ΛΗΤΩ A.E. κατέγραψε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 46%, μέσα από τα 4 καταστήματα βρεφικών ειδών που διαθέτει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το τρέχον έτος πρόκειται να λειτουργήσει ακόμη ένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή