H «dream team» 2004 της Σοφοκλέους

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hdream team της Σοφοκλέους σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή τους αξία, για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, είναι ο OTE, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Coca-Cola.

Οι πέντε εισηγμένες βελτίωσαν σημαντικά τις κεφαλαιοποιήσεις τους από την αρχή του χρόνου, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών στηρίχθηκε ακριβώς στις μετοχές του δείκτη του MSCI που αποτελεί την επενδυτική πυξίδα για τα ξένα αλλά και για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τις 23 μετοχές του MSCI Greece οι 14 τίτλοι κατέγραψαν άνοδο στις κεφαλαιοποιήσεις τους και μόνο 9 μετοχές είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται, στις οποίες όμως θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις εταιρείες Παπαστράτος και Panafone οι οποίες βρίσκονται λίγο πριν από την οριστική τους διαγραφή από τη Σοφοκλέους.

Η «M.I. Μαΐλλης»

Τη μεγαλύτερη βελτίωση στην κεφαλαιοποίησή της πέτυχε η «M.I. Μαΐλλης», με άνοδο 17,24% από την αρχή του έτους μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος και ιδρυτής Μιχαήλ Μαΐλλης έχουν βάλει στόχο την εδραίωση του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο Ομιλος Μαΐλλη από το 1994 μέχρι και το 2002 αναπτύχθηκε με επενδύσεις και εξαγορές και κατάφερε από μία μικρή βιομηχανία των 4 δισ. να φθάσει τα 100 δισ. δραχμές, πραγματοποιώντας πάνω από το 97% των πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Πρόκειται για τη πιο διεθνοποιημένη επιχείρηση που βρίσκεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ελέγχει 35 εταιρείες σε 20 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική, διαθέτοντας βιομηχανικές μονάδες και εταιρείες διανομής.

Ο Ομιλος Μαΐλλη επεκτάθηκε από την παραγωγή ενός προϊόντος του μεταλλικού τσερκιού (1994) σε πληθώρα άλλων προϊόντων, πλαστικών τσερκιών, φιλμς συσκευασίας, εργαλείων, μηχανών κ.ά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες οι μεγαλύτεροι και δυσκολότεροι πελάτες υπογράφουν με τον Ομιλο Μαΐλλη, πολυετή συμβόλαια συνεργασίας σε Ευρώπη και Βόρεια και Αμερική. Για παράδειγμα, έχουν υπογραφεί συμβόλαια συνεργασίας με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wal-Mart, Coca-Cola, Agfa Group, Smurfit, Arcelor, Corus και πολλούς άλλους.

Η παραγωγική δραστηριότητα του Ομίλου Μαΐλλη σε γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη καταγράφεται ως εξής: στην Ελλάδα διοχετεύεται μόλις το 3% της παραγωγής, στη Δυτική Ευρώπη το 57%, στην Ανατολική Ευρώπη 20%, στην Αμερική 15% και λοιπές χώρες 5%.

H «Φουρλής»

Η μετοχή της Φουρλής, η οποία προετοιμάζει το άνοιγμα της αλυσίδας IKEA και στην Αθήνα, της πιο επιτυχημένης αλυσίδας πανευρωπαϊκά για οικιακό εξοπλισμό, σημείωσε ικανοποιητική αύξηση της κεφαλαιοποίησής της. H εταιρεία έχει φθάσει να αξίζει χρηματιστηριακά σχεδόν 195 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πολύ καλή δουλειά στα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα, ειδικότερα την τελευταία διετία.

Ελληνικά Πετρέλαια

Τα Ελληνικά Πετρέλαια καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με άνοδο της κεφαλαιοποίησης στο 12,36% και τη χρηματιστηριακή αξία να προσεγγίζει τα 2,400 δισ. ευρώ. H Εμπορική Τράπεζα μπορεί να βελτίωσε τη χρηματιστηριακή της αξία, αλλά απέχει από την πρώτη τριάδα των τραπεζών (Εθνική, Eurobank και Alpha Bank) που οι κεφαλαιοποιήσεις τους φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ

Με διαφορά ο OTE, όπως συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στη Σοφοκλέους, το 1996, κρατάει τα σκήπτρα της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης η οποία στο κλείσιμο της συνεδρίασης έφθανε τα 6,351 δισ. ευρώ. H επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στο management του OTE, στην περίπτωση που θα έχουμε αλλαγή κυβέρνησηςν ενώ την ίδια ώρα η επιχείρηση έχει «ανοιχτά θέματα» στα Βαλκάνια.

Η Βιοχάλκο

Ο τίτλος της holding που ελέγχει τον μεγαλύτερο μεταλλουργικό όμιλο της χώρας ξεκίνησε θετικά το 2004, παρά το γεγονός ότι η Βιοχάλκο πραγματοποίησε μία άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά. Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο όμιλος προσδοκά φέτος βελτίωση των αποτελεσμάτων του αφ’ ενός γιατί οι τιμές των μετάλλων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημειώνουν ικανοποιητική άνοδο και αφ’ ετέρου γιατί οι επενδύσεις της τελευταίας πενταετίας έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Η Coca-Cola

Είναι η πρώτη βιομηχανική μετοχή που έχει την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, καταλαμβάνοντας την πέμπτη πιο υψηλή θέση από το σύνολο των εισηγμένων της Σοφοκλέους. H εταιρεία στοχεύει σε ανάπτυξη των εργασιών της σε γειτονικές χώρες, προσδίδοντας βάρος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού.

Η Εθνική

Το placement της Εθνικής Τράπεζας βελτίωσε τη διασπορά και καθιέρωσε τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, πίσω από τον OTE και με διαφορά από τη τρίτη Eurobank. H πρόκληση της Ρωσίας αποτελεί το επόμενο στοίχημα για τη διοίκηση Καρατζά.

Η TITAN

H τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αποτελεί, και όχι άδικα, μία από τις αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. H μετοχή είναι υποτιμημένη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε δύο ηπείρους. H απόδοση της κεφαλαιοποίησης για το πρώτο δίμηνο του 2004 διαμορφώθηκε στο 6,68%

EFG Eurobank

H EFG Eurobank δεν έδειξε να επηρεάζεται από την αποχώρηση της Deutche Bank από το μετοχικό της κεφάλαιο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα ήλεγχε το 9,01% της ελληνικής τράπεζας.

Ολυμπ. Τεχνική

Τις μεγαλύτερες απώλειες στη χρηματιστηριακή τους αξία καταγραφουν οι εταιρείες Ολυμπιακή Τεχνική μετά το γνωστό σκάνδαλο Πάχτα, όπου εμπλεκόταν η οικογένεια Στέγγου.

Ελλ. Τεχνοδομική

Η Ελληνική Τεχνοδομική, συμφερόντων της οικογενείας Μπόμπολα, έχει μεγάλη υποχώρηση της κεφαλαιοποίησής της που διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΟΛ

Μεγάλη είναι και η πτώση της κεφαλαιοποίησης για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Wazz, η εταιρεία εμφάνισε υποχώρηση της χρηματιστηριακής της τιμής.

Η έκτακτη συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ με την έκδοση 30 ομολογιών των 500.000 ευρώ εκάστη. Το επιτόκιο του ομολογιακού είναι το euribor +1,1% ενώ ο ακριβής χρόνος λήξης του δανείου από την καταβολή της τελευταίας δόσης είναι 5,5 χρόνια. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους για την κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης του οργανισμού στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης, στη Μιχαλακοπούλου, διαδικασία η οποία, όπως είπε η διοίκηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο. Αξιον απορίας είναι το γεγονός ότι η εταιρεία είχε δαπανήσει και άλλα 9,7 εκατ. ευρώ για την ίδια μετεγκατάσταση.

Βελτιώθηκαν τα KAE με Γερμανό και Folli-Follie

Τα KAE, μετά την ανάληψη του management από τις εταιρείες Γερμανός – Folli-Follie με επικεφαλής τον τεχνοκράτη κ. Βελέντζα έχουν επιτύχει σημαντική βελτίωση της χρηματιστηριακής τους απόδοσης, ενώ η κεφαλαιοποίηση καταγράφει άνοδο 1,29%. Στο ύψος των 231,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου KAE το 2003 έναντι 197,4 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2002. Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη επιχείρηση, τα αποτελέσματα της παρελθούσας οικονομικής χρήσης χαρακτηρίζονται «αρκετά ικανοποιητικά, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερα αρνητικών επιπτώσεων από τα διεθνή γεγονότα και τις συγκυρίες και ειδικότερα όπως διαμορφώθηκαν σε όλον τον κλάδο του ταξιδιωτικού εμπορίου παγκοσμίως».

Η εταιρεία στη διάρκεια του 2003 μείωσε κατά 14% τις δαπάνες διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης και των δαπανών προσωπικού κατά 1,04%.

Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας για το 2003, ανέρχονται στα 53,437 εκατ. ευρώ έναντι 41,369 εκατ. ευρώ το 2002. Ετσι, τα κέρδη προ φόρων (μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας) του ομίλου εταιρειών KAE διαμορφώνονται σε 51,645 εκατ. ευρώ έναντι 41,369 εκατ. ευρώ το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή