Επενδυτική αδιαφορία στο X.A.

Επενδυτική αδιαφορία στο X.A.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονική διάθεση, ανυπαρξία επιχειρηματικών εξελίξεων, επενδυτική αδιαφορία, αναστολή λειτουργίας της χρηματιστηριακής Rate Capital, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της προτελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χωρίς ίχνος υπερβολής θα προσθέταμε ότι η αγορά κυριολεκτικά «στραγγαλίζεται» από την έλλειψη φρέσκου χρήματος, ενώ τα απόνερα του ’99 θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν για πολύ καιρό ακόμη τη Σοφοκλέους, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο της Rate Capital. H Rate Capital AXE ιδρύθηκε το 1999, χρονιά που σημάδεψε τη Σοφοκλέους για τα όσα τραγικά και εγκληματικά συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι. Συμπεριλαμβανόταν στις εταιρείες που θα χαρακτηρίζονταν μικρομεσαίες, καθώς το πελατολόγιό της αποτελούσαν κατά κύριο λόγο, οι ιδιώτες επενδυτές. Ειδικότερα, το 1999 η Rate Capital AXE πραγματοποίησε συνολικό όγκο συναλλαγών 511,3 δισ. δραχμών, κατέχοντας το 0,43% της συνολικής αξίας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σταδιακά τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχανε έδαφος, καθώς περιοριζόταν ο όγκος συναλλαγών και τα μερίδια που ήλεγχε.

Οικονομικά προβλήματα

Οι φήμες για τα οικονομικά προβλήματα στη Rate Capital AXE είχαν κορυφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους κωδικούς των επενδυτών οι οποίοι θα αναζητήσουν άλλες εταιρείες του κλάδου για τη μεταφορά των τοποθετήσεών τους.

Οπως εκτιμούν χρηματιστές, η αγορά δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την επαφή με τα επίπεδα των 2.500 μονάδων, έχοντας ως «καύσιμη ύλη» μόνο τα ετήσια αποτελέσματα του 2003. H δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων θα πυκνώσει από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ενώ η περίοδος λήξης προσδιορίζεται για τις 31 Μαρτίου 2004.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Με το μυαλό των επενδυτών, χρηματιστών και στελεχών της Κεφαλαιαγοράς στο τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, η αγορά κινήθηκε σε νωχελικούς ρυθμούς με χαμηλές συναλλαγές.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 2.465,39 μονάδες. Συνολικά 142 τίτλοι έκλεισαν με άνοδο και 145 υποχώρησαν.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ.

Η μικρή υποχώρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχασε 0,81% και η μικρή κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε 0,55%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,11%.

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη σημείωσε η κοινή μετοχή της Αλυσίδα – 11,11% και ακολούθησαν η ΕΛΒΕ 10,00% και η Γιαννούσης 9,33%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με πτώση 13,22%, Κεραμεία Αλλατίνη -11,93% και προνομιούχος Κορφίλ -11,66%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή