Μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή τα ΕΛΠΕ

Μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή τα ΕΛΠΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρισμα 20 λεπτά ανά μετοχή θα προτείνει η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια για τη χρήση του 2003, στη διάρκεια της οποίας τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 112,7% και ανήλθαν στο ποσό των 285 εκατ. ευρώ έναντι 134 εκατ. ευρώ το 2002, υπολογισμένα σύμφωνα με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 297 εκατ. ευρώ έναντι 216 εκατ. ευρώ το 2002, που αντιστοιχεί σε αύξηση 37,5%. Οπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου σε επίσημη ανακοίνωσή της, η διαφορά στα αποτελέσματα αποδίδεται κυρίως στον διαφορετικό χειρισμό των αποσβέσεων, των προβλέψεων και συναλλαγματικών διαφορών.

Εν τω μεταξύ, ο κύκλος εργασιών, με βάση τα ελληνικά πρότυπα, αυξήθηκε κατά 29,21% και ανήλθε στα 4,671 δισ. ευρώ από 3,615 δισ. ευρώ που ήταν το 2002. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 320 εκατ. ευρώ έναντι 286 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11,9% και τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 216 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 213%.

Σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, το λειτουργικό κέρδος έφθασε τα 396 εκατ. ευρώ έναντι 294 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 34,7%.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου διύλισης λόγω της αυξημένης παραγωγής και πωλήσεων των διυλιστηρίων, στη βελτίωση των μεθόδων προμήθειας και τιμολόγησης του αργού πετρελαίου, την αύξηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, στην αύξηση της κερδοφορίας από την εμπορική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό, λόγω του αυξημένου όγκου πωλήσεων, όσο και στο εξωτερικό, με την ένταξη στον όμιλο των θυγατρικών εταιρειών στην Κύπρο και το Μαυροβούνιο και τέλος στην αύξηση των ανόργανων εσόδων που προέκυψαν από την πώληση στο ελληνικό δημόσιο του δικαίωματος των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στη θετική συμβολή της ένταξης στον Ομιλο των ΕΛΠΕ του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, επισημαίνοντας ως μόνη αρνητική επίπτωση την αποτίμηση των αποθεμάτων λήξης που ήταν χαμηλότερη αυτών της έναρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή