Μεγαλώνει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη

Μεγαλώνει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

M ε τις πρώτες αναθέσεις μεγάλων έργων πληροφορικής να αναμένονται πλέον για μετά το Πάσχα, το περίφημο πρόγραμμα – crash που είχε εξαγγείλει προ ενός έτους ο υπουργός Οικονομίας N. Χριστοδουλάκης για την επιτάχυνση των έργων που έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» μετατρέπεται σε «πρόγραμμα – κραχ» για τις εταιρείες του κλάδου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες υπηρεσιακών παραγόντων για την προώθηση των έργων, η αγορά πληροφορικής (όπως δείχνουν και τα ετήσια αποτελέσματα των εταιρειών) απογοήτευσε.

Τελευταίοι

Επιπλέον, οι προκαταρκτικές προβλέψεις της εταιρείας συμβούλων Strategic International / K. Κατάρας A.E. για τα επόμενα δύο έτη φέρνουν το ρυθμό αύξησης της αγοράς στο 2,5% για το 2004 και στο 1,2% για το 2005, για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία κάτω από τα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης του οργανισμού EITO, στον οποίο συμμετέχουν ορισμένοι εκ των τεχνολογικών κολοσσών του κόσμου, η χώρα μας κατετάγη στην τελευταία θέση της Ευρώπης με βάση την κατά κεφαλήν δαπάνη σε τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Με 701 ευρώ για το 2003, οι Ελληνες δαπανούν λιγότερα από τα μισά σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο και περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Δανία, Σουηδία, κ.λπ.).

Ο οργανισμός EITO εκτιμά ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στις αγορές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά σε ορισμένες χώρες παραμένει η αβεβαιότητα. Το 2003, η αγορά πληροφορικής της Γηραιάς Ηπείρου παρουσίασε πτώση κατά 1,2%, με την πρόβλεψη για το 2004 να κάνει λόγο για μικρή αύξηση κατά 2,4%. Την εικόνα διασώζουν οι τηλεπικοινωνίες με αύξηση κατά 2,7% για το 2003 και 3,8% για το 2004. Με δεδομένη την εικόνα για την Ευρώπη και τις σημαντικές καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα πληροφορικής στην Ελλάδα, σε τι μπορούν να ελπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου; Στις περισσότερες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2003 (όπου οι τομείς έργων των εταιρειών εμφανίζονται ζημιογόνοι) περιλαμβάνονται θετικές προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση. Ανεπισήμως δεν εκφράζεται η ίδια αισιοδοξία, αφού οι περισσότεροι διαγωνισμοί βρίσκονται μπλοκαρισμένοι από ενστάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ. Πού αλλού μπορεί να αποδοθεί η δυστοκία στην ανάθεση έργων;

Σανίδα σωτηρίας τα p.c.

Οι πρόωρες εκλογές δεν επέτρεψαν την ανάθεση των δύο σημαντικότερων έργων που βρίσκονται στον αέρα, του «Σύζευξις» για τη δικτύωση της δημόσιας διοίκησης και του Police OLine για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 90 εκατ. ευρώ. Αλλά ακόμα και έργα που θεωρούνται εν μέρει ολυμπιακά (όπως το νέο υπολογιστικό σύστημα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας) κινδυνεύουν να εμπλακούν σε κυκεώνα προσφυγών. Για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού τριών εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις, αλλά οι τρεις υποψήφιοι «κόπηκαν» από την πρώτη φάση. Μοναδικός διεκδικητής είναι πλέον η IBM Ελλάδος, αλλά ορισμένοι εκ των αποκλεισθέντων απειλούν με προσφυγές (χωρίς να το έχουν πράξει μέχρι σήμερα). H σχετικά ικανοποιητική πορεία της αγοράς προσωπικών υπολογιστών και περιφερειακών δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό από την απουσία μεγάλων έργων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι επενδύσεις του τελευταίου θεωρήθηκαν η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την αντιμετώπιση της ύφεσης στον κλάδο η οποία οδήγησε στην κατάρρευση των περισσότερων εταιρειών λιανικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής. Τα κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ), μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», αρχικώς υπερτιμήθηκαν, στη συνέχεια κάποιοι τα «ξεχείλωσαν» ακόμα περισσότερο και στο τέλος αποδείχθηκαν πολύ μικρότερα των τριών δισ. ευρώ που υποστήριζαν ορισμένοι αναλυτές. Μεγάλο τμήμα τους κατευθύνεται σε δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης κ.λπ., ενώ για έργα εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι αμελητέο για τη χειμαζόμενη αγορά πληροφορικής, αλλά μέχρι στιγμής η «Κοινωνία της Πληροφορίας» δεν έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή