Στη «Βερνίκος» τα… κύματα δεν είναι από βαμβάκι!

Στη «Βερνίκος» τα… κύματα δεν είναι από βαμβάκι!

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς αλλάξαμε το Χρηματιστήριο», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός νέου συγγραφικού πονήματος του κ. Γεώργιου Βερνίκου, προέδρου της ομώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας, το οποίο να περιγράφει την ενδιαφέρουσα προσπάθειά του να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο, χωρίς όμως να χάσει ούτε ένα κότερο!

Εχει προηγηθεί το βιβλίο του κ. Βερνίκου «Οταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», που αναφέρεται στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα.

Από τις αρχές του έτους, διαδραματίζονται απίστευτα περιστατικά στη μικρή εταιρεία, η οποία αποφάσισε να ανοίξει πανιά για τη… γεωργία, κλάδος που κατά την εκτίμηση της Βερνίκος προσφέρει δυνατότητες… σημαντικής και άμεσης κερδοφορίας!

Με πρόσχημα τα… υπερκέρδη που προσφέρει ο γεωργικός τομέας και ειδικότερα τα εκκοκκιστήρια, η διοίκηση της Βερνίκος προωθεί την αγορά μεγάλου ποσοστού της εταιρείας Ελληνικά Εκκοκκιστήρια. Βέβαια, η Βερνίκος Κόττερα δεν έχει ρευστά διαθέσιμα για να πραγματοποιήσει τη μοναδική αυτή επένδυση στα εκκοκκιστήρια. Για το σκοπό αυτόν αποφασίστηκε η πώληση του σημερινού αντικειμένου της, ενοικιάζει και πουλά κότερα, στον βασικό μέτοχο της εταιρείας κ. Γεώργιο Βερνίκο.

Με λίγα λόγια, η εταιρεία αλλάζει αντικείμενο, ενώ η σημερινή δραστηριότητα -με την οποία η Βερνίκος Κόττερα διέσχισε το κατώφλι της Σοφοκλέους το 1996- μεταβιβάζεται στον βασικό μέτοχο της εταιρείας κ. Γεώργιο Βερνίκο!

Ετσι, πολλοί μέτοχοι της μειοψηφίας που επένδυσαν τα κεφάλαιά τους σε μια ναυτιλιακή – τουριστική εταιρεία αύριο θα βρεθούν ως επενδυτές… εκκοκκιστηρίου. H ειρωνεία είναι ότι η αλλαγή πραγματοποιείται λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περίοδος που προβάλλονταν για χρόνια από τη διοίκηση της Βερνίκος Κόττερα, ως ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας!

Η υπόθεση δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις χρηματιστηριακές αρχές, οι οποίες παθητικά παρατηρούν τα τεκταινόμενα, αδιαφορώντας τόσο για την προστασία της ουσίας των δικαιωμάτων των επενδυτών όσο και την προάσπιση της αξιοπιστίας της αγοράς. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, μέτοχοι της μειοψηφίας έχουν υποβάλει καταγγελία για την υπόθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εξέλιξη που θα προκαλέσει ενδιαφέρον.

…Χρυσωρυχείο το εκκοκκιστήριο!

Στις 7 Ιανουαρίου, η Βερνίκος απέστειλε δελτίο Τύπου με τίτλο «Μεγάλες ανακατατάξεις στον αγροτικό τομέα». Μεταξύ των άλλων, τόνιζονταν ότι «ο κ. Γεώργιος Λεβεντάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της εταιρείας ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., κ. Γεώργιο Βερνίκο, για τις μεγάλες ανακατατάξεις που γίνονται στον αγροτικό τομέα και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Ηδη, ο κ. Γ. Λεβεντάκης προχωρά σε δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου του, με νέες επενδύσεις και προτείνει όπως η ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. επωφεληθεί των νέων ευκαιριών και επενδύσει στο μεγάλο χώρο της γεωργικής βιομηχανίας, όπου υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής και άμεσης κερδοφορίας».

Λίγο μετά, μέσω δελτίου Τύπου η Βερνίκος γνωστοποιούσε στο ευρύ επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά ποσοστού της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, ενώ προανήγγειλε την ανάγκη πώλησης της υπάρχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Βερνίκος, ώστε να βρεθούν τα… χρήματα! Σημειώνεται ότι κ. Λεβεντάκης συμμετέχει με ποσοστό 6,5% στη Βερνίκος Κόττερα, ενώ είναι και ο ιδιοκτήτης της μη εισηγμένης στο X.A. Ελληνικά Εκκοκκιστήρια.

Για το σκοπό αυτόν, η εταιρεία συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 17 Φαβρουαρίου, η οποία αποφάσισε την πώληση των μετοχών της FREE HOLDINGS S.A. και της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ Α.Ε. στον Γεώργιο Α. Βερνίκο ή σε εταιρείες ελεγχόμενες από τον ίδιο. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε στο X.A. ότι η συνέλευση… διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 10 Μαρτίου, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον κ. Λεβεντάκη για την εξαγορά του ποσοστού της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια.

Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη υπόθεση αποχώρησης του κ. Βερνίκου από τη Σοφοκλέους. Και επειδή ο κ. Βερνίκος είτε δεν έχει τα κεφάλαια είτε δεν θέλει να τα διαθέσει στους μετόχους μειοψηφίας, δεν υποβάλλει δημόσια προσφορά για την έξοδο της εταιρείας από το X.A. όπως θα έπρεπε, αλλά επιλέγει την… έμμεση αποχώρησή του εις βάρος βέβαια των μετόχων μειοψηφίας.

Ετσι και με το αφελές πρόσχημα τις ευκαιρίας για υπερκέρδη στα εκκοκκιστήρια, ο κ. Βερνίκος φροντίζει να αγοράσει τη βασική δραστηριότητα της Βερνίκος Κόττερα… προσφέροντας χρηματοδότηση στην εισηγμένη εταιρεία για να μετατραπεί ξαφνικά σε όχημα για την εισαγωγή της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, οι οικονομικές επιδόσεις της οποίας μάλλον δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον…

Οπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση που αφορά το διάστημα 1/7/02 μέχρι 30/6/03, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει πτώση κατά 3,7%, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχωρούν σε ποσοστό 48%. Το οργανικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ενώ η εταιρεία έχει συσσωρευμένες ζημίες 4,18 εκατ. ευρώ. Ζοφερή είναι και η εικόνα των υποχρεώσεων της εταιρείας. Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ενισχύθηκαν κατά 38%, ενώ η σχέση σύνολο υποχρεώσεων προς το ενεργητικό διαμορφώνεται στο… εντυπωσιακό 92,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή