H επιλογή Α/Κ δεν πρέπει να στηρίζεται στην απλή απόδοση

H επιλογή Α/Κ δεν πρέπει να στηρίζεται στην απλή απόδοση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης τα «καλύτερα» Αμοιβαία Κεφάλαια της χρονιάς. Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες διαχείρισης προβάλλουν τις επιδόσεις τους για το έτος 2003, προσπαθώντας να διαφημίσουν την καλή πορεία της διαχείρισής τους και να επικοινωνήσουν με τους υποψηφίους αλλά και ήδη υπάρχοντες μεριδιούχους τους. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή είναι η ενδεδειγμένη, οι επενδυτές στη διαδικασία επιλογής Α/Κ δεν πρέπει να στηρίζονται στην απλή απόδοση ενός έτους, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μια σειρά από παράγοντες όπως είναι: η επίδοση σε βάθος χρόνου, ο κίνδυνος, τα κόστη, η επαναληπτικότητα της επίδοσης, η ποιότητα παροχής υπηρεσιών της ΑΕΔΑΚ κ.λπ.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να παρουσιάσει πρωτότυπα εμπειρικά αποτελέσματα για μια σειρά από μεταβλητές των μετοχικών Α/Κ εσωτερικού για το έτος 2003.

Στον ιδιαίτερα σημαντικό πίνακα 1, παρουσιάζονται στοιχεία της ετήσιας απόδοσης, της κατάταξης με βάση την απλή απόδοση, της κατάταξη με βάση το κριτήριο του Jenseπου συνδυάζει απόδοση με κίνδυνο, του ύψους του ενεργητικού την 1η και 31/12/2003, της σχετικής κατάταξης με βάση το ενεργητικό, του συντελεστή επικινδυνότητας Beta καθώς και του συνολικού κινδύνου.

Η ανάλυση αφήνεται στους αναγνώστες, αλλά στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το κατά πόσο το μέγεθος ενός Α/Κ επηρεάζει την απόδοσή του. Ως γνωστόν, ένα μεγάλο Α/Κ επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καλύτερη διαφοροποίηση του κινδύνου και χαμηλότερες χρηματιστηριακές και άλλες προμήθειες. Από την άλλη μεριά, ένα υπερβολικά μεγάλο Α/Κ μετοχικού ή μικτού χαρακτηρίζεται από σχετική δυσκαμψία, ιδιαίτερα δε σε αγορές όπως είναι η χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών. Η δυσκαμψία αυτή δυσκολεύει τον διαχειριστή του Α/Κ να προσαρμόσει τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς.

Χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους (Spearmacorrelatiotest) αποδείχτηκε ότι για το έτος 2003 το μέγεθος των μετοχικών Α/Κ δεν επηρέασε την επίδοσή τους.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στις μελλοντικές επιλογές των μεριδιούχων. Από την άλλη μεριά, τα μεγάλα Α/Κ, παρά το γεγονός ότι υστερούν σε απόδοση, φαίνεται ότι υπερτερούν σε όρους ρευστότητας, γεγονός που παρέχει σημαντική ασφάλεια στους μεριδιούχους τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που οι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους είναι το κόστος των προμηθειών εισόδου και εξόδου των Α/Κ που πρόκειται να αγοράσουν. Για παράδειγμα, ορισμένες ΑΕΔΑΚ δεν χρεώνουν καθόλου προμήθειες εισόδου, με αποτέλεσμα η κατάταξη των σχετικών αποδόσεων του πίνακα 1 να είναι εντελώς διαφορετική.

Τέλος, προτείνεται όπως οι υποψήφιοι μεριδιούχοι να συμβουλεύονται εξειδικευμένους συμβούλους επενδύσεων (financial planners) ώστε να κατασκευάσουν χαρτοφυλάκια με άριστα χαρακτηριστικά κινδύνου – απόδοσης, τα οποία να αντανακλούν τους επενδυτικούς τους στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή