ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διερωτήθηκε η δρ Κατερίνα Κεδράκα στην ομιλία της στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοέμβριος 2003) με θέμα «σύγχρονες προσεγγίσεις της συμβουλευτικής ψυχολογίας στα γυναικεία θέματα», μήπως, άραγε, οι σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες είναι γένους θηλυκού; Και το ερώτημα ήταν μάλλον ρητορικού χαρακτήρα, αφού την καταφατική απάντηση τη στήριξαν στη συνέχεια τα επιμέρους συμπεράσματα ευρύτερης διδακτορικής εργασίας της (2003). οντως, λοιπόν οι ζητούμενες από την αγορά εργασίας δεξιότητες είναι γένους θηλυκού.

Οπως αναφέρθηκε, τις επιχειρήσεις τις απασχολεί το θέμα των δεξιοτήτων του προσωπικού τους και της σύνδεσής τους με την παραγωγή. Προκύπτει λοιπόν αύξηση του ποσοστού των εργοδοτών που παραπονούνται ότι στους νέους εργαζόμενους παρατηρείται ιδιαιτέρως έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. Ωστόσο, οι κοινωνικές δεξιότητες, η ικανότητα για επικοινωνία, συνεργασία, ομαδική εργασία, καλή διαχείριση του χρόνου, διαπραγμάτευση, εξεύρεση λύσεων -όλα αυτά- είναι χαρακτηριστικά των γυναικών και μάλιστα όχι απαραιτήτως των εργαζόμενων, αφού «κάθε μητέρα και νοικοκυρά διαχειρίζεται το σπιτικό και την οικογένειά της, χρησιμοποιώντας ανάλογες δεξιότητες».

Εγινε επίσης αναφορά σε μια σχετική έρευνα σε Αμερικανούς εργοδότες, σύμφωνα με την οποία δήλωσαν ότι τουλάχιστον ο ένας στους δύο άνδρες υπάλληλους τους δυσκολεύονται να συνεργασθούν με συνάδελφους τους, δεν διαθέτουν επαρκή αυτοπειθαρχία στις εργασιακές συνήθειες των άλλων και, γενικώς, παρουσιάζουν έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Οπως δήλωσαν οι εργοδότες στις περιζήτητες δεξιότητες για τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι η δεξιότητα της λεκτικής επικοινωνίας, οι διαπροσωπικές δεξιότητες και οι δεξιότητες ομαδικής εργασίας.

Δηλαδή, δεξιότητες που γενικά χαρακτηρίζουν περισσότερο τις «γυναίκες υποψήφιες».

Και επειδή, λόγω των επικείμενων εκλογών, ο συνειρμός μάς οδηγεί στις άλλες «γυναίκες υποψήφιες» των πολιτικών κομμάτων, θα ήταν χρήσιμο να το θυμόμαστε στις 7 Μαρτίου 2004, ότι οι δεξιότητες των γυναικών είναι και πολύτιμες και μοναδικές, γιατί αφ’ ενός στηρίζουν το προνόμιό τους στη μητρότητα, αφετέρου είναι αυτές που τις βοηθούν να το περιφρουρούν περήφανα στη δύσκολη ατομική πορεία τους για εξέλιξη και σταδιοδρομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή