Intralot – ΟΠΑΠ: το τέλος μιας προνομιακής σχέσης

Intralot – ΟΠΑΠ: το τέλος μιας προνομιακής σχέσης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις περισσότερες φορές οι ημερομηνίες έχουν ξεχωριστή σημασία για την κατανόηση ακόμη και των πλέον «σύνθετων» επιχειρηματικών επιλογών και αποφάσεων. Ενδεικτικό, αλλά απολύτως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σχετικά με την εξέλιξη της συμμετοχής του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης «Ιντραλότ».

Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 4 μηνών (αρχές Νοεμβρίου 2003 – α΄ 15 ημερο Φεβρουαρίου 2004) ο μεγαλομέτοχος της «Ιντραλότ» ρευστοποιεί ποσοστό συμμετοχής άνω του 6% (από 32,3 % στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου φθάνει στο 26,1 % στις 12 Φεβρουαρίου). Η μείωση του ποσοστού του, όπως φαίνεται και από την εξέλιξη τής άλλοτε προνομιακής σχέσης μεταξύ ΟΠΑΠ – «Ιντραλότ», δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά καθορίζεται και μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο από την πορεία επιχειρηματικών επιλογών και αποφάσεων που αφορούν την «καρδιά» αυτής της σχέσης.

Απεξάρτηση

Πιο συγκεκριμένα, η πτωτική πορεία του ποσοστού του μεγαλομετόχου -παρά τον εντυπωσιακό αριθμό ανακοινώσεων από την πλευρά της «Ιντραλότ» για τις νέες συμφωνίες της στο εξωτερικό, από την Λατινική Αμερική έως την μικροσκοπική αγορά στοιχηματισμού της Μάλτας- έχει άμεση σχέση με την επιλογή της διοίκησης της ΟΠΑΠ να προχωρήσει σε διαδικασίες επιχειρηματικής και τεχνολογικής απεξάρτησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (αρχής γενομένης από την Κύπρο όπου ήδη το καινούργιο αριθμολαχείο ΚΙΝΟ, απαλλαγμένο από τις όποιες ελλαδικές υπουργικές δεσμεύσεις και σκοπιμότητες κάνει θραύση στα πρακτορεία του νησιού). Μία διαδικασία που διευκολύνεται αρκετά από την τελευταία απόφαση του Εφετείου Αθηνών να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου με την οποία η εταιρεία ΟΠΑΠ υποχρεωνόταν σε καταβολή αποζημίωσης 261 εκατομμυρίων ευρώ για τη μη εφαρμογή της σύμβασης για την διεξαγωγή ιπποδρομιακού και κυνοδρομιακού στοιχήματος (η σύμβαση είχε διάρκεια έως το 2007, έτος όπου λήγει και τυπικά και η σύμβαση για το αθλητικό στοίχημα).

Αν ανατρέξει κανείς στις δημοσιευμένες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών θα διαπιστώσει με σχετική ευκολία ότι οι κινήσεις ρευστοποίησης του μεγαλομετόχου της «Ιντραλότ» προηγούνται των ενεργειών ή και των αποφάσεων της δικαιοσύνης τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα, η διάσκεψη του δικαστηρίου γίνεται στις 4 Δεκεμβρίου 2003 και η απόφαση καθαρογράφεται και δημοσιεύεται στις 24 Φεβρουαρίου 2004. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει ρευστοποιηθεί το 6% της «Ιντραλότ», με τελευταία ημερομηνία ρευστοποίησης στις 12 Φεβρουαρίου 2004.

Τέλος προνομίων

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, όμως, έχει και μία εντελώς ξεχωριστή σημασία για την εξέλιξη αυτής της άλλοτε προνομιακής σχέσης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

Η πλευρά της «Ιντραλότ» και των συμφερόντων που συσπειρώνει στους κόλπους της ήθελε να χρησιμοποιεί την προηγούμενη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου (δηλαδή την υπέρογκη αποζημίωση για την μη εφαρμογή του ιπποδρομιακού – κυνοδρομιακού στοιχήματος) ως διακριτική «απειλή» και ισχυρό «μέσο πίεσης», προκειμένου να κερδίζει τουλάχιστον χρόνο στη μάχη εναντίον της απεξάρτησης της εταιρείας ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί η διοίκηση της «Ιντραλότ» γνωρίζει ότι η πορεία των πραγμάτων δεν δικαιώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις της για τη διατήρηση του προνομιακού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει στην ελληνική αγορά στοιχηματισμού και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κληθεί σύντομα να επαναδιαπραγματευθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή