O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ακαδημία Εργασίας προκαλεί τριβές στη ΓΣΕΕ

Φουρτούνες έχει προκαλέσει στη ΓΣΕΕ η ίδρυση της Ακαδημίας Εργασίας. H προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου αναβλήθηκε για μεθαύριο, μετά την έντονη διαφωνία που σημειώθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. K. Πουπάκης, ο οποίος ιδεολογικά δεν έχει λόγους να διαφωνεί με τον θεσμό των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έγινε έξω φρενών όταν διαπίστωσε το κόστος της επιμόρφωσης των συνδικαλιστών που θα επιλεγούν για πεντάμηνη επιμόρφωση. Δεν διαφωνούν μόνο ο κ. Πουπάκης από τη ΔΑΚΕ ή ο κ. Καλύβης από τον Συνασπισμό. Πολλοί πιστεύουν ότι ο τρόπος που προωθείται αυτή η πρωτοβουλία θα πλήξει εν τέλει το κύρος της ΓΣΕΕ, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί άραγε; Αυτό είναι η μία ένσταση. H δεύτερη και σημαντικότερη ίσως αφορά τα φράγκα (κοινοτικά ή εθνικά, δεν έχει σημασία) και το περιεχόμενο σπουδών. Και ο νοών νοείτω.

Το «χούι» δεν φεύγει…

Για τρίτη φορά σε διάστημα λίγων μηνών, η καλή εταιρεία software ανακοίνωσε τα ίδια: δεκάδες εγκαταστάσεις του συστήματος επιχειρηματικού λογισμικού που ανέπτυξε, «σημαντικό μερίδιο αγοράς» κ.λπ. Το μοντέλο είναι γνωστό και θυμίζει τις παλιές καλές «αλογομουριές» της Σοφοκλέους. Ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια… Το γεγονός ότι οι ιδρυτές της εν λόγω μη εισηγμένης εταιρείας λογισμικού προέρχονται από πάλαι ποτέ ισχυρό εισηγμένο όμιλο του κλάδου, φαίνεται ότι έχει σχέση με την εμμονή στις ανακοινώσεις. Οι άνθρωποι αποχώρησαν, αλλά τα «κουσούρια» έμειναν.

Ερευνα από τις τράπεζες

Το υπερρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο είναι, κατά τις διεθνείς τράπεζες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Σπουδών Οικονομικής Καινοτομίας (Centre of the Study of Financial Innovation), στην οποία συμμετείχαν 440 τραπεζικοί οργανισμοί, καθώς επίσης η Ρυθμιστική Επιτροπή της E.E. και η Επιτροπή της Βασιλείας II. H μεγαλύτερη απειλή, λοιπόν, για τον χρηματοοικονομικό τομέα διεθνώς είναι η υπερβολική χρήση ρυθμιστικών κανόνων και η πιθανότητα να επιβληθούν και νέοι κανονισμοί, που θα οδηγήσουν σε επιπλέον κόστος. Πέρυσι, η ίδια έρευνα είχε δείξει ότι ο κίνδυνος για έναν τραπεζικό οργανισμό εντοπιζόταν στα παράγωγα, ενώ το ζήτημα των ρυθμίσεων βρισκόταν στην έκτη μόλις θέση.

Η τακτική της Κομισιόν

Με αφορμή την πρεμιέρα των δημοψηφισμάτων για το Ευρωσύνταγμα, να επισημάνουμε ότι η Κομισιόν φαίνεται να ανέκοψε ταχύτητα σχετικά με την ατζέντα της Λισσαβώνας, περνώντας σε πρώτη μοίρα, το διάστημα αυτό, τη ρητορεία της νέας Κοινωνικής Ατζέντας, που πέρασε «καπάκι» ο Ζοζέ Μπαρόζο αμέσως σχεδόν μετά την ανακοίνωση της πρώτης. Προφανώς, γιατί χωρίς την υποστήριξη των σοσιαλιστικών κομμάτων το Ευρωσύνταγμα δεν θα είχε και σπουδαία τύχη στη λαϊκή βάση…

Μoody’s για Ελληνική Τράπεζα

Σε αναθεώρηση προς υποβάθμιση έθεσε τη βαθμολογία της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των προβλημάτων της τράπεζας με το δανειακό της χαρτοφυλάκιο και τις υψηλές προβλέψεις επισφαλειών που πρέπει να αναλάβει. H ενδεχόμενη υποβάθμιση αφορά τη βαθμολογία για τον μακροπρόθεσμο και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα (Baa2 και Prime-2 αντίστοιχα) καθώς και τη «χρηματοοικονομική ισχύ» (D+). H τελευταία βαθμολογία είχε μειωθεί τον περασμένο Απρίλιο. Αν θα προχωρήσει η Moody’s σε υποβάθμιση, θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικές θα είναι οι προσπάθειες της διοίκησης για εξυγίανση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή