Συνεχίζουν να ευνοούνται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί

Συνεχίζουν να ευνοούνται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο τυφώνας «Κατρίνα» συνεχίζει το καταστροφικό έργο του στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να αποφασίσει την αποδέσμευση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων της πετρελαίου και καθώς οι τιμές της βενζίνης εκτινάσσονται σε ύψη ρεκόρ, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των χρηματιστηριακών αγορών της Δυτικής Ευρώπης δείχνουν να ευνοούνται από την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας των πετρελαϊκών κολοσσών. Οι αγορές δεν πτοήθηκαν χθες ούτε από την είδηση της προς τα κάτω αναθεώρησης των στοιχείων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο φέτος, στο 3,3% από 3,45 προηγουμένως, αλλά ούτε και από την εμμονή της Γαλλίας να καταρτίσει κατάλογο με τους κλάδους και τις εταιρείες, που θεωρεί μέρος της «εθνικής παράδοσης» της χώρας και σκοπεύει να προστατεύσει από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Σε έναν κόσμο λοιπόν που φαίνεται να υποχωρεί σε καταστάσεις που θυμίζουν… άλλες εποχές, όπως είναι ο προστατευτισμός και οι πετρελαϊκές κρίσεις, αλλά και οι δεκάδες νεκροί, θύματα φυσικών καταστροφών σε αμερικανικό έδαφος, το επενδυτικό κοινό επικεντρώνεται -πρόσκαιρα;- στην προοπτική αύξησης της κερδοφορίας των ενεργειακών κολοσσών. Βεβαίως, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά της ανεργίας παρουσίασαν τον Αύγουστο και για πέμπτο συνεχή μήνα, πτώση στη Γερμανία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία χαρακτηρίσθηκε τον Ιούλιο από τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών αγορών έκλεισαν πάντως σε επίπεδα κατώτερα, εκείνων, στα οποία εκτινάσσονταν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, όταν έκθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές Πολιτείες τον Αύγουστο και για πρώτη φορά από τον Απρίλιο 2003, γεγονός που προϊδεάζει για την περαιτέρω επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ας δούμε όμως τις πλέον εντυπωσιακές εξελίξεις της χθεσινής ημέρας στο χρηματιστηριακό μέτωπο. H τιμή της μετοχής των μοναδικών διυλιστηρίων της Φινλανδίας, Neste Oil Oyj, εκτινάχθηκε χθες σε ποσοστό 9% και στην τιμή ρεκόρ των 27,25 ευρώ, ενώ οι Total, Statoil ASA και BP είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 2,6%, 2% και 1,6% αντιστοίχως.

Σημαντική άνοδο, κατά 2,6% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Adidas-Salomon, για την οποία η UBS εκτιμά ότι θα φθάσει στα 177 ευρώ, από 144,45 χθες. H εξαγορά της Reebok θα δημιουργήσει υπεραξίες για τον γερμανικό κολοσσό, υποστηρίζει η UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή