Μερίσματα και Cosmote διέσωσαν τον OTE – «Αγκάθι» η σταθερή τηλεφωνία

Μερίσματα και Cosmote διέσωσαν τον OTE – «Αγκάθι» η σταθερή τηλεφωνία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελέσματα που αναστρέφουν το κλίμα των ζημιογόνων επιδόσεων του OTE κατά το 2004 και ενσωματώνουν σημαντικά οφέλη από μερίσματα, δίχως όμως να εμφανίζουν πραγματική ανάκαμψη, δημοσιοποίησε χθες o οργανισμός μέσω των οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Τα έσοδα του OTE κατά το πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με ρυθμούς πιο ελεγχόμενους, τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν ελάχιστα (0,4%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 39,2% καταδεικνύοντας την προβληματικότητα, κυρίως, της δραστηριότητας της σταθερής τηλεφωνίας. Το «μαξιλάρι» των εσόδων από μερίσματα ύψους 330,2 εκατ. ευρώ (τριπλάσιο από το αντίστοιχο του περυσινού 6μήνου) διέσωσε την κατάσταση, με την Cosmote να εισφέρει αποδόσεις 297,6 εκατ. ευρώ στη μητρική, που το επόμενο εξάμηνο αναμένει και άλλα 490 εκατ. ευρώ ως έσοδο από την πώληση (στην Cosmote) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Globul και Cosmofon.

Τα καθαρά κέρδη του OTE, έπειτα από τις ευεργετικές ενισχύσεις των μερισμάτων, διαμορφώθηκαν στα 322,1 εκατ. ευρώ, από 115,8 εκατ. ευρώ (+178,1%), ενώ ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 1.342,7 εκατ. ευρώ από 1.376,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2004.

Σε επίπεδο ομίλου οι επιδόσεις του OTE εμφανίζονται ενισχυμένες, κυρίως λόγω της συμβολής των εσόδων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, AMC, Globul, Cosmofon), από τη βελτίωση των μεγεθών της Romtelecom, της Armentel κ.ά.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 5,1% στα 2.665,7 εκατ. ευρώ, από 2.536,8 ευρώ, ενώ η αύξηση κατά 3,3% των λειτουργικών δαπανών ελέγχθηκε στο επίπεδο των 2.242,2 εκατ. ευρώ, από 2.170, 5 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 15,6% στα 423,5 εκατ. ευρώ, από 366,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 107,7% στα 212,5 εκατ. ευρώ, από 102,3 εκατ. ευρώ.

Ευεργετικά επέδρασε και η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 μονάδες (στο 32%), κάτι που θα συνεχιστεί και τις προσεχείς χρονιές, με περαιτέρω μειώσεις που έχουν θεσπιστεί.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE Π. Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, αν και εκπέμπει αισιόδοξο μήνυμα, εν τούτοις εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος. O κ. Βουρλούμης κάνει λόγο για επιστροφή στην κερδοφορία, όμως επισημαίνει ότι οι επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα παραμένουν αδύναμες και το περιθώριο EBITDA είναι μειωμένο κατά 2,5 μονάδες, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Τέλος, ο κ. Βουρλούμης εστιάζει στη δρομολόγηση πλέον του προγράμματος εθελουσίας, βάσει του σχεδίου που προβλέπει οι πρώτοι 400 υπάλληλοι που έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα να αποχωρήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή