O ΔΗΚΤΗΣ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σχέση έχουν η Πορτογαλία, το πετρέλαιο και το ελαιόλαδο

Λάδι στη φωτιά έριξε προχθές εκπρόσωπος επιχειρηματικών φορέων στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα. Ενας από τους εκπροσώπους, στο περιθώριο της συζήτησης μίλησε για επικείμενη ανατίμηση στα λάδια (ελαιόλαδο, μαργαρίνες κ.λπ.), λόγω των πυρκαγιών στην Πορτογαλία και της αύξησης του κόστους κυρίως από το… πετρέλαιο. O υπουργός, αφού δεν έδειξε πεπεισμένος για τα επιχειρήματα, παρέπεμψε τη συζήτηση για την ερχόμενη εβδομάδα που έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων του κλάδου. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του κλάδου του ελαιόλαδου έχει ενδιαφέρον και δημιουργεί δύο απορίες: Τόσα χρόνια κάναμε εισαγωγές ελιών και ελαιόλαδου μόνον από την Πορτογαλία; Επιπλέον, τα λάδια που καταναλώνουμε έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο της Γης;

Κρουασάν Chipita και στη Νιγηρία

Αλλη μία χώρα προσθέτει στον «χάρτη» της δραστηριότητάς της η Chipita, η οποία άλλωστε θεωρείται ως μία από τις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Σχεδιάζει την παραγωγή προϊόντων κρουασάν στη Νιγηρία και όχι μόνη της. Σε συνεργασία με τον Ομιλο Λεβέντη, που έχει πλούσια δραστηριότητα στη χώρα αυτή, θα δημιουργηθεί κοινοπρακτική εταιρεία. Στη Νιγηρία ο Ομιλος Λεβέντη συνεργάζεται και με μία ακόμη ελληνική εταιρεία, την Κατσέλης, με την οποία έχουν δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ψωμιού.

Με τον αραμπά η «Πληροφορική»

Με την πλειοψηφία των φορέων να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, οι αρμόδιοι για την προώθηση του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» αρχίζουν και πάλι τα παζάρια με τους κοινοτικούς προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια πόρων εξαιτίας των καθυστερήσεων. Οι αργοί ρυθμοί απορρόφησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα θέτουν φέτος σε κίνδυνο περί τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι απεφεύχθη η απώλεια 70 εκατ. ευρώ έπειτα από συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις, με βάση και την περυσινή εμπειρία, αλλά ανησυχούν για το τι τους περιμένει τον επόμενο χρόνο. Τότε θα έχουν συσσωρευθεί ακόμα περισσότερα κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν, επειδή οι διοικήσεις φορέων του Δημοσίου και η συνήθης γραφειοκρατία δημιουργούν εμπόδια στην προώθηση των έργων πληροφορικής.

Υπό έλεγχο τα… απορρυπαντικά

Εποικοδομητικό χαρακτήρισε τον διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο εκπρόσωπος της P&G κ. Λάμπρος Παπακοσμάς. Σύμφωνα με τον κ. Παπακοσμά, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την κατάσταση, τα προβλήματα και τις προοπτικές της αγοράς των απορρυπαντικών, καθώς και την αναζήτηση παρεμβάσεων για την τόνωση της εξαγωγικής δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Αναφορά έγινε στις επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής που βιώνει η βιομηχανία το τελευταίο διάστημα και επισημάνθηκε η τάση συγκράτησης των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της στασιμότητας των αγορών, της έντασης του ανταγωνισμού και της πολιτικής των αυξημένων προσφορών. Παράγοντες που, όπως είπε ο εκπρόσωπος της P&G, εξακολουθούν να υφίστανται και αναμένεται να οδηγούν σε συγκράτηση των τιμών των προϊόντων και στο άμεσο μέλλον. Ισως τελικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο εταιρείες του χώρου προχώρησαν σε μειώσεις τιμών -έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα- σε ορισμένες συσκευασίες προϊόντων, ώστε να τονώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν τα μερίδιά τους.

Πρόστιμο στην Value Capital

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.400 ευρώ στην εταιρεία Value Capital ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή