H «Κατρίνα» ενίσχυσε τις εταιρείες πρώτων υλών

H «Κατρίνα» ενίσχυσε τις εταιρείες πρώτων υλών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν, για δεύτερη συνεχή ημέρα, χθες, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αγνοώντας για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις της. ..«Κατρίνα», συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου κατά 63% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2004, αλλά και την εκ νέου ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την περαιτέρω επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της. Βεβαίως, η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει χθες αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της δανεισμού, στο ιστορικώς χαμηλό ποσοστό του 2%, και παρά την εκτίμησή της περί αύξησης του ετήσιου πληθωρισμού πάνω από το ανώτατο, επιθυμητό εκ μέρους της όριο του 2%, πιθανόν στο 2,2%, η εκτίμησή της περί επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών στην Ευρωζώνη προϊδεάζει για τη διατήρηση στο ορατό μέλλον, των επιτοκίων του ευρώ τουλάχιστον στα ίδια, χαμηλά επίπεδα.

Το επενδυτικό κοινό επέλεξε πάντως να «δει» μάλλον στενά τα θέματα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του χθες στις ανακοινώσεις της κερδοφορίας μεγάλων εισηγμένων, οι οποίες ήταν σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ακόμη όμως και η Carrefour, η οποία ανακοίνωσε την κατά 6,8% πτώση της κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου, λόγω της μείωσης των τιμών της, έτσι ώστε να τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση στη Γαλλία και στην Ιταλία, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 1,3%. O γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε νέες περικοπές τιμών, για να ανακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν όμως η βρετανική εταιρεία δικτύων διανομής προϊόντων Exel, της οποίας η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 17%, όταν παραδέχθηκε ότι διαπραγματεύεται με τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών της Ευρώπης, τη Deutsche Post των γερμανικών ταχυδρομείων, η οποία ενδιαφέρεται να την εξαγοράσει.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί είχαν και χθες μια καλή χρηματιστηριακή ημέρα, με τις τιμές των μετοχών της Total και της BP -για παράδειγμ- να ενισχύονται κατά 2,3% και κατά 0,9% αντιστοίχως.

Κερδισμένες χθες, κυρίως λόγω του τυφώνα «Κατρίνα» ήταν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πρώτων υλών, καθώς αναμένεται να απαιτηθούν οι… υπηρεσίες τους για τη διόρθωση των ζημιών, των οποίων η συνολική αξία ενδέχεται να φθάσει έως και στα 25 δισ. δολάρια. H τσιμεντοβιομηχανία Lafarge είδε χθες την τιμή της μετοχής να ενισχύεται κατά 2,9% και η βρετανική Wolseley, κατασκευάστρια εξοπλισμού υδραυλικών συστημάτων και καλοριφέρ κατά 2,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή