Μουσική, ταινίες, βίντεο και φωτογραφίες στο… χέρι σας

Μουσική, ταινίες, βίντεο και φωτογραφίες στο… χέρι σας

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί θα απορήσουν όσον αφορά τη χρησιμότητα του να δαπανήσει κανείς ένα ποσό της τάξεως των 400-600 ευρώ, ή ακόμα και 800-900 ευρώ για την απόκτηση μιας φορητής συσκευής αποθήκευσης, διαχείρισης και αναπαραγωγής αρχείων πολυμέσων (βίντεο, μουσική, φωτογραφίες). Η συνεχής όμως προσπάθεια των εταιρειών να προσφέρουν όλο και καλύτερα προϊόντα στην κατηγορία αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Πηγάζει από την εκδηλωθείσα ανάγκη πολλών καταναλωτών να μπορούν να έχουν πάντα μαζί τους, τις αγαπημένες τους ταινίες ή σειρές, το φωτογραφικό άλμπουμ των πιο πρόσφατων διακοπών-ταξιδιών τους και μεγάλο μέρος ή ακόμα και ολόκληρη τη δισκοθήκη τους.

13 ώρες αυτονομίας

Η χρήση σκληρού δίσκου είναι λοιπόν επιβεβλημένη. Η συνεχής μείωση του μεγέθους ενός σκληρού δίσκου, χωρίς υποχωρήσεις στη χωρητικότητα, επιτρέπει τη βελτίωση και των φορητών Video Recorders, τα οποία χρησιμοποιούν πλέον όλο και μεγαλύτερες οθόνες, για την καλύτερη θέαση των αποθηκευμένων προγραμμάτων. Μέχρι σήμερα, από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην συγκεκριμένη αγορά είναι η γαλλική Archos (www.archos.com) και η Creative, η οποία εισήλθε δυναμικά το τελευταίο εξάμηνο, με την κυκλοφορία του Personal Media Center.

Αμφότερες όμως οι εταιρείες δεν εφησυχάζουν προχωρώντας στη συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων τους. Η Archos ήδη έσπευσε να κυκλοφορήσει πριν από λίγες εβδομάδες το AV 700, μία φορητή συσκευή ψηφιακής εγγραφής βίντεο, η οποία ενσωματώνει τον μεγαλύτερο σκληρό δίσκο της αγοράς, 100 Gb, ενώ διατίθεται και με μικρότερη χωρητικότητα των 40 Gb. Το κόστος βέβαιως είναι αρκετά υψηλό, καθώς η έκδοση των 40 Gb στοιχίζει περί τα 600 ευρώ, ενώ η μεγάλη αγγίζει τα 900 ευρώ (περιλαμβάνεται ΦΠΑ19%). Για να δικαιολογήσει το κόστος αυτό, η Archos έχει σπεύσει να εξοπλίσει το AV 700 με πληθώρα δυνατοτήτων, που ξεπερνούν τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας συσκευής αποθήκευσης και αναπαραγωγής εν κινήσει.

Καταρχάς προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλη οθόνη 7΄΄ wide-screen, που προσφέρει ευκολία θέασης, κάτι που είναι και το ζητούμενο. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η δυνατότητα απευθείας εγγραφής προγραμμάτων (π.χ. ειδήσεις, σειρές, ταινίες) από την τηλεόραση σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, το AV 700 συνδέεται όχι μόνο με την τηλεόραση, αλλά και με το βίντεο, το DVD Player ή και τον αποκωδικοποιητή, σε περίπτωση που ο χρήστης είναι συνδρομητής σε κάποια αντίστοιχη τηλεοπτική υπηρεσία. Από όλες αυτές τις πηγές είναι εφικτή η εγγραφή περιεχομένου, το οποίο κωδικοποιείται σε μορφή MPEG4. Μάλιστα, μπορεί κανείς ακόμα και να προγραμματίσει τυχόν εγγραφές, χωρίς να βρίσκεται στο σπίτι.

Τα 100 Gb επαρκούν για την εγγραφή βίντεο διάρκειας 400 ωρών ή 250 ταινιών. Εναλλακτικά, η χωρητικότητα αυτή επιτρέπει την αποθήκευση έως 22.500 τραγουδιών σε ποιότητα 128 Kbps ή 1 εκατ. ψηφιακών φωτογραφιών σε μορφή JPEG. H συσκευή υποστηρίζει όλα τα διαδεδομένα φορμά βίντεο και ήχου της αγοράς, ακόμα και αρχεία DivX. Μεταφορά αρχείων γίνεται και από τον υπολογιστή, μέσω θύρας USB 2.0., ώστε να «φορτώσετε» στο AV 700 μουσική, βίντεο ή φωτογραφίες.

Μία σαφώς οικονομικότερη λύση, αλλά με λιγότερες δυνατότητες είναι η ολοκαίνουργια πρόταση της Creative (www.europe.creative.com), που τιτλοφορείται Zen Vision. Πρόκειται για τη νέα φορητή συσκευή πολυμέσων της Creative, εξοπλισμένη με μία έγχρωμη οθόνη 262.000 χρωμάτων, διαστάσεων 3,7 ιντσών, με ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχείο. Σε αντίθεση με το AV 700 το Zen Vision χρησιμοποιεί ένα σκληρό δίσκο 30 Gb, ο οποίος επαρκεί για την αποθήκευση έως 120 ωρών βίντεο ή 15.000 τραγουδιών (σε μορφή WMA και ποιότητα 64 kbps), ή ακόμα και δεκάδων χιλιάδων ψηφιακών φωτογραφιών. Για να περάσετε τις φωτογραφίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης CompactFlash. Αν η φωτογραφική σας μηχανή χρησιμοποιεί άλλο τύπο κάρτας μνήμης, η μεταφορά γίνεται μέσω θύρας USB 2.0., απ’ όπου περνάτε και υλικό από τον υπολογιστή σας.

13 ώρες αυτονομίας

Η συσκευή συνδέεται με οποιαδήποτε τηλεόραση για την προβολή του περιεχομένου ή ακόμα και με το ηχοσύστημά σας, για την αναπαραγωγή των μουσικών αρχείων. Οσον αφορά τους υποστηριζόμενους τύπους αρχείων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα JPEG, WMV, XviD, DivX, MP3, MPEG4 και WMA. Το Zen Vision προσφέρει έως 13 ώρες αυτονομίας για την αναπαραγωγή μουσικής και 4,5 ώρες για βίντεο. Αν και δεν προσφέρει δυνατότητα εγγραφής περιεχομένου από την τηλεόραση ή άλλες πηγές, το Zen Vision είναι σαφώς φθηνότερο από το AV 700 της Archos, προσφέροντας μία ακόμα επιλογή, σε όσους χρήστες δεν ενδιαφέρονται για την εγγραφή προγραμμάτων. Η συσκευή κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά με ενδεικτική τιμή 400 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή