Χώρα υπηρεσιών και επιχειρήσεων έντασης γνώσης

Χώρα υπηρεσιών και επιχειρήσεων έντασης γνώσης

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χώρα υπηρεσιών και εταιρειών νέας τεχνολογίας εξελίσσεται η Ελλάδα. H ελληνική οικονομία έχει πάψει να στηρίζεται στη γεωργία, ενώ παραδοσιακοί κλάδοι της μεταποίησης και των υπηρεσιών παραδίδουν με ταχύτατους ρυθμούς τη σκυτάλη σε κλάδους «έντασης γνώσης». Σύμφωνα με μελέτη της γνωστής εταιρείας ερευνών ICAP για τους ανερχόμενους και φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η άνοδος του τομέα των υπηρεσιών είναι απολύτως συμβατή με τις διαρθρωτικές εξελίξεις. Την ίδια εικόνα εμφανίζει και ο ελληνικός δευτερογενής τομέας, με παραδοσιακούς κλάδους όπως την κλωστοϋφαντουργία, τα είδη δέρματος, ταξιδίου και υποδημάτων και τη χαρτοβιομηχανία να συρρικνώνονται, ενώ ταυτόχρονα ανέρχονται σύγχρονοι κλάδοι με μεγαλύτερη ένταση γνώσης όπως οι εκδόσεις – εκτυπώσεις, αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, η κατασκευή συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, επικοινωνιών, τα ιατρικά όργανα, όργανα ακριβείας, οπτικά, κ.ά. Αυτό δεν αποτρέπει παραδοσιακούς κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός, να εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τη μεγάλη δυναμικότητα του τριτογενούς τομέα φαίνεται να «οδηγούν» κλάδοι σχετιζόμενοι κυρίως με τις μεταφορές (ναυτιλία, βοηθητικές μεταφορικές δραστηριότητες), τις τηλεπικοινωνίες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ σημαντική θέση κατέχουν και οι ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών είναι το ότι στους ανερχόμενους κλάδους του τομέα συγκαταλέγεται η πληροφορική με τις συναφείς της δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή