«Μαγνήτης» η Κίνα για τους Ελληνες επιχειρηματίες

«Μαγνήτης» η Κίνα για τους Ελληνες επιχειρηματίες

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κίνα δεν «κατέκτησε» μόνο τους Ελληνες καταναλωτές. Κατέκτησε και τους Ελληνες επιχειρηματίες. Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα αυξήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους κατά 21%. Ταυτόχρονα, περισσότερες από 50 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα επενδύοντας περίπου 1,1 δισ. δολάρια.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αγορά της Κίνας ενισχύθηκε ιδιαίτερα φέτος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν υποτιμούν το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας «τρέχει» με 9% και ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα στο Πεκίνο ξεπερνούν σε αξία το 50% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Οι ετήσιες πωλήσεις τροφίμων -ποτών στο Πεκίνο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 δισ. δολάρια το 2010. Μάλιστα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων πρόκειται να λειτουργήσουν πολυάριθμα νέα ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολυκαταστήματα στην περιοχή του Πεκίνου για να ικανοποιήσουν τον αυξανόμενο συνεχώς τουρισμό.

Αδύνατα σημεία

Υπάρχουν, όμως, και οι κίνδυνοι. Τα αδύνατα σημεία της οικονομίας είναι κυρίως δύο:

– Η κακή αξιολόγηση στη χορήγηση δανείων (Non-performing Loans) των τραπεζικών ιδρυμάτων που ανήκουν στο Δημόσιο. Εάν η χώρα δεν μετριάσει τα εν λόγω δάνεια υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε χρηματοδοτική κρίση.

– Το τρέχον επίπεδο των επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε υπέρ-παραγωγικότητα (over-capacity) στο μέλλον με κίνδυνο να επανεμφανιστούν οι αντιπληθωριστικές πιέσεις του παρελθόντος. Ο πληθωρισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,3% τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους πιέζοντας περισσότερο την Κεντρική Τράπεζα για αύξηση των τραπεζιτικών επιτοκίων.

Οι εξαγωγές

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν στην Κίνα κυρίως βιομηχανικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών είναι τα χημικά, τα μηχανήματα και υλικά μεταφορών. Γενικά τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν το 65% του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδος προς την Κίνα. Ακολουθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με ποσοστό 21%. Κυρίως η Ελλάδα εξάγει τρόφιμα, ζωντανά ζώα, ποτά, καπνό, λάδια και λίπη φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Μικρό πσοοστό (περίπου 4%) αποτελούν οι εξαγωγές πρώτων υλών, όπως μάρμαρα.

Η ελληνική παρουσία

Σύμφωνα με τα διεθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων από το 1992 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2004, ανέρχεται σε 49 επενδυτικά έργα με συμβατικό συνολικό κεφάλαιο 1,10 δισεκ. δολ. και με υλοποιημένες επενδύσεις της τάξης των 58,49 εκατομ. δολαρίων ΗΠΑ.

Μεταξύ των κυριότερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι:

– Ιντρακόμ: Στο Πεκίνο άρχισε το 2001 τη λειτουργία του το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Intracom με στόχο τη διερεύνηση της κινεζικής αγοράς για αναζήτηση ή και πώληση προϊόντων της εταιρείας, κυρίως για τηλεπικοινωνιακό υλικό και λογισμικό.

– Μάρμαρα Κυριακίδη: Στη Σαγκάη λειτουργεί από το 2000 η εταιρεία Cosmos Building Materials Shanghai Co. Ltd (κοπή και επεξεργασία μαρμάρου) η οποία ανήκει στην εταιρεία Μάρμαρα Κυριακίδη.

– Eurobank: Στο Πεκίνο λειτουργεί από το 2000 το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Eurobank (EFG Bank European Financial Group, Beijing Representative Office) με στόχο την ανάπτυξη τραπεζικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο φιλελευθεροποίησης του κλάδου λόγω ένταξης της Κίνας στον ΠΟΕ.

– ΕΑΒ: Στην πόλη Shenyang έχει παγώσει, λόγω σημαντικών προβλημάτων που εστιάζονται στην κινεζική συμμετοχή, η επένδυση για την ίδρυση μικτής επιχείρησης επισκευής και συντήρησης αεροσκαφών (Shenyang Hellenic Aircraft Repairs Co. Ltd.) από την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και αντίστοιχη κινεζική εταιρεία του κλάδου.

– S&B: Στην πόλη Xinyang της επαρχίας Henan στη νότια Κίνα λειτουργεί από ετών η βιομηχανική μονάδα Sino Hellenic Industrial Minerals Co. Ltd. (με πρότυπη ιδιόκτητη εγκατάσταση) της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (τέως Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης) για εξόρυξη και επεξεργασία περλίτη (φυσικό μονωτικό υλικό) για τις ανάγκες της κινεζικής αγοράς αλλά και για εξαγωγές. Η εν λόγω εταιρεία ίδρυσε και λειτουργεί, από διετίας, υποκατάστημα στη Σαγκάη για κάλυψη των αναγκών μάρκετινγκ και πωλήσεων με την επωνυμία S&B. Ειδικότερα πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την Degussa για την εξαγορά της Γερμανικής εταιρείας AG STOLLBERG Group, η οποία είναι εξειδικευμένη μεταλλευτική βιομηχανία (ειδικότερα στο χάλυβα) και δραστηριοποιείται στη Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Κορέα (στην Κορέα έχει κοινοπραξία με συμμετοχή 50% με τη SAMIL Co. Ltd) και Κίνα (μέσω της κορεάτικης επιχείρησης).

– ΕΤΜΑ: Το 2001 υπεγράφη, στη πόλη Harbin της βορειοανατολικής Κίνας, συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας ΕΤΜΑ και της κινεζικής εταιρείας παραγωγής συνθετικών ινών Logdi Group Corp. για την ίδρυση δύο μικτών εταιρειών παραγωγής συνεχών νημάτων ρεγιόν (βισκόζης), συνολικού δυναμικού 6.000 τόνων ετησίως. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΤΜΑ το συνολικό ύψος της επένδυσης είναι 60 εκ. δολ περίπου και το ύψος των εταιρικών κεφαλαίων ανέρχεται σε 54 εκ. δολ.

– Πλαστικά Κρήτης: Συμφωνία υπεγράφη επίσης εντός του 2001 μεταξύ της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης Α.Ε. (με συμμετοχή 75%) και της κινεζικής εταιρείας Shanghai San Hua Film Plant (με το υπόλοιπο 25%) για ίδρυση μικτής επιχείρησης στη Σαγκάη στον τομέα παραγωγής πλαστικών φιλμ. Η επένδυση είναι της τάξης των 10 εκ. δολ.

– Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος: Από ετών δραστηριοποιείται στην Κίνα η εταιρεία Polcor China Ltd. Η εταιρεία παράγει θυσιαζόμενες ανόδους από αλουμίνιο και ψευδάργυρο και εφαρμόζει συστήματα καθοδικής προστασίας για την προστασία μεταλλικών επιφανειών πλοίων αλλά και άλλων μεταλλικών επιφανειών που βρέχονται από θαλασσινό νερό όπως αγωγών, γεφυρών, μαρίνων, εξέδρων άντλησης πετρελαίου κ.ά. Η εταιρεία ιδρύθηκε από την ελληνική εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. σε συνεργασία με κινέζικη εταιρεία. Η Polcor China Ltd. ανήκει πλέον 100% στην Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. έχει δείξει ενδιαφέρον και στον τομέα καθαρισμού και απορρύπανσης θαλάσσιων περιοχών.

– Ναυτιλιακές εταιρείες: Κατά το διάστημα του 2004, πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επισκεφθεί την Κίνα, αναζητώντας συνεργασία για την ανάληψη διοίκησης σε ναυπηγεία ή αποκλειστικές συμφωνίες με αυτά. Δεν έχουμε όμως πληροφόρηση για τα αποτελέσματα των επαφών αυτών. Αρχισαν επίσης διερευνητικές διαπραγματεύσεις για την είσοδο ελληνικών βιομηχανιών σε θέματα προϊόντων χάλυβος με πιθανή επένδυση της τάξης των 6 εκατομ. ευρώ.

Δράσεις του ΟΠΕ για Κίνα

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην αγορά της Κίνας, ο ΟΠΕ θα πραγματοποιήσει επιχειρηματική αποστολή στο Χονκ Κονγκ στις 13-16 Δεκεμβρίου στους τομείς των τροφίμων και ποτών. Επίσης, προγραμματίζονται από το υπουργείο Οικονομίας και τον ΟΠΕ σημαντικές προωθητικές ενέργειες για το ελληνικό ελαιόλαδο και τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με στόχο την αξιοποίησή τους και κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2008.

O ΟΠΕ έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα δράσης του για το 2005 τις παρακάτω ενέργειες:

– Για τον κλάδο τροφίμων – ποτών:

– Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα (31/1-1/2/2005) -με τη συμμετοχή του Συμβούλου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο- για τις δυνατότητες τοποθέτησης και προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας.

– Συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις

– HOFEX (Honk Kong,10-13/5/2005)

– FOOD & HOTEL CHINA BEIJING( FΗC-Πεκίνο, 28-30/6/2005).

– Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση της συμμετοχής στη διεθνή έκθεση FOOD & HOTEL CHINA SHANGHAI (FHC Σανγκάη, 15-18/11/2005).

– Για τον κλάδο δομικών υλικών:

– Συμμετοχή στη διεθνή έκθεση μαρμάρου και πετρωμάτων STONETECH (Πεκίνο, 14-17/3/2005)

– Υψηλή τεχνολογία:

– Συμμετοχή για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση CHINA INTERNATIONAL HIGH TECHN OLOGY EXPO (CHITECH BEIJING,23-27/ 5/ 2005)

– Επιχειρηματική αποστολή στο Πεκίνο (21-23/5/2005).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή