Περιμένοντας τους Γάλλους για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής

Περιμένοντας τους Γάλλους για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε η χθεσινή Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.

Ετσι, η κρίσιμη για την τράπεζα αύξηση κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών θα αποφασιστεί οριστικά στην δεύτερη επαναληπτική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου κατά την οποία αναμένεται με ενδιαφέρον και η αντίδραση των Γάλλων της Credit Αgricole.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου και το ύψος της θα αποφασιστούν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Μετά τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της Εμπορικής, η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της διοίκησης και ήδη έχει πωληθεί πακέτο ίδιων μετοχών της τράπεζας σε ξένους επενδυτές έναντι 145 εκατ. ευρώ. H αύξηση κεφαλαίου θα κυμανθεί μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ και θα γίνει αποκλειστικά με την καταβολή μετρητών.

Το σημείο, πάντως, που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επενδυτές και αναλυτές είναι το τι θα πράξουν οι Γάλλοι. H αποχή της Credit (η οποία κατέχει το 11% της Εμπορικής) από τη διάθεση των ίδιων μετοχών της Εμπορικής αλλά και γενικότερα η χλιαρή στάση τους για τις εξελίξεις στην τράπεζα ερμηνεύεται ως προάγγελος απεμπλοκής τους από την επένδυση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή τους για τη διάθεση των ίδιων μετοχών της Εμπορικής οι Γάλλοι αναφέρθηκαν στο ύψος της αποτίμησης της τράπεζας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θέλει «γαλλική λύση» στην Εμπορική, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος του τιμήματος. Οι Γάλλοι φαίνεται ότι έχουν «στοχοποιήσει» την Εμπορική σε αποτίμηση σημαντικά χαμηλότερα της τρέχουσας και η έντονα ανοδική της πορεία στο X.A. (που συνοδεύεται και από τοποθετήσεις ξένων θεσμικών) ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή