Εσπασε μία ακόμη ελληνική «κλωστή»

Εσπασε μία ακόμη ελληνική «κλωστή»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία επιχείρηση από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ανακοίνωσε στο προσωπικό της την… προσωρινή διακοπή των λειτουργιών της, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κρίση στο χώρο της μεταποίησης. Πρόκειται για τα «Κλωστήρια Πρεβέζης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κλωστοϋφαντουργίας-δέρματος και ιματισμού, η σχετική γνωστοποίηση έγινε χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. I. Αργυρό. H Ομοσπονδία επικρίνει τον επιχειρηματία διότι «επιδοτήθηκε με δισεκατομμύρια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.» ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «του χαρίστηκε και το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής Φιλιατών το οποίο στη συνέχεια έκλεισε, αφού εξάντλησε τα αποθέματα». Στην επιχείρηση συνολικά απασχολούνται περίπου 223 άτομα.

Σε πτωτική τροχιά

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2004 η δεύτερη εταιρεία του ομίλου, τα Κλωστήρια Αττικής είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Για τη χρήση του 2004, ο όμιλος παρουσίαζε σημαντική υποχώρηση των οικονομικών μεγεθών του. Οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 13,03 εκατ. το 2003, ενώ οι ζημίες ανέρχονταν σε 3,24 εκατ. ευρώ το 2004 έναντι 3,74 εκατ. το προηγούμενο έτος. Στον ίδιο ισολογισμό, οι σημειώσεις των ορκωτών λογιστών αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ποσό 10,4 εκατ. ευρώ είχε δεσμευθεί ως υποθήκες σε τραπεζικές υποχρεώσεις ενώ, κατόπιν αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων του ομίλου, προέκυψε ποσό 1,36 εκατ., το οποίο συμψηφίστηκε με ζημίες. Περαιτέρω, στις 31 Δεκεμβρίου 2004, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονταν σε 3,057 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε 20,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10,2 εκατ. ευρώ αφορούσε μακροπρόθεσμα δάνεια και 6,4 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Οικογένεια Αργυρού

Η ιστορία της οικογένειας Αργυρού και η δραστηριοποίησή της στην κλωστοϋφαντουργία ανάγεται στα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν ο κ. Ευάγγελος I. Αργυρός βρέθηκε στην Ελλάδα κι έκανε τα πρώτα του βήματα στον κλάδο. O ίδιος στη συνέχεια, συνέβαλε στην ανάπτυξη των Κλωστηρίων Αττικής και αργότερα ίδρυσε τα Κλωστήρια Πρεβέζης, συμβάλλοντας στην απασχόληση σε μια περιοχή με οξύ πρόβλημα ανεργίας. Χαρακτηριστική ήταν η επιτυχία των επώνυμων προϊόντων λευκών ειδών Filia τα οποία για αρκετό χρονικό διάστημα στήριζαν τη λειτουργία των Κλωστηρίων Αττικής. Εν τούτοις, η οξύτητα του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την αλλαγή των όρων του «παιχνιδιού» σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οδήγησαν τον όμιλο σε ζημιογόνες χρήσεις, τις οποίες όπως αποδεικνύεται, ουδέποτε κατάφερε να ανατρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή