O ΔΗΚΤΗΣ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ακριβώς θα γίνει με το Κτηματολόγιο;

Εντός των προσεχών εβδομάδων υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση του Εθνικού Κτηματολογίου από το τέλμα, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την απαξίωση του -μικρού, έστω- έργου που είχε γίνει μέχρι σήμερα. O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το Κτηματολόγιο, το οποίο «σερνόταν» επί χρόνια και η Ελλάδα εκλήθη να επιστρέψει γι’ αυτό δεκάδες εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμετωπίζεται εχθρικά από αρκετές επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες σήμερα επωφελούνται από το «μπάχαλο» που επικρατεί. Την ίδια στιγμή που οι Ελληνες τρέχουν με δικηγόρους και συμβολαιογράφους προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει με το ακίνητο που αγοράζουν ή πωλούν, στην Ευρώπη προμηθεύονται τους σχετικούς χάρτες μέσω του Διαδικτύου. Μετά την κατασπατάληση πόρων στο Κτηματολόγιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, η E.E. χρηματοδοτεί μόνο το τμήμα του έργου που αφορά στα συστήματα πληροφορικής. Χρειάζονται, όμως, τόσο οι κτηματογραφήσεις, όσο και θεσμικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Η G.A. και η Εμπορική

Με στραμμένη την προσοχή στο Παρίσι, θα κινηθεί έως ένα βαθμό σήμερα η αγορά, καθώς αναμένεται η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου της Gredit Agricole και οι επόμενοι στόχοι του γαλλικού ομίλου. Το εγχώριο ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται βέβαια στις επιδόσεις της γαλλικής τράπεζας, αλλά στο τι μπορεί να γίνει στο μέλλον με την Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν από χθες στην Αθήνα -αλλά ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί- οι Γάλλοι θα παρουσιάσουν μαζί με τα αποτελέσματά τους σήμερα και τα επιχειρηματικά τους σχέδια εκτός των εθνικών τους συνόρων, για τις θυγατρικές τους, τις συμμετοχές τους και τις νέες αγορές που θέτουν ως πιθανότερους στόχους για την επέκταση και την ανάπτυξη του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό πιθανώς, λοιπόν, να αποσαφηνίσουν και τις προθέσεις τους για την Εμπορική. Τις οποίες, η αλήθεια είναι ότι ουδείς γνωρίζει και ουδείς έως τώρα διακυνδυνεύει κάποια πρόβλεψη. Για να δούμε…

Ακάθεκτοι οι Κινέζοι

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να περιορίσουν τα κέρδη πολλών κινεζικών εταιρειών, ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σαρωτικό κύμα των κινεζικών εξαγωγών θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, με το δεδομένο ότι το φθηνό εργατικό δυναμικό επιτρέπει στους Κινέζους βιομήχανους να απορροφήσουν το κόστος της ενέργειας πιο εύκολα από τους ανταγωνιστές τους. Τα στοιχεία είναι εξάλλου ενδεικτικά. Παρά την κατά 35% άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν τους επτά μήνες του 2005 κατά 32% (μόνο τον Ιούλιο η αύξηση ήταν 29%). Στο μεταξύ, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησαν να δώσουν τέλος σε μια διαμάχη που άφησε εκατομμύρια ρούχα στα λιμάνια. H συμφωνία επιτεύχθηκε, καθώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ενέργεια.

Κανόνες και ομόλογα

Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας προσπαθούν να αποτρέψουν την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την οποία θα ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην αγορά ομολόγων. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας απευθύνθηκε προς το City με σκοπό να πληροφορηθεί κατά πόσον οι χαλαροί ρυθμιστικοί κανόνες της θα πρέπει να αντικατασταθούν με πιο αυστηρούς, οι οποίοι θα οδηγήσουν τις τράπεζες να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την τιμή των ομολόγων. Οι νέοι αυτοί κανόνες της E.E. αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2007 και αφορούν μόνο τις μετοχές, οι κυβερνήσεις ωστόσο της Γερμανίας και της Ιταλίας ζήτησαν να συμπεριληφθούν και τα ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή