Στην τελική ευθεία ο θεσμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Στην τελική ευθεία ο θεσμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο, το οποίο εδόθη χθες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα και τον υφυπουργό κ. Ιω. Παπαθανασίου, βρίσκεται ήδη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την έκδοση γνώμης και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικότερα με το σχέδιο νόμου, εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η καθιέρωση του οποίου αποτελούσε επί έτη πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας. Με την τήρηση του ΓΕΜΗ μεταξύ άλλων απλοποιείται το τυπικό πλαίσιο άσκησης της εμπορικής δραστηριότητας, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης και προστασίας της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας, καταπολεμάται η γραφειοκρατία με την εισαγωγή ηλεκτρονικών μηχανισμών, ενώ καθιερώνεται απλοποιημένο πλαίσιο υποδοχής στην ημεδαπή, οργανωμένων εμπορικών δραστηριοτήτων από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτες χώρες.Το ΓΕΜΗ θα τελεί υπό την εποπτεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, η οποία θα ασκεί και τον έλεγχο της νομιμότητας.

Παραλλήλως, οργανώνονται σε περιφερειακό επίπεδο οι υπηρεσίες που θα είναι αρμόδιες για τα θέματα του ΓΕΜΗ και επιφυλάσσεται στην Κεντρική Διοίκηση ο επιτελικός της ρόλος και η εποπτεία σε ανώτατο και καθολικό επίπεδο. Η ισχύς των διατάξεων που ορίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΜΗ αρχίζει το αργότερο την 1/1/2007, ενώ για κάθε παράβαση προβλέπονται πρόστιμα απο 300 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ποσά που διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Εκσυγχρονισμός επιμελητηρίων

Με τις διατάξεις του δευτέρου μέρους του προτεινόμενου νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν και βελτιώνουν τον ν. 2081/1992, ο οποίος ρυθμίζει τον θεσμό των επιμελητηρίων. Κατ’ αρχήν διευρύνεται και εμπλουτίζεται ο σκοπός των επιμελητηρίων, με ταυτόχρονη επέκταση και των αρμοδιοτήτων τους στους τομείς της διά βίου εκπαίδευσης, της αυτοτελούς διαχείρισης και εφαρμογής κοινοτικών προγραμμάτων κ.λπ. Προσδίδονται στον σκοπό των επιμελητηρίων, χαρακτηριστικά πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης και ενισχύεται ο ρόλος της περιφερειακής δραστηριότητάς τους. Θεσμοθετούνται παρεμβάσεις των επιμελητηρίων στο πλαίσιο των στόχων της εθνικής οικονομίας και παρέχεται η δυνατότητα στα επιμελητήρια να συμμετέχουν με σχήματα μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, σε δράσεις που προσαρμόζονται σε ειδικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και επιμόρφωσης των στελεχών των μελών τους,

Επίσης αναδιαρθρώνονται σε νέα βάση και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, τα τμήματα των επιμελητηρίων και συνιστάται νέο τμήμα, του τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Με σειρά ρυθμίσεων, βελτιώνεται το σύστημα διοίκησης και εσωτερικής λειτουργίας των επιμελητηρίων με σκοπό την εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία τους και θεσμοθετούνται οι αναγκαίοι πόροι που εγγυώνται την αυτοτέλειά τους και την επίτευξη των στόχων τους. Τέλος, βελτιώνεται το πλαίσιο της λειτουργίας των αλλοδαπών Επιμελητηρίων στην Ελλάδα και ενισχύεται ο θεσμός των ελληνικών επιμελητηρίων στην αλλοδαπή. Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων έχει ζητήσει εξάμηνη παράταση για τη διεξαγωγή των εκλογών στα επιμελητήρια, προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή