Ενιαίο δελτίο εισαγωγής μετοχών στα Χρηματιστήρια της E.E.

Ενιαίο δελτίο εισαγωγής μετοχών στα Χρηματιστήρια της E.E.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για το «ενημερωτικό δελτίο δημόσιας προσφοράς κινητών αξιών και εισαγωγής τους για διαπραγμάτευση», που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2003/71. Πρόκειται για το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» που θα ισχύει σε όλες τις αγορές των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βάσει του οποίου οι εταιρείες που πρόκειται να εισαχθούν σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα προσφέρουν στους επενδυτές τις κινητές τους αξίες.

Προστασία

Σκοπός του νόμου είναι η ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της αγοράς. Μία από τις καινοτομίες του νέου ευρωπαϊκού νόμου είναι ότι με το άρθρο 25 ειδική αστική ευθύνη δεν θα έχει μόνο ο ανάδοχος, όπως συνέβαινε με το παλαιό καθεστώς (άρθρο 3α του Π.Δ. 350/1985) αλλά διευρύνεται ο κύκλος των υπεύθυνων προσώπων, καθώς υπεύθυνα πλέον είναι όλα τα πρόσωπα που ευθύνονται για το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου.

Στο άρθρο 8 του νέου νόμου σημειώνονται τα εξής: «H τελική τιμή διάθεσης των κινητών αξιών προσδιορίζεται από τον ανάδοχο. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να καθορίζει με απόφασή της τον τρόπο προσδιορισμού της τιμής διάθεσης, όπως για παράδειγμα τη χρήση του βιβλίου προσφορών (book building), το τυχόν ανώτατο ποσοστό κατά το οποίο η ανώτατη τιμή του εύρους τιμών μπορεί να υπερβαίνει την κατώτατη, τις κατηγορίες επενδυτών που μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης. Εάν οι παραπάνω πληροφορίες δεν περιλαμβάνονται στο δελτίο, ο επενδυτής που έχει συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει εντός δύο ημερών.

Χωρίς αποκλεισμούς

Ουσιαστικά, με την καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς για τον δίκαιο καθορισμό των τιμών κατά τις δημόσιες εγγραφές θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές (qualified Investors).

H καρδιά του προβλήματος είναι ότι στις δημόσιες εγγραφές ο ίδιος όμιλος που μετέχει ως ανάδοχος βρίσκεται και στις δύο πλευρές της συναλλαγής με αποτέλεσμα πωλητής και αγοραστής στην πράξη να ταυτίζονται και μπορεί εύκολα να χειραγωγηθούν οι τιμές όταν οι εντολές είναι μεγάλες. Αυτή ακριβώς η στρέβλωση καταστρατηγεί την ανεξαρτησία των διαχειριστών ΑΕΔΑΚ και EEX σύμφωνα με τη 2η αρχή του Κώδικα Δεοντολογίας Θεσμικών που ισχύει από το 1998. Υπέρ του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών έχουν τεθεί οι ηγεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή