O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εταιρικός δανεισμός, εξαγορές και συγχωνεύσεις

Ο ιδιωτικός πλέον τομέας της οικονομίας και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων τροφοδοτούν το μέλλον της ανάπτυξης και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές, που επικαλούνται την αύξηση των κινήσεων και εξαγορών, προβλέποντας περαιτέρω επιτάχυνση του φαινομένου. O όγκος του συνολικού δανεισμού, σημειώνουν χαρακτηριστικά, έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη, σημαντικό ποσοστό του οποίου συνδυάζεται άμεσα με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων (πέρα από την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή, τα χαμηλά επιτόκια διευκόλυναν τον εταιρικό δανεισμό και επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να ελιχθούν καλύτερα). Αυτή η τάση, όπως επισημαίνεται, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα. Σε συγκεκριμένους αριθμούς, ο εταιρικός δανεισμός έφθασε τα 801 δισ. δολάρια φέτος, σημειώνοντας άνοδο 55% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. H εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα και ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης των ευρωπαšκών οικονομιών, σε ανταγωνιστικότερες βάσεις, μέσα στο διεθνές περιβάλλον.

Οι εξαγωγές κουζίνας

Η εξαγωγή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό είναι η επόμενη κίνηση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων και των ποτών, με την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Ηδη διαπιστώνεται ενίσχυση καθώς στο πρώτο εξάμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,3%, έναντι 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. H χώρα που αποτελεί την καλύτερη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η Γερμανία, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με σημαντικό ρυθμό αύξησης. Από τα στοιχεία προκύπτει και ηγετική θέση της χώρας στην περιοχή των Βαλκανίων. Στις πρώτες 15 χώρες – προορισμούς των εξαγωγών, η Βουλγαρία κατέχει την τέταρτη θέση, η Ρουμανία τη δέκατη, τα Σκόπια τη 12η και η Αλβανία τη 13η θέση. Συνεχή σημαντική άνοδο σημειώνει ειδικότερα η Ρουμανία.

Βιοτέχνες στην Τianjin

Το τεράστιο ενδιαφέρον που προκαλεί πλέον η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεράστια αγορά της Κίνας, έχει αποτέλεσμα πολυποίκιλες πρωτοβουλίες, ακόμη και από τους Ελληνες βιοτέχνες. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πληροφορούμεθα ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας εμπορικού κέντρου στην Κίνα, ύστερα από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της πόλης Tianjin (εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Βόρειας Κίνας). Ευχόμαστε κάθε επιτυχία…

Επτά χρόνια μετά…

Η «Οικονομική Καθημερινή» έπεσε «θύμα», σε χθεσινό της δημοσίευμα, των καταγγελιών των εργαζομένων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον επιχειρηματία κ. Ιωάννη Αργυρό για τη διακοπή των εργασιών των «Κλωστηρίων Πρεβέζης» (που απασχολούσε 223 εργαζόμενους). Προφανώς η ταύτιση του ονόματος και της παρουσίας του κ. Αργυρού με την εν λόγω βιομηχανία ήταν πολύ μεγάλη (εξού και το λάθος των εργαζομένων στην ανακοίνωση καταγγελίας που εξέδωσαν), διότι και εκείνοι φαίνεται πως δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος ο κ. Ιω. Αργυρός έχει αποχωρήσει από τα «Κλωστήρια Πρεβέζης» πάνω από επτά χρόνια! Σε επιστολή του προς την εφημερίδα μας, ο κ. Ιω. Αργυρός αναφέρει ότι δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης από τον Μάρτιο του 1998 και από τότε δεν είναι ούτε φυσικά και διευθύνων σύμβουλος των «Κλωστηρίων Πρεβέζης».

Τοποθετήσεις Εμπορικής

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Εμπορικής, ανακοινώθηκαν χθες και τρεις διοικητικές αλλαγές. O κ. I. Παπαδάκης ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού συμβούλου διοίκησης, ο κ. Γ. Μελέτης αναλαμβάνει καθήκοντα οικονομικού διευθυντή του ομίλου και ο κ. K. Πασχάλης αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντού της διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της τράπεζας. Ελπίζουμε οι αλλαγές να μη συνδυάζονται με τα επικείμενα οικονομικά αποτελέσματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή