Οι πέντε μεγαλύτερες AXE ελέγχουν το 54% της συνολικής αγοράς

Οι πέντε μεγαλύτερες AXE ελέγχουν το 54% της συνολικής αγοράς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή παρέμεινε πέρυσι η τάση συγκέντρωσης στην εξωτραπεζική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τις πέντε μεγαλύτερες AXE να ελέγχουν το 54% της συνολικής αγοράς. Αντιστοίχως, οι τρεις μεγαλύτερες ΑΕΔΑΚ ελέγχουν πλέον το 74,8% των επενδυμένων κεφαλαίων, ενώ οι AEEX, παρά την άνοδο του χρηματιστηρίου, δεν κατάφεραν να μειώσουν το discount με το οποίο διαπραγματεύονται «εισπράττοντας» από τους επενδυτές δυσπιστία ως προς την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από την ετήσια ανάλυση της εξωτραπεζικής αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που καταρτίζει η KANTOR CΑΡΙΤΑL.

Αναλυτικά, τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της KANTOR CAPITAL έχουν ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης του X.A. σημείωσε ετήσια άνοδο 23,1% το 2004 με παράλληλη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και την καθαρή αξία συναλλαγών των ΑΕΠΕΥ μελών X.A. να ανέρχεται σε 59,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 8,7% έναντι του 2003.

Πέρυσι οι πέντε μεγαλύτερες AXE ήλεγχαν το 54% της συνολικής αξίας συναλλαγών, έναντι 49% το 2003.

Οι μεγάλες AXE με αξία συναλλαγών πάνω από 1 δισ. ευρώ, (οι οποίες είναι κυρίως τραπεζικές) φαίνεται να έχουν υγιές μέγεθος συναλλαγών για να είναι κερδοφόρες. Για τις μεσαίες και μικρές εταιρείες, ο μέσος όρος του όγκου συναλλαγών τους είναι κάτω από το σημείο ισορροπίας για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων με συνέπεια οι περισσότερες να είναι μη βιώσιμες. H Kantor εκτιμά ότι η τάση συγχωνεύσεων και απομακρύνσεων από την αγορά θα συνεχιστεί.

Αγορά αμοιβαίων

Στην αγορά διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων διατηρείται η προτίμηση των επενδυτών σε αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού επενδυτικού ρίσκου (κυρίως διαθεσίμων αλλά και ομολογιακά). Οι τρεις μεγαλύτερες ΑΕΔΑΚ (EFG, Διεθνική και Alpha) ελέγχουν πλέον το 74,8% των επενδυμένων κεφαλαίων έναντι του 65,7% το 2003. H προτίμηση των επενδυτών για A/K χαμηλού κινδύνου δεν βοηθάει τους μικρούς διαχειριστές για ενεργότερη διαχείριση κεφαλαίων και γενικότερα ασκεί πίεση στα επίπεδα των προμηθειών. H πορεία της αγοράς A/K αναμένεται να επηρεαστεί στο μέλλον από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις αλλά και από την αναμενόμενη αύξηση των διεθνών A/K και των A/K εξωτερικού.

Η αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών co-rpo  rate finance παρουσίασε μικρή κινητικότητα το 2004, καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί τον οδηγό της έχει καθυστερήσει τους τελευταίους 18 μήνες.

Ωστόσο, πέρυσι σημειώθηκε μείωση του αριθμού και του ύψους κεφαλαίων που άντλησαν οι εταιρείες είτε μέσω δημόσιας εγγραφής είτε μέσω αύξησης κεφαλαίων, γεγονός που οδήγησε στην αναδιάρθρωση και τον περιορισμό των τμημάτων επενδυτικής τραπεζικής στις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή