Τα ελληνικά σχέδια της Lenovo

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών (PCs) διεκδικεί η κινεζική Lenovo, η οποία απέκτησε προ μηνών τον τομέα PCs της IBM. Αντίστοιχους στόχους έχει και η Lenovo Hellas, θυγατρική του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή κ. Αποστ. Λαδά. Χθες παρουσιάστηκε επίσημα η Lenovo Hellas, με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι οι στόχοι της δεν περιορίζονται στον τομέα των επιχειρήσεων, όπου παραδοσιακά κινούνταν η IBM, αλλά στο σύνολο της αγοράς PCs. H συγκυρία, μάλιστα, την ευνοεί, καθώς οι ισχυροί εγχώριοι συναρμολογητές βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (π.χ. Πουλιάδης) ή αποσύρονται από τη σχετική αγορά (π.χ. Altec). Πέρυσι η IBM Ελλάδος πώλησε περί τα 30.000 PCs, ενώ η Lenovo βρίσκεται πλέον στην 3η θέση του κόσμου μεταξύ των ισχυρών κατασκευαστών (προηγούνται οι Dell και HP) με έσοδα 13 δισ. δολάρια το 2004.

Το άγχος της διοίκησης της Lenovo αφορά κυρίως την εικόνα του ομίλου: δεν θέλουν να είναι ο φθηνός Κινέζος κατασκευαστής και αυτό επισημάνθηκε πολλάκις στη χθεσινή παρουσίαση. Οπως εξήγησε ο κ. Λαδάς, η εταιρεία, μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της IBM στον τομέα προσωπικών υπολογιστών, διαθέτει τρία κέντρα έρευνας και καινοτομίας (σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα). «Δεν είμαστε συναρμολογητές υπολογιστών», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της Lenovo Hellas προσθέτoντας ότι η εταιρεία κατασκευάζει ακόμα και εξαρτήματα για PCs, με προφανή οφέλη.

Η δραστηριότητά της δεν περιορίζεται στα PCs, αλλά επεκτείνεται στους εκτυπωτές, τα κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Προσωρινά, πάντως, στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) διαθέτει την γκάμα προϊόντων PCs που είχε στο παρελθόν η IBM, καθώς και νέα προϊόντα υπολογιστών που αναπτύχθηκαν από κοινού. Αρκετά από τα προϊόντα κυκλοφορούν μόνο στις αγορές της Κίνας και της Απω Ανατολής, όπου η Lenovo κυριαρχούσε προ της εξαγοράς του τομέα PCs της IBM, και θα έλθουν σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο.

Η IBM κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στη Lenovo International, ενώ οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες συνεργασίας. H IBM έχει αναλάβει, με βάση πενταετές συμβόλαιο, την τεχνική υποστήριξη των προϊόντων της Lenovo, ενώ οι πελάτες της τελευταίας επωφελούνται και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της IBM. Οσο για τα νέα προϊόντα, με βάση σχετική συμφωνία, αρκετά θα εξακολουθήσουν να φέρουν την επωνυμία της ΙΒΜ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η παγκόσμια αγορά PCs αναμένεται να γνωρίζει ριζικές ανακατατάξεις στα προσεχή χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ότι οι μισοί από τους 10 ισχυρότερους ομίλους του 2005 δεν θα υπάρχουν το 2010. Οσο για την κατάσταση της αγοράς, είναι χαρακτηριστικές οι προβλέψεις της εταιρείας ερευνών IDC: η αγορά υπολογιστών θα αυξηθεί περίπου 12% από πλευράς τεμαχίων, αλλά από πλευράς τζίρου θα παρουσιάσει κάμψη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή