Πτώση πετρελαίου βλέπει η Citigroup

Πτώση πετρελαίου βλέπει η Citigroup

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστασιακή χαρακτήρισε την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Χρήστος Βασιλειάδης, γενικός διευθυντής της Citibank Con-sumer, εκτιμώντας ότι σταδιακά η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η αποδέσμευση αποθεμάτων και η αποκρυστάλλωση των πραγματικών πετρελαϊκών αναγκών των αναπτυσσομένων χωρών θα προκαλέσουν την ανάσχεση της ανοδικής πορείας του «μαύρου χρυσού». Αναλυτικά προβλέπεται ότι προς το τέλος του 2005 η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει κοντά στα 60 δολάρια, ενώ το 2006 θα κυμανθεί κατά μέσο όρο σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αναφορικά με το επιτόκιο του ευρώ, ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι «εκτιμούμε πως θα παραμείνει στα επίπεδα του 2% μέχρι το τέλος του έτους και είναι πιθανό να δούμε μια αύξηση της τάξεως του 0,25% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006».

Φόβοι για τα ακίνητα

Αναφερόμενος στην τραπεζική αγορά ο γενικός διευθυντής της Citibank Consumer προειδοποίησε ότι η εκρηκτική αύξηση του δανεισμού -και ειδικά των καταναλωτικών δανείων- μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη αύξησης των επισφαλειών δεδομένης μάλιστα της οικονομικής στενότητας που ταλανίζει πολλούς κλάδους αλλά και της γενικότερης αναδιάρθρωσης που συντελείται στην εγχώρια οικονομία. O κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην αγορά ακινήτων εκφράζοντας ανησυχίες για το ύψος των σημερινών τιμών. Σημείωσε τους κινδύνους που κρύβει η εμμονή των νοικοκυριών στα κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικά δάνεια. «Στην Ευρώπη η αναλογία σταθερού – κυμαινόμενου επιτοκίου διαμορφώνεται στο 70% έναντι 30%, ενώ στη χώρα μας ισχύει το αντίστροφο ανάλογο με τα κυμαινόμενα να αποτελούν το 70% της αγοράς» είπε. H κύρια εστία ανησυχίας είναι το γεγονός ότι τα εγχώρια νοικοκυριά έχουν «μάθει» τον δανεισμό σε μια εποχή αποκλιμάκωσης και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Απουσία εμπειριών αύξησης επιτοκίων, εύλογη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ικανότητα αποπληρωμής των τραπεζικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Πάντως ο κ. Βασιλειάδης προέβλεψε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών στον τομέα της στεγαστικής πίστης θα ενταθεί οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε σημαντική μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου κέρδους των τραπεζών.

Σχέδια επέκτασης

Τα στελέχη της Citibank εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τη μέχρι τώρα πορεία της τράπεζας. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα δανείων αυξάνονται κατά 25% στην καταναλωτική πίστη, κατά 26% στη στεγαστική πίστη, ενώ οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες της τράπεζας παρουσιάζουν αύξηση υπολοίπων κατά 20%. Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση κατά 15%. Το 2005 το δίκτυο της Citibank στη χώρα μας ενισχύθηκε με 5 νέα καταστήματα φτάνοντας τα 58. Στόχος της τράπεζας είναι να δημιουργήσει 20 νέα καταστήματα το 2006 και επιπλέον 20 το 2007, με στόχο το δίκτυό της να φτάσει τα 100 σημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ελληνική» Citibank είναι 2η στην Ευρώπη από πλευράς κερδοφορίας μετά τη Citibank Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή