Απάτη… πανεπιστημιακού επιπέδου

Απάτη… πανεπιστημιακού επιπέδου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πραγματική… οικονομία δίδασκε στους φοιτητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο ο λέκτορας της ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Κώστας Χριστόπουλος, ο οποίος κατόρθωσε με τις επενδυτικές του ικανότητες να αποσπάσει περισσότερα από 15 εκατ ευρώ. Στην γκάμα των μαθητών του περιλαμβάνονται περίπου 300 ανυποψίαστοι πολίτες καθώς και ο κλητήρας της ΑΣΟΕΕ.

Ο δαιμόνιος 50χρονος οικονομολόγος, ο οποίος παραδόξως παρά την… προχωρημένη ηλικία του παραμένει λέκτορας, μετά την καταστροφή που υπέστη το 1999 και το 2000 από το χρηματιστήριο, προχώρησε στη δημιουργία ενός δικού του χρηματιστηρίου με σίγουρες αποδόσεις. Μέσα από το site του, το οποίο προσέφερε βοήθεια στους φοιτητές για διάφορα οικονομικά θέματα της σχολής, παρείχε πληροφορίες για το πώς μπορείς να γίνεις πλούσιος.

Χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του, όμως, εξαπάτησε εκατοντάδες πολίτες, πείθοντάς τους να του εμπιστευθούν σημαντικά ποσά, προκειμένου να τους εξασφαλίσει αποδόσεις κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που παρέχει το νόμιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, παρουσιαζόταν ως στέλεχος της SAXO bank (εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου με έδρα την Κοπεγχάγη), της οποίας ωστόσο ήταν απλός πελάτης.

Τις οικονομικές απάτες ξεκίνησε το 2000 και στην αρχή έδινε αποδόσεις 3-5% τον μήνα, δηλαδή περίπου 60% τον χρόνο. Οι πελάτες κατέθεταν στους προσωπικούς του λογαριασμούς ποσά από 10.000 ευρώ μέχρι και 30.000 ευρώ προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες των τραπεζών. Κάθε μήνα απέδιδε τις αποδόσεις στους πελάτες, κάτι το οποίο σταμάτησε να κάνει το 2003 με τη δικαιολογία ότι στην εταιρεία του διενεργείται έλεγχος από την εφορία κ.λπ.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους πελάτες του έφερνε και κάποιον άλλο για να τοποθετήσει τα χρήματά του, ο «δραστήριος επενδυτής» αύξανε την απόδοση στο 6%. Ο λέκτορας είχε συστήσει και 5 offshore εταιρείες στη Μάγχη, όπου και κατέθετε τα χρήματα που εξασφάλιζε από τα θύματά του.

Οταν η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών άνοιξε τους καταθετικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελλάδα, δεν βρήκε ούτε μία δεκάρα, ενώ άφαντος παραμένει και ο ίδιος.

Στο μεταξύ, πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου κ. Γ. Μπήτρος απέστειλε εξώδικο στον λέκτορα, διότι κρατούσε και τα θέματα των φοιτητών χωρίς να έχει παραδώσει τους βαθμούς, ενδεχομένως επειδή είχε άλλες ασχολίες. Αργότερα έγινε γνωστό ότι παρέδωσε τη βαθμολογία, ενώ πριν από δεκαπέντε ημέρες παρουσιάστηκε στην ΑΣΟΕΕ για την εξεταστική τής περιόδου και από τότε τα ίχνη του αναζητούνται.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών της ΥΠΕΕ, αξιοποιώντας πληροφορία για υπόθεση σημαντικής οικονομικής απάτης με τη μέθοδο της «πυραμίδας», πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες στις 6/9/2005 με τη βοήθεια δέκα θυμάτων.

Στελέχη της ΥΠΕΕ πραγματοποίησαν έλεγχο σε όλους τους χώρους δραστηριότητας του λέκτορα και δέσμευσε πλήθος στοιχείων, που αποδεικνύουν την παράνομη αυτή δραστηριότητα. Μεταξύ των στοιχείων είναι παραστατικά τραπεζών, ηλεκτρονικά αρχεία, έγγραφα που πιστοποιούν ότι είναι ο κύριος ιδιοκτήτης offshore εταιρειών κ.λπ. Ο Χριστόπουλος, που υποστηρίζει ότι είναι θύμα πλεκτάνης, προσπάθησε να «ξεπλύνει» το ποσό αυτό, πραγματοποιώντας πολύπλοκες κινήσεις κεφαλαίων τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τις offshore εταιρείες του ενώ είχε και δύο συνεργούς, τους οποίους έχει εντοπίσει η ΥΠΕΕ.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, καθώς ο έλεγχος συνεχίζεται, με σκοπό την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ θα σταλεί και σχετικό σήμα στην Interpol.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή