Μεγάλη μείωση κερδοφορίας 18% η γαλλική Lafarge το πρώτο εξάμηνο

Μεγάλη μείωση κερδοφορίας 18% η γαλλική Lafarge το πρώτο εξάμηνο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της καθαρής κερδοφορίας της, σε ποσοστό που άγγιξε το 18%, υπέστη το πρώτο εξάμηνο φέτος η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, η γαλλική Lafarge. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα από τους αναλυτές επίπεδα, στα 359 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ώθησε την τιμή της μετοχής της χθες, σε σημαντική πτώση της τάξεως του 7,4%. H διοίκηση του γαλλικού κολοσσού ανακοίνωσε επίσης χθες ότι υποβαθμίζει τους στόχους της, για τη διαμόρφωση της κερδοφορίας του κατά το τρέχον έτος, καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό σε ορισμένες από τις αναδυόμενες αγορές, συγκεκριμένα δε στη Μαλαισία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Κορέα, αλλά και τη νέα συρρίκνωση της ζήτησης οικοδομικών υλικών στη γερμανική αγορά. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την κατάσταση στη Γερμανία, όπου παρατηρείται μία εντονότερη από την προβλεπόμενη χειροτέρευση της ζήτησης στην αγορά της οικοδομής…», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lafarge, Μπερνάρ Κασρίλ. O γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ζαν-Ζακ Γκοτιέ, ανέφερε ότι επίπτωση στην κερδοφορία της του πρώτου εξαμήνου είχε και η έκτακτη φορολογία των 80 εκατομμυρίων ευρώ, που της επιβλήθηκε με αφορμή τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από τον Καναδά.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της Lafarge έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, η ελβετική Holcim, η οποία εξασφάλισε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της κερδοφορίας της εν μέσω υψηλής ζήτησης τσιμέντου από τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Θετικά αποτελέσματα είχε να ανακοινώσει επίσης η ανταγωνίστρια των δύο εταιρειών, η μεξικανική Cemex.

H γερμανική τράπεζα WestLB υποβάθμισε χθες τη μετοχή της Lafarge στην κατηγορία «ουδέτερη» από την κατηγορία «υπεραπόδοση», ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Reuters η τιμή της μετοχής της έναντι της διαχρονικής ανά μετοχή κερδοφορίας της ανέρχεται στην αναλογία των 14,8 μονάδων, ήτοι σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των εταιρειών οικοδομικών υλικών στην Ευρωζώνη, που κυμαίνεται στις 19,8 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή