O ΔΗΚΤΗΣ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπορικά – παραθεριστικά στον επενδυτικό… φακό

Μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων, η ετήσια σύνοδος της European Public Real Estate Association (EPRA), ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της στο Παρίσι. H σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να πραγματοποιηθεί το 2007 στην Ελλάδα, φέρνοντας την αφρόκρεμα των ανά τον κόσμο θεσμικών επενδυτών του κλάδου της ακίνητης περιουσίας στην Αθήνα. Οι επαφές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι, καταδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον των ξένων funds για επενδύσεις στην ελληνική κτηματαγορά, και κυρίως στους κλάδους των εμπορικών κέντρων και της παραθεριστικής κατοικίας. Σημειώνεται ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των funds που τοποθετούνται σε εταιρείες ακινήτων -μέλη του EPRA- ανέρχονται στο ένα τρισ. ευρώ!

Η αμερικανική υποχώρηση

Ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική SAIC προτιμά να φύγει με ζημιές από την Ελλάδα, μέσω εξωδικαστικής επίλυσης της διαφωνίας με την κυβέρνηση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), ανακοινώθηκε χθες. H SAIC κατέθεσε ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. H εταιρεία, που ασχολείται με συστήματα πληροφορικής και υπηρεσίες για την ασφάλεια και την άμυνα, σχεδιάζει να αντλήσει περί τα 1,3 δισ. δολάρια από την εισαγωγή στο NYSE. Συνεπώς τα 20 – 30 εκατομμύρια διαφορά που έχει με το ελληνικό Δημόσιο είναι ψίχουλα γι’ αυτήν τώρα… Αλλά το σημαντικότερο ίσως είναι ότι μία δικαστική διαμάχη θα προκαλούσε ζημιά στην εικόνα της, εν όψει της εισόδου της στη σημαντικότερη χρηματιστηριακή αγορά.

Διάκριση για Εurobank

Τη σημαντική διάκριση «Τράπεζα της Χρονιάς 2005» για την Ελλάδα απέσπασε η EFG Eurobank Ergasias από το διεθνές περιοδικό The Banker, το οποίο ανήκει στον εκδοτικό όμιλο των Financial Times. Το βραβείο «Τράπεζα της Χρονιάς 2005» για την Ελλάδα παρέλαβε σε ειδική τελετή στο Λονδίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βύρων Μπαλλής, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νικ. Νανόπουλος, με αφορμή τη βράβευση, σημείωσε ότι: «H Eurobank συνεχίζει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στους τομείς της ελληνικής αγοράς που έχουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς και να επεκτείνεται στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης».

Προθεσμία επενδύσεων

Μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2005 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες επενδυτές να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. H ημερομηνία είναι καταληκτική και όπως ανακοινώθηκε χθες από την αρμόδια γραμματεία του υπουργείου, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. H προθεσμία αφορά τις δράσεις για την ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων (μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) και επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών ποιότητας. Σπεύστε λοιπόν μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες να βάλουμε όλοι ένα χεράκι -διότι πέρα από την ανταγωνιστικότητα- να σώσουμε και την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων…

Η… μάχη των funds

Στις ΗΠΑ hedge funds με σημαντικό μερίδιο σε διάφορα mutual funds της Cirigroup έχουν ξεκινήσει μάχη εναντίον του ομίλου για funds που μεταφέρθηκαν στην εταιρεία Legg Mason. H Elliot Associates (του ομίλου hedge funds), με πέντε δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με ποσοστό 6%, σε επενδυτικό fund της θυγατρικής της Citigroup, Salomon Brothers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή