Στο κατάλυμα το 31% των δαπανών των ξένων τουριστών

Στο κατάλυμα το 31% των δαπανών των ξένων τουριστών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 31% των δαπανών που πραγματοποιούν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα αφορά το κατάλυμα που διαμένουν ενώ μόλις το 11,5% αφορά το ποσό των εξόδων μεταφοράς του. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις ελληνικές τουριστικές εισπράξεις. Σύμφωνα με την έρευνα το κόστος της διεθνούς μεταφοράς είναι περίπου 93 ευρώ ανά άφιξη ενώ το ποσό που διαθέτει για το κατάλυμά του στην Ελλάδα είναι 252 ευρώ.

Ενα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών τουριστών (το 67%) όταν βρίσκεται στην Ελλάδα τρώει εκτός καταλύματος, ψωνίζει (το 61% των αλλοδαπών τουριστών), διασκεδάζει το βράδυ και επισκέπτεται τουριστικά αξιοθέατα (54%). Μεγάλο μέρος των αλλοδαπών τουριστών (το 46%) κάνει χρήση των τοπικών μέσων μεταφοράς (ταξί, ενοικίαση αυτοκινήτου, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Η εκτίμηση της μελέτης είναι ότι το 2002 οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 11.859 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι κατά 15% μεγαλύτερες από τις επίσημες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος. Από αυτές οι 5.807 πραγματοποιήθηκαν πριν από το ταξίδι τους, στη χώρα προέλευσης, και οι 6.052 στην Ελλάδα. Από τις πληρωμές στην Ελλάδα, τα 1.880 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε εστιατόρια, 1.421 σε καταλύματα, 1.049 σε ψώνια, 881 σε διασκέδαση, 429 σε τοπικές μεταφορές, 189 για τη χρήση αυτοκινήτου και 203 για άλλες κατηγορίες πληρωμών.

Η οικονομετρική διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις τουριστικές εισπράξεις -συνολικές, στη χώρα προέλευσης και στην Ελλάδα- δείχνει ότι πολύ σημαντικές μεταβλητές που καθορίζουν το ύψος της πληρωμής είναι η επιλογή της κατηγορίας του ξενοδοχείου, ο αριθμός των ανθρώπων που συνταξιδεύουν και ο αριθμός των ημερών που παραμένουν στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό, ίσως, εύρημα της στατιστικής ανάλυσης είναι η αρνητική επίδραση που έχει η κατηγορία του ξενοδοχείου στις πληρωμές που πραγματοποιούνται από τους τουρίστες κατευθείαν στην Ελλάδα και όχι με προ-αγορά στη χώρα προέλευσής τους. Οσο μεγαλύτερη είναι η κατηγορία του ξενοδοχείου που διαμένει ο αλλοδαπός τουρίστας, τόσο μικρότερη είναι η δαπάνη του, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικές μεταβλητές είναι το είδος της κράτησης, η χώρα προέλευσης και ο τόπος προορισμού μέσα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή