Το κρυφό και φανερό κόστος των αμοιβαίων κεφαλαίων

Το κρυφό και φανερό κόστος των αμοιβαίων κεφαλαίων

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τις αποδόσεις ή τις ζημίες κατά την επένδυση σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τα έξοδα που επιβαρύνουν κατά την αγορά ή πώληση του μεριδίου, την αμοιβή διαχείρισης και θεματοφυλακής, καθώς και τη φορολογία της επένδυσης.

Το κόστος διαφέρει τόσο ανά κατηγορία αμοιβαίου κεφαλαίου όσο και από εταιρεία σε εταιρεία, καθώς κάθε ΑΕΔΑΚ εφαρμόζει τη δική της τιμολογιακή πολιτική, ενώ έχει δημιουργήσει και δικά της ξεχωριστά προγράμματα-πριμ, προκειμένου να προσελκύσει, να διατηρήσει ή ακόμη και να «επιβραβεύσει» τους σταθερούς πελάτες της.

Σήμερα η «O.E.», πραγματοποίησε μια δειματοληπτική έρευνα μεταξύ των ΑΕΔΑΚ, προκειμένου να διαμορφώσει την εικόνα για το μέσο κόστος συναλλαγών επί των αμοιβαίων κεφαλαίων και ταυτόχρονα να ενημερώσει τον μεριδιούχο για το φανερό ή κρυφό κόστος της επένδυσής του.

Τι προβλέπεται

Τα σταθερά κόστη τα οποία προβλέπονται και διαμορφώνονται από την κείμενη νομοθεσία και είναι σταθερά και ίδια για όλες τις υποκατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων και φυσικά για όλες τις ΑΕΔΑΚ, είναι τα ακόλουθα και υπολογίζονται σε ετήσια βάση:

Η φορολογία της επένδυσής σας σε κάποιο αμοιβαίο είναι το 3/1000 επί του ενεργητικού. Επίσης, 1.888 ευρώ είναι το minimum για τα έξοδα του ορκωτού λογιστή που επιβαρύνουν τον μεριδιούχο. Διευκρινίζεται ότι από το ποσό αυτό, το μέρος που αντιστοιχεί σε κάθε μεριδιούχο υπολογίζεται από το συνολικό ενεργητικό του εκάστοτε αμοιβαίου και του αριθμού των μεριδιούχων που έχουν επενδύσει σε αυτό.

Η νόμιμη φορολογία για την κατοχή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και η αμοιβή θεματοφυλακής, υπολογίζονται επί του ενεργητικού του αμοιβαίου και χρεώνονται στο λογαριασμό του επενδυτή. Αυτές οι επιβαρύνεσεις δεν είναι άμεσα φανερές. Αντιθέτως, φανερό είναι το κόστος για την αμοιβή διαχείρισης, και για την αγορά και την πώληση μεριδίου, το οποίο όμως διαφοροποιείται, αναλόγως του χρόνου διατήρησης του μεριδίου, του ποσού που έχει επενδυθεί στο αμοιβαίο κεφάλαιο, ενώ κάποιες ΑΕΔΑΚ προβλέπουν ειδικά προνόμια για τους πελάτες των μητρικών τραπεζών που για επενδύσεις τους επιλέγουν σύνθετα προϊόντα των μητρικών τραπεζών. Σημειώνεται πως η αμοιβή διαχείρισης είναι διαφορετική για κάθε υποκατηγορία με ακριβότερη να αναδεικνύεται εκείνη των μετοχικών εσωτερικού και εξωτερικού. H συνηθέστερη αμοιβή για τη διαχείριση αυτών των αμοιβαίων είναι περίπου 2%, ενώ η χαμηλότερη είναι για τα διαχείρισης διαθεσίμων που κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5%.

Τρόποι εξοικονόμευσης

Επειδή πάντα υπάρχει τρόπος να μειωθούν όλα τα έξοδα κάθε μορφής, έτσι και στα αμοιβαία κεφάλαια υπάρχουν κάποιοι τρόποι να επιτύχετε μικρότερες δαπάνες, ως προς τις προμήθειες. Ενας τρόπος είναι να επενδύσετε -εφόσον βεβαίως το διαθέτετε- κεφάλαιο ίσο ή μεγαλύτερο με εκείνο το οποίο η ΑΕΔΑΚ δεν επιβαρύνει με προμήθειες. Για παράδειγμα, η Μarfiδεν χρεώνει προμήθειες αγοράς μεριδίων για κεφάλαια άνω των 70.000 ευρώ. Επίσης, μπορείτε να διακρατήσετε τη θέση σας για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο από εκείνο που η ΑΕΔΑΚ μηδενίζει τα έξοδα εξαγοράς του μεριδίου.

Επίσης, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα μεταφοράς των κεφαλαίων σας από μια υποκατηγορία σε μια άλλη πάντα μέσα στον ίδιο όμιλο, καθώς συνήθως το κόστος μεταφοράς είναι μηδενικό.

Στόχος αυτού του ελιγμού είναι να μπείτε στο αμοιβαίο που σας ενδιαφέρει μέσω ενός κάποιου άλλου με μικρότερη προμήθεια αγοράς και να βγείτε πάλι μέσω ενός κάποιου άλλου που έχει μικρότερο κόστος εξαγοράς.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αγοράσετε μερίδια μετοχικών μπορείτε αρχικώς να αγοράσετε μερίδια διαχείρισης διαθεσίμων που είναι μηδενική, να μεταφέρετε αργότερα τη θέση σας στην υποκατηγορία των μετοχικών που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια να ρευστοποίησετε τα ομολογιακά ή τα διαχείρισης διαθεσίμων.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, διατρέχετε τον κίνδυνο απώλειας των αποδόσεων και των κερδών, καθώς η κατηγορία που επιλέγετε να βρίσκεται σε πτώση.

Ετσι, πριν καταλήξετε σε αυτήν την παρακινδυνευμένη τακτική, πρέπει προηγουμένως να συνυπολογίσετε τα έξοδα για τη διαχείριση και τη θεματοφυλακή και τις συγκυρίες των αγορών, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο «να πάτε για μαλλί και να βγείτε κουρεμένοι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή