Δύσκαμπτη επιχειρηματικά η Ελλάδα

Δύσκαμπτη επιχειρηματικά η Ελλάδα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις 30 ισχυρές χώρες του ΟΟΣΑ και την 80ή θέση ανάμεσα σε 155 χώρες έχει η Ελλάδα από πλευράς συνθηκών για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Επιχειρηματικότητα 2006: Δημιουργώντας θέσεις εργασίας». H χώρα μας βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Αρμενία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Περού, η Ρουμανία ή η Ουγκάντα, μεταξύ άλλων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει ευθεία σύνδεση της βελτίωσης των επιχειρηματικών συνθηκών, με την έννοια της ευκολίας της ίδρυσης επιχειρήσεων, εκκαθάρισης επιχειρήσεων, απόλυσης εργαζομένων, χαμηλής φορολογίας κ.λπ. με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, πιστή στην οικονομική ορθοδοξία του λεγόμενου «τριγώνου της Ουάσιγκτον» που σχηματίζει μαζί με το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δεν εξετάζει αν οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις είναι πιο ανασφαλείς και πιο χαμηλά αμειβόμενες από αυτές που αντικαθιστούν.

Προσλήψεις και απολύσεις

Οσον αφορά το ζήτημα της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, και συγκεκριμένα της ευκολίας των προσλήψεων και των απολύσεων των εργαζομένων, η Ελλάδα κατατάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα στις 10 χειρότερες χώρες μαζί με την Πορτογαλία, το Κονγκό, το Μαλί, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο, τον Νίγηρα και την Μπουργκίνα Φάσο. Στον αντίποδα βρίσκονται οι «συνήθεις ύποπτοι»: Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ αλλά και Ελβετία, Δανία. Στις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία δεν υπάρχει καμία αποζημίωση στον εργαζόμενο που απολύεται, στην Αυστραλία, τη Γεωργία, το Ιράκ, τη Νιγηρία κ.α. καταβάλλεται μόλις ένα μηνιάτικο, στην Ελβετία τρεις μισθοί, ενώ στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 17 μισθοί (69 εβδομάδες), ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση. Οι γενικές συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης (σε όσες χώρες παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού) και εξίσωση του ορίου για άνδρες και γυναίκες, εισαγωγή συμβάσεων μαθητείας για την απασχόληση των νέων (με χαμηλότερη αμοιβή από το κανονικό) και την αντικατάσταση των αποζημιώσεων για τους απολυμένους με επιδόματα ανεργίας (με τη μορφή ασφάλισης ανεργίας, δηλαδή με κρατήσεις από τον μισθό) που θα δίνονται για περιορισμένο διάστημα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επικαλείται μελέτες που έχουν γίνει για την Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τους περισσότερους περιορισμούς στην αγορά εργασίας, όπως τη χαρακτηρίζει. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανά τρίμηνο βρίσκεται στο 59% σε σχέση με τις ΗΠΑ σε αναλογία με τον πληθυσμό. «Μια πορτογαλική επιχείρηση έχει 40% μικρότερη πιθανότητα σε σχέση με μια αμερικανική να κάνει προσλήψεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης», παρατηρεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μένουν χωρίς εργασία για μεγαλύτερο διάστημα στις χώρες που έχουν άκαμπτη αγορά εργασίας, σχολιάζει ο διεθνής οργανισμός, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στις αθρόες απολύσεις που γίνονται στη διάρκεια της ύφεσης, ενδεχομένως επιτείνοντας την ύφεση, στις χώρες με πολύ ελαστική αγορά εργασίας.

Επαινεί το Αφγανιστάν

Ακόμη η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας επαινεί το Αφγανιστάν επειδή μείωσε τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ίδρυση μιας εταιρείας από τα 28 πέρυσι σε ένα εφέτος και τις ημέρες που απαιτούνται από 90 σε 7. Ετσι το Αφγανιστάν, που δεν έχει αξιόπιστη παροχή ηλεκτρισμού και ασφαλτοστρωμένους δρόμους, έρχεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης από την άποψη της ευκολίας ίδρυσης εταιρειών. Βεβαίως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι για την κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας στα υποπροϊόντα της παπαρούνας δεν χρειάζεται καν η ίδρυση εταιρείας. Πάντως, η έκθεση περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης. Προς το παρόν στη χώρα μας χρειάζονται 15 πιστοποιητικά και εγκρίσεις, 38 ημέρες, κόστος ίσο με το 24,6% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ελάχιστο κεφάλαιο ίσο με το 121,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την ίδρυση μιας εταιρείας. Για το πρώτο ζήτημα κατέχουμε μία από τις 10 χειρότερες θέσεις, αλλά για τα υπόλοιπα είμαστε σε μέτρια προς σχετικά καλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή