Σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Αττικής το 2006

Σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Αττικής το 2006

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής με τη διάθεση του 38% που βρίσκεται στον έμμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου στις αρχές του 2006 θα διατεθεί το 38% της Τράπεζας Αττικής μέσω διαγωνισμού. Οι διαδικασίες πώλησης θα πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο ελέγχει το 19,13% της Αττικής με τις οποίες θα «συντονιστεί» και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο κατέχει το 19,098% της τράπεζας. H πώληση θα γίνει απ’ ευθείας από τα δύο νομικά πρόσωπα στα οποία η συμμετοχή του Δημοσίου διαμορφώνεται στο απόλυτο 100%.

Ισχυρό ΤΣΜΕΔΕ

Επικρατέστερο σενάριο για την τύχη του πακέτου του Δημοσίου παραμένει η εξαγορά του από το «ταμείο των μηχανικών» καθώς το ΤΣΜΕΔΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 41,96% ή κάποιου άλλου ισχυρού ταμείου. H ισχυρή παρουσία του ΤΣΜΕΔΕ εκ των πραγμάτων λειτουργεί αποτρεπτικά για την είσοδο μιας άλλης τράπεζας εκτός αν υπήρχε μια συμφωνία ευρύτερης συνεργασίας, προοπτική που με τα σημερινά δεδομένα δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.

Στο μεταξύ εντείνονται οι προσπάθειες της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής για τη συναινετική λύση του ασφαλιστικού προβλήματος. Καθημερινά πραγματοποιούνται συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση πριν από την καθοριστική έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με θέμα την καταγγελία της σημερινής σύμβασης για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της τράπεζας και την ένταξή της στο νέο νόμο για το ασφαλιστικό.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει προτείνει δυο εναλλακτικές χρηματοδοτικές δυνατότητες στους εργαζομένους οι οποίες -σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης- περιλαμβάνουν σημαντικές επιπλέον παροχές σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο νέος νόμος. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια από τις προτεινόμενες λύσεις θεωρώντας ότι η καταγγελία της ισχύουσας σύμβασης αποτελεί νομική ακροβασία την οποία θα προσβάλλουν δικαστικός. Σημειώνεται ότι η Εμπορική Τράπεζα είναι η πρώτη που πέτυχε την καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης και την ένταξή της στο νέο ταμείο ενώ η διοίκηση της Εμπορικής διαθέτει γνωματεύσεις έμπειρων καθηγητών συνταγματικού δικαίου (Δ. Τσάτσου, Γ. Κασιμάτη, Φ. Σπυροπούλου κ.ά.) οι οποίες τονίζουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο μπορεί αλλά υποχρεούται να επέμβει στο ασφαλιστικό των τραπεζών,

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή