Διά χειρός Καλατράβα το νέο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης για την ταυτότητα του 21ου αιώνα

Διά χειρός Καλατράβα το νέο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης για την ταυτότητα του 21ου αιώνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ογδόντα επτά χρόνια μετά τον Ερνέστ Εμπράρ, η Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα η Διεθνής Εκθεση, καλεί τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα να βάλει την υπογραφή του στο νέο πρόσωπο της πόλης και να της δώσει την ταυτότητα του 21ου αιώνα. Στα χέρια του εμπιστεύτηκαν τα σχέδια για την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου και της ευρύτερης περιοχής που θα τη συνδέει με τον μητροπολιτικό πολεοδομικό ιστό της πόλης και θα δώσει ζωή σε μια ουδέτερη κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζώνη.

Η πρόταση αναμόρφωσης με τίτλο «Το Φως της πόλης» (σε συνολική έκταση 280 στρεμμ.) ενσωματώνει σε ενιαία λειτουργία τον άξονα, απο τη νέα παραλία ώς την Ανω Πόλη και από τη Ροτόντα-Δημητρίου Γούναρη ώς το Γ΄ Σώμα Στρατού (Γ΄ Σ.Σ.) ενώ επίκεντρο αποτελεί το εκθεσιακό κτίριο – μια πρωτοποριακή και φουτουριστική προσέγγιση σε σχήμα ανοιχτής παλάμης.

Το σχέδιο ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα από τον πρόεδρο της ΔΕΘ κ. Δημήτρη Μπακατσέλο τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Σαντιάγκο Καλατράβα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ. Ο Ισπανός αρχιτέκτοντας περιδιάβηκε τότε τους χώρους της Εκθεσης, την ευρύτερη περιοχή και τα μνημεία της, και την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε την πρόταση – προμελέτη σε τρεις υπουργούς (Δημ. Σιούφα, Χρήστο Φώλια και Νίκο Τσαρσιώνη) και σε εκπροσώπους φορέων σε κλειστή συνάντηση λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στο σχέδιο Καλατράβα το διεθνές εκθεσιακό κτίριο, έκτασης 40.000 τ.μ. δένει αρμονικά με την παραλιακή ζώνη και τον Λευκό Πύργο, το Βασιλικό Θέατρο, τα δύο μουσεία (Αρχαιολογικό και Βυζαντινό), το νέο δημαρχείο, την πανεπιστημιούπολη και τα κτίρια του Γ΄ Σ.Σ.). Στον καρπό της παλάμης από τη θάλασσα θα αναδυθεί ένα νέο σύγχρονο μνημείο-σύμβολο. Ο κινητός κίονας αντανακλά στα πέντε δάχτυλα-πτέρυγες που αναπτύσσονται προς βορράν σηματοδοτώντας εκ νέου τον ρόλο της ΔΕΘ. Στην περιοχή του Γ΄ Σ.Σ. βρίσκει θέση ένα πολυμορφικό κέντρο χωρητικότητας 10.000 θέσεων και υπόγειο πάρκινγκ 4.000 θέσεων. Οι σύγχρονες κατασκευές θα φωτίζονται με φωτοβολταϊκά τόξα, ενώ μια νέα πρόταση φωτισμού για τους οδικούς άξονες (Δημ. Γούναρη, Λευκό Πύργο, προκυμαία) σαν «λευκοί διάδρομοι», θα αλλάξουν πλήρως τη «μίζερη» εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

Η πρόταση Καλατράβα «ντύνει» ουσιαστικά την οικονομοτεχνική μελέτη για ανάπλαση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο η διοίκηση της ΔΕΘ στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη – μέτοχο της ΔΕΘ και της Helexpo. «Είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον εκσυγχρονισμό, ώστε η ΔΕΘ να μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια χώρες με μεγαλύτερους και σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, να προσελκύσει συνεδριακό τουρισμό και να εκσυγχρονίσει το κέντρο της», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Δημήτρης Μπακατσέλος.

Εξήγησε ότι η πρόταση, που έγινε γενικά αποδεκτή, μπορεί να υλοποιηθεί με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και μάλιστα σταδιακά, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία της ΔΕΘ. «Είναι ένα μεγάλο έργο υψίστης σημασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος «με το οποίο ο πρωθυπουργός -αν τελικά το ενστερνιστεί και αποδεχθεί- θα βάλει τη σφραγίδα του στη Θεσσαλονίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή