Αυξήθηκαν 7,3% το α΄ εξάμηνο οι εξαγωγές

Αυξήθηκαν 7,3% το α΄ εξάμηνο οι εξαγωγές

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική εξακολουθεί να είναι η πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση 7,3%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που καταγράφεται προς την Ιταλία, όπου για πρώτη φορά οι εξαγωγικές επιδόσεις τείνουν να πλησιάσουν αυτές προς τη Γερμανία, τον παραδοσιακό πελάτη των ελληνικών προϊόντων. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του πρώτου εξαμήνου είναι η ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αυτές εμφανίζονται στάσιμες, αλλά το έλλειμμα παραμένει υπερδιπλάσιο της αξίας των εξαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές ανήλθαν σε 6.384 εκατ. ευρώ από 5.950 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,3%. Οι εξαγωγικές επιδόσεις προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (ΟΟΣΑ) αυξήθηκαν κατά 6,1% και έφτασαν σε 3.867 εκατ. ευρώ από 3.644 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 61% της συνολικής αξίας των εξαγωγών. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές προς την Ισπανία (255 εκατ. ευρώ ή 25,7%) και προς την Ιταλία (698 εκατ. ευρώ ή 13,5%). Προς τον παραδοσιακά πρώτο πελάτη των ελληνικών προϊόντων, τη Γερμανία, οι εξαγωγές υποχώρησαν σε 783 εκατ. ευρώ ή -2,9%. Προς τις δέκα νέες χώρες – μέλη, οι εξαγωγές σημείωσαν συνολικά αύξηση κατά 5,8%. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγών προς την Κύπρο (16,6%) που απορροφά σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των εξαγωγών προς τις δέκα χώρες, την Πολωνία (21%) που εξελίσσεται σε σημαντική αγορά, και την Τσεχία. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ συνέχισαν την ανοδική πορεία των πρώτων μηνών του έτους και έφτασαν σε 361 εκατ. ευρώ (αύξηση 23%) και την Τουρκία σε 290 εκατ. ευρώ (αύξηση 14%). Αν και οι εξαγωγές είχαν ικανοποιητική πορεία και προς άλλες μικρότερες εμπορικές δυνάμεις του βιομηχανικού κόσμου, προς την αγορά της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, της ιαπωνικής, η αξία των εξαγωγών μας παρέμεινε καθηλωμένη σε 22 εκατ. ευρώ και δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ ολόκληρο το έτος. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής αυξήθηκαν σε 449 εκατ. ευρώ από 405 εκατ. ευρώ ή κατά 10,8% και κάλυψαν το 7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Η άνοδος οφείλεται σε δύο κυρίως χώρες που τείνουν να εξελιχθούν σε σημαντικές αγορές, τα Εμιράτα (82 εκατ. ευρώ και αύξηση 86%) και τη Συρία (55 εκατ. ευρώ και αύξηση 83%). Αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, οι εξαγωγές προς τις δύο χώρες θα διαμορφωθούν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και τα 100 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, ολόκληρο το 2005. Στην άλλη μεγάλη περιοχή των πρώην ανατολικών χωρών οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 4,4%, ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσαν προς τις χώρες της Ν.Α. Ασίας (67%) που οφείλεται κατά βάση όμως στις μάλλον ευκαιριακές εξαγωγές προς τη Σιγκαπούρη (91 εκατ. ευρώ ή 225%).

Τα αγροτικά +16,3%

Οπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των εξαγωγικών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο ως προς τη σύνθεση των προϊόντων, είναι η ισχυρή ανάκαμψη στα αγροτικά προϊόντα. Η αξία των εξαγωγών τους αυξήθηκε κατά 16,3% και η συμμετοχή τους στο σύνολο των εξαγωγών επανήλθε πάνω από το 1/5 (20,3%) σε σχέση με 18,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην κατά 11% αύξηση της μεγάλης κατηγορίας «τρόφιμα και ζώα ζωντανά», με αποτέλεσμα να καλύψει το 14% σχεδόν του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών ή το 69% των αγροτικών προϊόντων. Οφείλεται επίσης στην πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών στην κατηγορία «λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» (129,3%) λόγω της μεγάλης ανόδου των εξαγωγών ελαιολάδου.

Εν τω μεταξύ, η αξία των εισαγωγών, στο πρώτο εξάμηνο έφτασε σε 21.117 εκατ. ευρώ από 21.212 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2004. H εξέλιξη αυτή οφείλεται στην υποχώρηση των εισαγωγών από τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, από τις οποίες προέρχονται τα 2/3 σχεδόν των ελληνικών εισαγωγών σε αξία. H πτώση, ωστόσο, αντισταθμίστηκε πρακτικώς από την αύξηση των εισαγωγών από άλλες περιοχές, λόγω κυρίως των μεγάλων εισαγωγών, σε αξία, των καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή