Αισιοδοξία για τις αποχωρήσεις στον OTE

Αισιοδοξία για τις αποχωρήσεις στον OTE

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξος απέναντι στο ενδεχόμενο κοινοτικής εμπλοκής στο σχέδιο εθελουσίας εξόδου του OTE εμφανίστηκε χθες ο κ. Παν. Βουρλούμης. O πρόεδρος του OTE εκτίμησε ότι στην περίπτωση παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση της εθελουσίας από το Δημόσιο (μέσω εκχώρησης του 4% του OTE στο ΤΑΠ-ΟΤΕ), τότε η ωφέλεια θα είναι «μία ή άλλη», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν έμμεσα πλεονεκτήματα μέσω αύξησης της παραγωγικότητας κ.λπ. O ίδιος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 1.823 αιτήσεις για αποχώρηση από στελέχη και ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης. O κ. Βουρλούμης επανέλαβε ότι θα είναι ευχαριστημένος αν αποχωρήσει το 70% των 5.200 στελεχών που μπορούν να τύχουν των ωφελημάτων που προβλέπει η εθελουσία έξοδος.

Το κόστος της εθελουσίας εξόδου θα καταγραφεί, πάντως, στο σύνολό του στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα του OTE, τα οποία θα είναι φυσικά ζημιογόνα, παρά τα κέρδη που εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως εξαιτίας του παχυλού μερίσματος της Cosmote. Το συνολικό κόστος της εθελουσίας προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ, το οποίο θα κληθεί να καλύψει πλήρως ο οργανισμός στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέψει τη συνδρομή του Δημοσίου.

Για το θέμα του στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Βουρλούμης ξεκαθάρισε ότι «ούτε εμείς ψάχνουμε, ούτε μας έχει ζητήσει κανείς», ενώ για την Intracom οι δηλώσεις του είχαν διττό περιεχόμενο. Από τη μία πλευρά υποστήριξε ότι μετά την απόφαση της Intracom να καταστεί ανταγωνιστής του OTE, εκτός από κύριος προμηθευτής του, έχει προσωρινά παγώσει η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης προκειμένου να προστεθούν ορισμένες δικλίδες ασφαλείας. Από την άλλη, δεν θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι θα είναι ανταγωνιστής του οργανισμού και εκτιμά ότι μπορεί να αναλάβει και άλλες συμβάσεις αν οι προσφορές της είναι ανταγωνιστικές και ποιοτικές. Επανέλαβε, όμως, ότι η εξάρτηση του OTE από την Intracom περιορίζεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τον Ιούλιο του 2006 λήγει και η σύμβαση με την τελευταία για τη συντήρηση των ψηφιακών κέντρων AXE, έργο το οποίο θα αναλάβει στη συνέχεια η Εricsson.

Για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Σερβία, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προτάσεις εξαγοράς της ArmenTel στην Αρμενία, οι οποίες απορρίφθηκαν, ενώ το βάρος του OTE πέφτει τους επόμενους μήνες στη Ρουμανία, καθώς η RomTelecom θα εισαχθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, ενώ η Cosmorom (στην κινητή τηλεφωνία) θα προχωρήσει σε νέο λανσάρισμα των υπηρεσιών της μέχρι τα τέλη του 2005. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα διοικητικά συμβούλια του ομίλου OTE (των OTE, Cosmote, RomTelecom και Cosmorom) στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Ευρυζωνικές υπηρεσίες

Για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπου η διοίκηση του OTE προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε σημαντικές μειώσεις των παγίων του ADSL έπειτα από διαμαρτυρίες για το υψηλό τους κόστος, η διοίκηση του OTE επανέλαβε τις απόψεις που έχει διατυπώσει τον τελευταίο καιρό. O κ. Βουρλούμης κράτησε αποστάσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις, υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του, τουλάχιστον, γίνεται προσπάθεια για καλύτερες υπηρεσίες και μείωση του κόστους στο ADSL. Στο πρώτο εξάμηνο του 2006 ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να παρέχει ευρυζωνικές συνδέσεις με πολλαπλάσιες ταχύτητες σε σύγκριση με τις σημερινές, με βάση τις τεχνολογίες ADSL2 και ADSL2+. O διαγωνισμός για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού (ύψους μεταξύ έξι και 12 εκατ. ευρώ) βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους πολλούς προμηθευτές στο δίκτυο ADSL, εξετάζεται να επιλεγεί μία ή δύο εταιρείες για την εγκατάσταση των νέων συστημάτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή