H διοίκηση της Intracom… πιάστηκε στον ύπνο

H διοίκηση της Intracom… πιάστηκε στον ύπνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριστικό ναυάγιο απειλούνται πλέον τα σχέδια της Intracom για επέκταση στην αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μετά τη χθεσινή εξαγορά ποσοστού 16,1% της FORTHnet από την ισλανδικών συμφερόντων εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) Novator. Η Intracom, που κατέχει περί το 23% της FORTHnet, βλέπει τους υπόλοιπους μετόχους να στρέφονται προς τη Novator και σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα παραμείνει ένας παθητικός επενδυτής στην εταιρεία ή θα παραχωρήσει το ποσοστό της αναζητώντας άλλες διεξόδους στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Χθες, πάντως, μέσω δύο συναλλαγών σε πακέτα (1.056.199 και 1.662.575 στην τιμή των 6,08 ευρώ ανά μετοχή), η Novator απέκτησε το 16,1% της FORTHnet από τον όμιλο Telecom Italia και την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως. Η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον ποσοστό 4% από την Telecom Italia και είναι ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι οι Ιταλοί κατείχαν το 12,33% της FORTHnet και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως το 10,15%.

Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, ρυθμιστής της μελλοντικής πορείας της FORTHnet είναι το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), το οποίο ελέγχει ποσοστό 22,994% και δεν είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τη συμμετοχή του σε κανέναν από τους δύο διεκδικητές. Ομως, εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρχαν πληροφορίες ότι το ΙΤΕ, που ελέγχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν έβλεπε με καλό μάτι την πρωτοβουλία της Intracom. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά της Novator, η οποία σύντομα θα κατέχει το 20,1% της FORTHnet. Αν το ΙΤΕ συνταχθεί με τη δική της πλευρά τότε τα περιθώρια κινήσεων της Intracom καθίστανται μηδενικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στην Παιανία, καθώς στελέχη του ομίλου Intracom θεωρούν ότι η διοίκηση «πιάστηκε στον ύπνο» και δαπάνησε σημαντικά κεφάλαια χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η Intracom έχει ήδη ανακοινώσει ότι υπέγραψε προσύμφωνο και για την εξαγορά της Hellas On Line (HOL) από τον όμιλο EFG Eurobank. Η παρουσία της HOL στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν μπορεί, όμως, να συγκριθεί με αυτήν της FORTHnet και η διοίκηση της Intracom καλείται να αναζητήσει άλλες λύσεις προκειμένου να αποκτήσει κρίσιμη μάζα στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η μάχη για τον έλεγχο της FORTHnet ωφέλησε τόσο την Telecom Italia, όσο και την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, οι οποίοι πώλησαν στη Novator σε υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με αυτή που πώλησαν οι Μινωικές Γραμμές στην Intracom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή