O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακλαστικά Πανεπιστημίου στην υπόθεση του κ. λέκτορα

Επιτέλους το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ευαισθητοποιήθηκε, με το θέμα του λέκτορα K. Χριστόπουλου, ο οποίος εντός του χώρου Πανεπιστημίου υφάρπαζε χρήματα «επενδυτών». Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ενημερώθηκαν πριν από δύο μήνες για την υπόθεση Χριστόπουλου -ο οποίος σημειωτέον είχε «μαγκώσει» μέχρι και τον κλητήρα του Πανεπιστημίου- και κινητοποιήθηκαν μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις των φορολογικών αρχών, διατάζοντας τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Στο διάστημα των δύο μηνών οι πρυτανικές αρχές συζητούσαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αφού αρχικώς είχαν ζητήσει εξηγήσεις από τον λέκτορα, ο οποίος δήλωσε στην αντιπρύτανη ότι μόνο με την παρουσία του δικηγόρου του θα συμμετάσχει στη διαδικασία πειθαρχικής δίωξης που έχει ξεκινήσει (τονίζοντας μάλιστα ότι θα έφευγε και θα επανέλθει μετά τις 20 Σπετεμβρίου). Αναγκάστηκε να εμφανισθεί όμως νωρίτερα, μετά την έφοδο των φορολογικών αρχών στο γραφείο του, όπου και βρέθηκαν οι σφραγίδες των εταρειών, διάφορες συναλλαγματικές, καθώς και τα καταστατικά ίδρυσης των off shore εταιρειών.

Η μετακίνηση Στουρνάρα

Αίσθηση προκάλεσε η μετακίνηση σε χρηματιστηριακή εταιρεία, του πρώην οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης Σημίτη και πρώην προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γιαν. Στουρνάρα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν την οποιαδήποτε μετακίνηση, ακόμη και ενός πρώην οικονομικού παράγοντα του δημοσίου τομέα, όταν πρόκειται για εργασία (ήδη άλλωστε έκλεισε ενάμισης χρόνος από την πτώση της κυβέρνησης Σημίτη). Αλλά και κανείς παράλληλα δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να αναρωτηθεί: καλά δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο άνθρωπο; Πάντως, για οποιονδήποτε λόγο και εάν ο κ. Στουρνάρας προτίμησε τη χρηματιστηριακή ενασχόληση (άλλωστε διαθέτει εμπειρία από την προεκλογική χρηματιστηριακή στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2000, όπου σπαταλήθηκε η περιουσία του κοσμάκη), σίγουρα δεν το έπραξε, όπως διαδίδει, για να περάσει στη συνέχεια στην πολιτική! E, αν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία…

Καταγγελία από «Αττικής»

Σε ρήξη οδήγησε τελικά τη διοίκηση με τον σύλλογο εργαζομένων της Τράπεζας Αττικής το ασφαλιστικό θέμα. Χθες οι συζητήσεις των δύο πλευρών για λύση κοινής αποδοχής ναυάγησαν και πλέον η κάθε πλευρά ακολουθεί τον δρόμο της. H διοίκηση της τράπεζας θα προτείνει στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση την καταγγελία της σύμβασης για το ασφαλιστικό και την υπαγωγή των εργαζομένων στο νέο καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια διαδικασία ακολούθησε προχθές και η διοίκηση της Εμπορικής. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία τόσο την Παρασκευή όσο και τη Δευτέρα, ενώ προετοιμάζονται για νομική επίθεση εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Τραπεζική αναδιάρθρωση

Η σημαντικότερη επενδυτική τράπεζα της Ιταλίας, Mediobanca, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει corporate assets αξίας 800 εκατ. ευρώ. Είναι μία ακόμη από τις πολλές κινήσεις που σημειώνονται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη, με στόχο την αναδιοργάνωση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού. Πράγματι η Mediobanca στόχο έχει τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της στο ιταλικό χρηματοοικονομικό και βιομηχανικό σύστημα. O γενικός διευθυντής της τράπεζας, Αλμπέρτο Νάγκελ, δήλωσε ότι η πώληση ενεργητικού θα οδηγήσει την τράπεζα μπροστά, μεταμορφώνοντάς την από holding company σε έναν πολύμορφο τραπεζικό όμιλο. H Mediobanca κατέχει μερίδιο σε μερικές από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ιταλίας, όπως η Fiat, η ασφαλιστική Generali, η Telecom Italia, ο εκδοτικός όμιλος RCS Media Group, που εκδίδει τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα Corriere Della Sera, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή