Διευρύνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των τραπεζών

Διευρύνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των τραπεζών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μετά τις σημαντικές επεκτακτικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει στα Βαλκάνια, εξετάζουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες που παρουσιάζονται και σε άλλες αγορές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που ξεκινά από τη Ρωσία και την Πολωνία, συνεχίζει στις χώρες της Βαλκανικής, την Τουρκία και φτάνει μέχρι την Αίγυπτο.

Η Τράπεζα Πειραιώς πριν από λίγες εβδομάδες εξαγόρασε την Egyptian Commercial Bank (ECB), επεκτείνοντας την παρουσία της σε μια πολλά υποσχόμενα αγορά. H ECB διαθέτει 21 καταστήματα σε όλη την Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Ελ Αλαμέιν, Χουργκάντα κ.ά.) ενώ εξετάζεται η περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην Αίγυπτο ακόμα και με νέα εξαγορά. H EFG Eurobank ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε μια μικρής εμβέλειας κίνηση στην αγορά της Τουρκίας αγοράζοντας χρηματιστηριακή εταιρεία. Το ισχυρό ενδιαφέρον της για την αγορά της Τουρκίας έχει εκδηλώσει η Εθνική Τράπεζα, η οποία εξετάζει όλες της δυνατότητες εξαγοράς σημαντικού μεριδίου τουρκικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η Τράπεζα Κύπρου εξασφάλισε τη σχετική έγκριση από την κεντρική τράπεζα και πλέον σχεδιάζει την επέκτασή της στη χώρα, με τη δημιουργία αυτόνομου δικτύου. Ενδιαφέρον για τη Ρωσία έχουν εκδηλώσει ακόμα τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank. H τελευταία επέλεξε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την επέκτασή της στην Πολωνία, το οποίο εφαρμόζει για πρώτη φορά: δημιουργεί δίκτυο εκ του μηδενός. H Eurobank θα ξεκινήσει αυτόνομα τη δημιουργία καταστημάτων με τελικό στόχο -εφόσον όλα πάνε καλά- να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο 50 καταστημάτων. Το γεωγραφικό ενδιαφέρον των εγχωρίων τραπεζών αποτυπώνεται και στην περιοδική έκδοση South Eastern Europe and Mediterranean Emerging Market Economies Bulletin της Εθνικής Τράπεζας, η οποία καταγράφει τις πιο πρόσφατες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, πέραν των χωρών της NA. Ευρώπης, στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Στην ανάλυση της Εθνικής, μεταξύ των άλλων, επισημαίνονται:

Τουρκία

Μετά την έναρξη λειτουργίας του ποινικού κώδικα, την 1η Ιουνίου, η Τουρκία προχώρησε στην ικανοποίηση και του δεύτερου βασικού όρου για την έναρξη διαδικασιών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) στις 3 Οκτωβρίου: υπέγραψε το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. στα 10 νέα κράτη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Ομως, η κυβέρνηση δήλωσε ταυτόχρονα ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ της Τουρκίας και κρατών-μελών της Ε.Ε. Συνεπώς, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου, η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα και το αποτέλεσμα αβέβαιο, εξαιτίας και ενός γενικότερου σκεπτικισμού, που έχει αναπτυχθεί τελευταία, όσον αφορά τη διεύρυνση ευρύτερα και την Τουρκία ειδικότερα.

Στον οικονομικό τομέα, η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε υψηλά, αν και χαμηλότερα των προηγούμενων ετών, επίπεδα (πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 5% έναντι 8,8% το 2004), ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο τέλος του έτους (7% έναντι 9,3% το 2004) ως αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής (στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 6,5% του ΑΕΠ για τρίτη συνεχή χρονιά) σε συνδυασμό με την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Αίγυπτος

Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, η Εθνική υπογραμμίζει ότι σημειώθηκε ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχές έτος (4,9% το 2004/05 έναντι 4,2% το 2003/04), ενώ αναμένεται επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και κατά το τρέχον δημοσιονομικό έτος (αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%) λόγω και νέων μέτρων ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης (όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου). Στον τομέα των τιμών σημειώθηκε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (4,7% στο τέλος του 2004/05 έναντι 11,7% στο τέλος του προηγούμενου έτους) κυρίως λόγω της ανατίμησης της αιγυπτιακής λίρας έναντι του δολαρίου (κατά 7,6% από την αρχή του 2005), καθώς και της διατήρησης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Εξάλλου, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επανενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων -ιδιαίτερα μετά τα φιλικά προς τις δυνάμεις της αγορά αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών- αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωτερικής θέσης της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή