Εξισορροπητικές τάσεις στο Χ.Α.

Εξισορροπητικές τάσεις στο Χ.Α.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξισορροπητικές τάσεις επικράτησαν στη δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τους πωλητές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους και τους αγοραστές να τοποθετούνται σε τίτλους της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. H Σοφοκλέους επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα μια διάθεση να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 3.250-3.300 μονάδων. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να ξεπεράσει αισθητά τα 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 5 χρόνια από τη 17η Σεπτεμβρίου 1999, όταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στις 6.355,04 μονάδες, με την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς να αγγίζει τα 212 δισ. ευρώ. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς δεν ξεπερνά τα 110 δισ. ευρώ.

Από τον Σεπτέμβριο του ’99 μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει μπορέσει να δώσει μια απάντηση στα εκατομμύρια των επενδυτών που έζησαν για λίγο την απατηλή λάμψη της Σοφοκλέους, έχοντας γευτεί τον μεγάλο πειρασμό της ζωής τους: «Να επιζητήσουν το μέγιστο με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Σύμφωνα με το ρητό των χρηματιστηρίων: «Οι ανοδικές αγορές γεννώνται μέσα στην απαισιοδοξία, αναπτύσσονται στον σκεπτικισμό, ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία». Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται ένας χρηματιστηριακός κύκλος πλούσιων εμπειριών, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει ο αμέσως επόμενος κύκλος με τη γνωστή κατάληξη.

Το καλοκαίρι του ’99, άφησε πίσω του έναν ολόκληρο κλάδο, τις χρηματιστηριακές εταιρείες, να ψυχορραγεί. Πάνω από 8.000 οι απολύσεις στελεχών και εργαζομένων στον κλάδο, περισσότερες από 10 χρηματιστηριακές κατέβασαν ρολά ή συγχωνεύθηκαν για να αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας που έφερε η κάθετη πτώση των συναλλαγών.

Μάλιστα, στην ψυχολογία έχει βρεθεί και όρος που χαρακτηρίζει τους επενδυτές που έχασαν μικρές ή μεγάλες περιουσίες στο χρηματιστήριο. Ολοι τους είχαν προσβληθεί από το «σύνδρομο μετατραυματικής εμπειρίας του στρες»… Απίστευτες και όμως αληθινές οι ιστορίες που εκτυλίχθηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια εκείνο το καλοκαίρι. Αλησμόνητο θα μείνει σε γνωστό χρηματιστή, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από επενδυτή, ο οποίος προφανώς αγνοούσε τα βασικά του χρηματιστηρίου δίνοντας εντολή για αγορές 100 μετοχών limit up και 100 μετοχών limt down. Επενδυτής προσέρχεται εκείνη την περίοδο της τρέλας σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία και ζητάει να του ανοίξουν κωδικό για να μπορέσει να πάρει κι αυτός μέρος στο πάρτι. H απάντηση από τη χρηματιστηριακή είναι ότι υπάρχει λίστα αναμονής 15 ημερών και το χαμηλότερο ποσό που πρέπει να κατατεθεί είναι 30.000 ευρώ!!!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή