Με το franchise, στην Ελλάδα, πιο κοντά μια επιχείρηση στην επιτυχία

Με το franchise, στην Ελλάδα, πιο κοντά μια επιχείρηση στην επιτυχία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας επιχείρησης που λειτουργεί στην Ελλάδα ως franchise, παρά ως ανεξάρτητη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία εξέτασε τη συμβολή της νέας τάσης (δικαιόχρηση) στην ελληνική αγορά. Από τη μελέτη προέκυψε ότι το 85% των συστημάτων δικαιόχρησης είναι ελληνικής προελεύσεως και ιδιοκτησίας. Τα καταστήματα που ανήκουν σε καλά οργανωμένα συστήματα δικαιόχρησης επιβιώνουν, κατά κανόνα, επί πολύ περισσότερα χρόνια από τα ομόλογα ανεξάρτητα καταστήματα. Υπάρχουν όμως και αρκετές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως δικαιοπάροχοι (δότες) χωρίς να διαθέτουν σαφή επιχειρηματική φιλοσοφία, κατάλληλη υποδομή και επαρκή προετοιμασία. Αντίστοιχα, διαπιστώνεται χαμηλή αναλογία κατάλληλων υποψήφιων ληπτών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των συστημάτων δικαιόχρησης είναι, στο σύνολό τους, ευνοϊκότερα από τον μέσο όρο των ομόλογων ανεξάρτητων επιχειρήσεων, όχι όμως στον θεαματικό βαθμό που υπονοεί η ταχεία διάδοση της δικαιόχρησης. Οι οικονομικές επιδόσεις διαφέρουν σημαντικά από κλάδο σε κλάδο με σαφή υπεροχή στις βιομηχανικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα στην Ενδυση), καθώς και στο εμπόριο Οικιακού Εξοπλισμού.

Ο επιχειρηματίας

Η δικαιόχρηση αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνιστά τη δυναμικότερη διαρθρωτική αλλαγή στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες. Δημιουργεί ισχυρά εμπορικά σήματα, απασχόληση, μεταφέρει τεχνογνωσία, επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας και επιβάλλει στην αγορά υψηλότερα πρότυπα (standards). «Υπαλληλοποιεί», ώς ένα βαθμό, τους επιχειρηματίες – λήπτες, δίνει όμως ευκαιρίες δραστηριοποίησης σε νέους με επιχειρηματικές φιλοδοξίες και σε έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων μέσης ηλικίας.

Ο καταναλωτής

Με τη δικαιόχρηση, ο καταναλωτής δεν φαίνεται να επωφελείται άμεσα από μείωση τιμών στα παρεχόμενα αγαθά και υπηρεσίες. Διαπιστώνονται όμως έμμεσες ωφέλειες σε όρους ποιότητας των προσφερομένων και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του καταναλωτή.

Ως άξονες κρατικής παρέμβασης προτείνονται η υποχρεωτική διάθεση στον υποψήφιο λήπτη επαρκών πληροφοριακών στοιχείων που αφορούν τον δότη, η επιμόρφωση των υποψήφιων ληπτών σε θέματα δικαιόχρησης και η δημιουργία Μητρώου Συστημάτων Δικαιόχρησης. Επείγει και η εξέταση της σκοπιμότητας καθιέρωσης κάποιων όρων του Κώδικα Δεοντολογίας της δικαιόχρησης με συνεννόηση κράτους και επιχειρήσεων.

Πόσο κοστίζει

Σήμερα υπάρχουν franchise που απαιτούν κεφάλαια από 30.000 ευρώ μέχρι 800.000 ευρώ, ενώ η πλειοψηφία κυμαίνεται μεταξύ 70-80.000 ευρώ.

Πέραν, όμως, των χρημάτων που απαιτούνται για να ξεκινήσει ένας νέος επιχειρηματίας ένα franchise, θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες. Καλό είναι στην αρχή να απευθυνθεί σε κάποια εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων ή στα γραφεία του συνδέσμου franchise. Στη συνέχεια θα πρέπει να μελετήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, την οικονομική ευρωστία και το μάνατζμεντ της επωνυμίας με την οποία θα συνεργαστεί.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή της περιοχής όπου θα δραστηριοποιηθεί, καθώς ειδικές συνθήκες προσοφάς, ζήτησης και συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη επιτυχία ή αποτυχία.

Μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του επαγγελματικού χώρου, μέσω αγοράς ή ενοικίασης. Τέλος, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στη μελέτη της σύμβασης franchise με νομικό και με εξειδικευμένο στέλεχος του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή