Υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συναλλαγών

Υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συναλλαγών

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει από τις 11 Οκτωβρίου 2005, η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συναλλαγών σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες, τις ΑΕΠΕΥ και τις ΑΕΛΔΕ. H υποχρέωση αφορά τόσο τα κεντρικά καταστήματα όσο και τα υποκαταστήματα των εταιρειών σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Οικονομικής Εβδομάδας», το κόστος της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος ξεκινάει από τα 3.000 – 3.500 ευρώ και φθάνει στα 60.000 – 80.000 ευρώ. Για να το περιγράψουμε απλά, οι χρηματιστές θα έχουν ένα εικονίδιο στους υπολογιστές που παρακολουθούν τη συνεδρίαση και μόλις δίδεται η εντολή θα το ενεργοποιούν οπότε θα καταγράφεται ψηφιακά η εντολή του πελάτη.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που δεν θα ηχογραφούν τις συνομιλίες, κινδυνεύουν με υψηλά χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα διενεργεί ελέγχους. Μέχρι τώρα, πάντως, η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών εταιρειών και των ΕΠΕΥ έχει τοποθετήσει τα ανάλογα συστήματα ή τα διέθετε από παλαιά, ενώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωτική στη χώρα μας και όχι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η είδηση, ωστόσο, που προκύπτει από την υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συναλλαγών είναι ότι αρκετές ΑΕΛΔΕ -που είναι και οι ασθενέστερες οικονομικά του κλάδου- αναγκάζονται είτε να κλείσουν είτε να συγχωνευθούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο σε μια περίοδο που όλο και συρρικνώνονται οι συναλλαγές για τους πολλούς και διοχετεύονται στους λίγους και ισχυρούς. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεν θα αφορά τις περιπτώσεις διαχείρισης κεφαλαίου από τις εταιρείες.

Ερώτημα αποτελεί το γεγονός τι θα πράξουν οι τράπεζες με τις θυγατρικές τους χρηματιστηριακές καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα κεντρικά καταστήματα καλύπτουν τις θυγατρικές AXE μέσω του συστήματος καταγραφής της τράπεζας, ενώ είναι υποχρεωμένες να τοποθετήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα και στα υποκαταστήματά τους σε όλη την επικράτεια.

Προς αύξηση ωραρίου

Την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου του X.A. Σπύρου Καπράλου με τη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές είναι οι αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των μετόχων και το θέμα του ωραρίου των συναλλαγών. H διοίκηση του X.A. εκτιμά ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας κατά μία ώρα το απόγευμα (δηλαδή, οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται στις 17.00) προκειμένου να προλαβαίνουν οι ξένοι θεσμικοί την ελληνική αγορά και παράλληλα να συμβαδίζουμε για μισή ώρα και με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πιθανότερο ωράριο που θα προτείνει η διοίκηση του X.A. είναι μεταξύ 12.00 το μεσημέρι έως τις 17.00. Πάντως, από πλευράς των χρηματιστών αναμένεται να υπάρξουν και πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα λειτουργία 13.00 έως 19.00 ή και 11.00 έως 19.00.

O πρόεδρος του X.A. υποστηρίζει ότι στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το ελληνικό χρηματιστήριο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μειωθεί το κόστος των εισηγμένων στη Σοφοκλέους, καθώς σήμερα ο μέσος όρος των οικονομικών υποχρεώσεων μιας εισηγμένης ισούται ή και ξεπερνά τα 150.000 ευρώ ετησίως. Από χρηματιστήριο ιδιωτών που ήταν το 1999 η Σοφοκλέους, όπου σήμερα συμπληρώνονται και 6 χρόνια από το ιστορικό ρεκόρ των 6.355,04 μονάδων, έχουμε περάσει σε χρηματιστήριο Ελλήνων και ξένων θεσμικών, αφού οι αλλοδαποί θεσμικοί ενισχύουν την παρουσία τους.

Για πρώτη φορά μέσα στο 2005, οι εγχώριοι επενδυτές αυξάνουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, σε σχέση με τους ξένους που μείωσαν την παρουσία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, τον περασμένο Αύγουστο, οι Ελληνες επενδυτές αύξησαν στο 62,3% τη συμμετοχή τους στη Σοφοκλέους. Αντίθετα οι αλλοδαποί επενδυτές μείωσαν την παρουσία τους, γεγονός που αποδίδεται στην απόκτηση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο. Αντιθέτως, οι ξένοι αύξησαν τη συμμετοχή τους στον FTSE/ASE Mid 40 και FTSE/ASE Small Cap 80. Ειδικότερα, η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στον FTSE/ASE 20 έφτασε στο 55,7% από 54,3% τον Ιούλιο, ενώ οι ξένοι μείωσαν την παρουσία τους.

Παράλληλα, στον FTSE/ASE Mid 40 η συμμετοχή των ξένων αυξήθηκε κατά 2,9% και στον FTSE/ASE Small Cap κατά 1,8%. Στον Mid 40 οι ξένοι συμμετείχαν τον Αύγουστο με ποσοστό 20,04%, από 19,7% τον Ιούλιο, ενώ στο Small Cap 80 το ποσοστό τους ανήλθε στο 23,72%, έναντι 22,8% τον Ιούλιο.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία του Αυγούστου είναι η μείωση στις ενεργές μερίδες κατά 13,3% και η σημαντική αύξηση του τζίρου του Χ.Α. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (μη συμπεριλαμβανόμενης στον τζίρο Ιουλίου 2005 της συνδυασμένης προσφοράς του ΟΠΑΠ).

Συγκεκριμένα μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 172,52 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 117,8% από τον αντίστοιχο για τον Αύγουστο 2004 (79,23 εκατ. ευρώ), ενώ και ο μέσος ημερήσιος από την αρχή του 2005 διαμορφώνεται στα 197,86 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 43,2% από τον αντίστοιχο του 2004 (138,14 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι συνολικά οι ανοιχτές μερίδες στο KAA ανέρχονται σε 1.250.000 κωδικούς με τους ενεργούς κωδικούς σήμερα να διαμορφώνονται σε 75.000.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο ΣΜΕΧΑ διά του προέδρου του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη προχωρεί στη δημιουργία Τμήμα Τεκμηρίωσης προκειμένου να δέχεται πληροφορίες/καταγγελίες για περιπτώσεις χειραγώγησης ή κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης και να ενημερώνει άμεσα την αρμόδια αρχή (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) όπου θα συνεργάζεται μαζί της για να μην επαναληφθούν κρούσματα κατάχρησης στη χρηματιστηριακή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή